Ga naar content

Tsjaad

Grote onbekende, dat is Tsjaad. NatureScanner laat je zien dat er meer is in het land dan alleen Saharazand, we nemen je mee op een reis door de natuur in Tsjaad.

Mooiste gebieden Tsjaad

Wat zijn de mooiste plekken in Tsjaad? Een overzicht van de natuurgebieden.

1. Ennedi en de Guelta d'Archei

Ruim een derde van het noorden van Tsjaad wordt ingenomen door het Ennedi-Plateau, een bijzonder mooie woestijn. Een woestijnsafari met kameel of landrover is er een onvergetetelijke ervaring. Geen zandbak, maar een landschap wat gedomineerd wordt door fraai uitgesneden rotsformaties. Dichterbij gekomen blijkt dat je niet de eerste bezoeker bent. Duizenden jaren geleden was het Ennedi Plateau veel natter en vooral bijzonder rijk aan wild. Roodbruine rotstekeningen laten zien hoe het toen was. Voor deze bewoners moet het een paradijs op aarde geweest zijn. Maar het water is niet geheel verdwenen.

Even ten zuidoosten van Fada ligt de Guelta d’Archei of Archeï oasis. Deze beroemdste Guelta van de Sahara ligt te blikkeren als een blauwe spiegel, omgeven door een krans voor dorenstruiken. De laatste nijlkrokodillen hebben hier kunnen standhouden. Maar niet alleen krokodillen leven in deze oase... Ook honderden kamelen lessen hier hun dorst. De kloof wordt ook "Camel Canyon" genoemd. De Archeï oase is zeer lastig te bereizen: het is een onherbergzame, moeilijk te bereiken plaats, ver weg van alle gebaande paden. Het vergt een 4WD om hier te komen: reken op 4 tot 5 dagen reizen vanaf de hoofdstad Djamena. Wil je naar de mooiste plekken van de kloof dan moet je nog enkele uren hiken vanaf de dichtsbijzijnde plek die met een jeep bereikbaar is.

2. Zakouma

Vanuit de hoofdstad N’Djamena gaan de meeste bezoekers eerst naar Zakouma in het tropische zuiden van Tsjaad. Tussen Sarh en Am Timan ligt een savannegebied waar getracht wordt de meest noordelijke olifanten populatie te beschermen tegen stropers. Elk bezoek aan Zakouma komt direct ten goede aan natuurbescherming van dit unieke reservaat. Naast de bijna vijfhonderd olifanten is er echter veel meer te zien. Wildtochten leveren altijd een imposante lijst met antilopen als Defassa Waterbok, Kudu, Kob en Tiang maar ook buffel, giraffe en leeuw komen er voor. Voor vogels is Zakouma zowel van belang als het gaat om soorten van open gebieden als de Oorgier en de Zwarte Kroonkraanvogel maar ook voor allerlei moerassoorten. Vanuit je accommodatie bij Tinga heb je direct toegang tot de moerassen van Regueik, Machtour en Tororo.

3. Manda

Veel minder bekend dan Zakouma is Manda in het zuiden van Tsjaad en aan de weg van N’Djamena naar Sarh. Het is een savannegebied met dichte bossen langs de Chari rivier. Afrikaanse wilde honden komen er nog voor, maar het is ook een internationaal belangrijk vogelgebied.

Reizen naar Tsjaad

Vaak wordt Tsjaad aangeboden als combinatie bestemming met bijvoorbeeld Kameroen. Individueel reizen is echter ook mogelijk met uitzondering van het grensgebied met Darfur (Sudan). Het is zeker aan te raden om voor vertrek de website van het Ministerie van Buitenlandse Zaken te raadplegen.

Afbeelding van Cindy Theunissen
Geschreven door
Cindy Theunissen
Onontdekte plekjes en leuke aanbiedingen voor overnachtingen en vakanties in de natuur!