Ga naar content

Wat te doen in Cappadocië?

Doen en zien in Cappadocië

Steeds meer toeristen kiezen niet langer voor de drukke kusten van Turkije, maar voor de prachtige bezienswaardigheden in het binnenland. Kappadocië is een van de mooiste plekken in Turkije

Maar wat is er dan te doen in Cappadocië: wat zijn de belangrijkste hoogtepunten en activiteiten? Lees alle onze tips over de highlights om te zien tijdens een rondreis in Cappadocië - hier vind je onze tips voor de belangrijkste dingen om te zien.

Naast de natuurlijke hoogtepunten, excursies als hot air balloon en bezoekjes aan historische gebouwen, kan je in Cappadocië ook een bezoek brengen aan een pottenbakker, een tapijtenbedrijf of een wijnproeverij.

1. Mountainbiken in Cappadocië

Ten noorden van Göreme bevinden zich de surrealistische feeënschoorstenen of sprookjesschoorstenen van Zelve. Het is een van de populairste plekken ter wereld om te mountainbiken, tussen de pilaren kan je flink doorfietsen, terwijl je geniet van de betoverende natuur. De routes zijn uitdagend, maar niet gevaarlijk. Een full-suspension bike is handig, maar niet noodzakelijk. Ieder jaar in juni vindt er zelfs een mountainbikefestival plaats bij Zelve.

2. Pottery workshop

Even kennismaken met eeuwenoude tradities?

Pottenbakker Cappadocië
© Naturescanner
Deel op Pinterest

Tijdens een pottery workshop leer je meer over de verschillende fases waarin de mooie potten en vazen tot stand komen. Sommige kunstwerken, zoals de Hittite ring jug, worden al eeuwen in de regio geproduceerd. Na het drogen van het kleiwerk komen er nog handarbeid aan te pas alvorens het eindresultaat is bereikt. 

Na afloop van de workshop mag je een kijkje nemen in het atelier en de winkel, waar honderden werken te koop worden aangeboden. 

Potten Cappadocië
© Naturescanner
Deel op Pinterest

3. Carpet store

Wij brachten ook een bezoek aan een tapijtenwinkel. Tijdens de rondleiding vertelde de eigenaar ons over de kenmerken van Turkse tapijten. Er zit enorm veel arbeid in één enkel tapijt. Vaak worden ze gemaakt door vrouwen, die in afgelegen dorpen in de bergen wonen. 

Vorige eeuw investeerde de regering door gratis weefgetouwen te geven aan mensen in desolate gebieden. De vrouwen maken gebruik van de wol van hun eigen schapen en vaak wordt een tapijt gemaakt als huwelijkscadeau.

Een handgeweven tapijt is zoveel meer dan het op eerste zicht lijkt. De persoonlijkheid van de maker zit in het tapijt. "Carpets start to talk to you"

Generatie op generatie worden de technieken van het weven doorgegeven. Ervaren wevers gebruiken ook zijde voor zeer fijn geweven tapijten. Er zijn tapijten die chemisch gekleurd worden, die kenmerken zich door egale effen kleuren. Andere tapijten worden geverfd met verf uit planten, insecten of groenten: die zijn minder egaal, maar wel mooier - vind ik.

Turkse tapijten zijn altijd volledig handgemaakt, en daar ligt een groot onderscheid met bijvoorbeeld Perzische of Chinese tapijten. 

Carpets Cappadocia
© Naturescanner
Deel op Pinterest

4. Wijn proeven

In Cappadocië gebruikt men diverse druivensoorten, waaronder de bullseye, grote druiven. Vaak worden de ondergrondse grotten gebruikt voor de olie- en wijnproductie. 

Deel op Pinterest

5. Wandelen

Afbeelding voor Wandelen in Turkije
In Turkije is men bezig met het opzetten van een indrukwekkend wandelnet. De Engelse Kate Clow, bedenkster van de Lycische Wandelroute, is de...
Onontdekte plekjes en leuke aanbiedingen voor overnachtingen en vakanties in de natuur!