Ga naar content

Wandelen in Turkije

De tijd dat alleen zonvakantie aanbidders kozen voor Turkije ligt ver achter ons. Vandaag de dag trekt de bestemming aan de Middellandse Zee steeds meer actieve reizigers, die te voet de mooiste plekken in Turkije willen verkennen: een wandelvakantie in Turkije is populairder dan ooit. Waar kan ik mooi wandelen in Turkije?

Leuke tips om te wandelen in Turkije

In Turkije is men bezig met het opzetten van een indrukwekkend wandelnet. De Engelse Kate Clow, bedenkster van de Lycische Wandelroute, is de inspirator van het toerisme dat zich ontwikkelt rond wandelen in Turkije. Maar liefst 12 grote trektochten zijn het resultaat tot nu toe, Turkey’s Cultural Routes genoemd.

Kustwandeling Turkije
Deel op Pinterest

Het zijn géén lichte wandeltochten, vrijwel allemaal alleen met volle bepakking of met pakezel te lopen, want er zijn weinig of geen verblijven onderweg. De meeste wandeltochten hebben een geprinte gids. Markering is aanwezig, maar laat soms te wensen over. Eigenlijk zijn de meeste wandelingen alleen met GPS-tracks te lopen, want topografische wandelkaarten zijn in Turkije afwezig. Henk van Wijngaarden van STAP Reizen geeft ons een overzicht van de mooiste wandelingen in Turkije.

Mooie wandelroutes in Turkije

Er zijn heel veel mooie wandelroutes, maar wat zijn de bekende hikes en mooiste gebieden om te wandelen in Turkije? Het Taurusgebergte in het zuiden van Turkije staat bijvoorbeeld bekend om de vele mooie bloemen. Cappadocië staat dan weer bekend om de vele bijzondere rotsformaties, terwijl het Kaçkargebergte ruige en ongerepte natuur herbergt. Er zijn vele mooie plekken om te wandelen in Turkije, hieronder onze tips voor een wandelvakantie!

1. Lycische Weg

De Lycische weg is een 502 km lange wandelroute langs de zuidkust van Turkije, van Fethiye tot Antalya. Een wonderbaarlijk mooie kustroute tussen indrukwekkende monumenten uit de oudheid. Diverse reisorganisaties bieden een wandelvakantie in Turkije naar dit gebied. Lees ook meer over wandelen in Lycië.

2. St. Paul Trail in Turkije

De St. Paul Trail is een 500 km lange wandelroute in het zuiden van Turkije, omgeving Antalya, van Perge naar Yalvac. Dit is mogelijk de route die de apostel Paulus gevolgd kan hebben op zijn eerste reis door Klein Azië. Pittige trektocht door woest bergland, startend op zeeniveau vlak boven Antalya en stijgend tot 2200 m. Kate Clow opende de route in 2008 om een toeristische doorbraak in het binnenland van Turkije te bewerkstelligen.

3. Independence Trail

Wandelen in het noorden van Turkije? Dan is deze trektocht wat voor jou. De Independence Trail is een machtige trektocht in het gebied dat in de Turkse Onafhankelijkheidsoorlog een cruciale rol heeft gespeeld, van Inebolu aan de Zwarte Zee naar Kastamonu in het binnenland op weg naar Ankara. Hoewel de wandelroute een grote historische waarde heeft, voert deze ook door prachtige natuur in Turkije, zoals de Ersizlerkloof, de Karacehennempas en de Çuhadoruğu top.

4. Sultan's Trail - E8

De Sultan's Trail is het 330 km lange Turkse gedeelte van de Europese E8 wandelroute, een trektocht van 2100 km lang, die aanvangt in Ierland en eindigt in het meest noordwestelijke deel van Turkije. De route werd door Sultan Suleyman I heeft gebruikt bij zijn opmars naar Wenen (dat het Ottomaanse leger nooit heeft weten te veroveren) van Istanbul naar de Bulgaarse grens.

5. Kaçkar Mountains Trails

het Kaçkar gebergte (Pontisch gebergte) is een uitloper van de Kaukasus, die de Zwarte Zee van Anatolië scheidt. Een pakket aan verschillende meerdaagse tochten is uitgezet in dit onovertroffen mooi en ongeschonden berglandschap, door velen beschouwd als één van de meest gevarieerde en mooiste biosferen op aarde. De Kaçkar Mountains wandelpaden behoren absoluut tot de mooiste plekken om te wandelen in Turkije. 

Mooiste wandelroutes Turkije
Deel op Pinterest

6. Phrygian Way

509 km lange wandeltocht in het centrale deel van Turkije, door het land van de ooit machtige en roemrijke Frygiërs, met hun beroemdste koning Midas en de hoofdstad Gordium (van de Gordiaanse knoop), nu Yassihoyuk. De Phrygian Way is een van de langste wandeltochten in Turkije en heeft drie startpunten: Gordium, Seydiler en Yenice Farm Ciftligi.

7. Hittite Trail

Het oude Rijk van de Hettieten, centraal Turkije, biedt een fraai netwerk van oude wegen, handelsroutes, karavanserais: 17 wandelroutes die samen een totaal van 236 kilometer beslaan, werden hier uitgezet. Niet alleen wandeltrektochten, maar ook zes fantastische mountainbike trails met een totale lengte van 406 km. Dit gebied is leuk om wandelen in Turkije af te wisselen met fietsen.

8. Carian Trail

Het nieuwste lange afstandspad van Turkije is 800 km lang, vangt aan in de zuidwestpunt van Turkije, bij Bodrum, en voert langs Marmaris en andere plaatsen door de moderne provinces Muğla en Aydın in het westen van Turkije.

Carian Trail
Deel op Pinterest

De Carian Trail beslaat grofweg het grondgebied van het antieke Cariërs volk. Deze wandelroute is ongekend rijk aan antieke steden en boeiende geschiedenis, geplaveide muilezelpaden en karavanserais, zowel langs de kust als in het binnenland.

9. Wandelen in Cappadocië

Het is prachtig wandelen in deze streek, gekenmerkt door bizarre rotsformaties en pilaren. Met name SNP heeft een trektocht in verschillende lengtes uitgezet in het bizarre landschap van Cappadocië rond het aantrekkelijke stadje Göreme. 

10. Via Egnatia

De Via Egnatia voert vooral door Albanië en Griekenland, maar ook een stukje door het noordwestelijke deel van Turkije. Het Turkse gedeelte van de Romeinse weg tussen Istanbul (Byzantium) en Rome kan ook apart afgelegd worden. Erg mooi.

11. Abraham Path in Turkije

Abrahams Path is een opwindende trektocht in Oost-Turkije, vlak boven de grens met Syrië in de voetstappen van aartsvader Abraham. De meerdaagse wandelroute loopt door Syrië, tot in Israël.

Veelgestelde vragen wandelvakantie Turkije

Afbeelding van Cindy Theunissen
Geschreven door
Cindy Theunissen
Onontdekte plekjes en leuke aanbiedingen voor overnachtingen en vakanties in de natuur!