Ga naar content

Kameroen

Kameroen wordt ook wel "Klein Afrika" genoemd, omdat je er ongeveer alle elementen vindt uit de natuur van Afrika: woestijnen, bergen, watervallen, regenwoud en savanne. Verken de jungle en je voelt je net als Tarzan!

Mooie plekken en natuur in Kameroen

Wat zijn de mooiste gebieden in Kameroen? Het tropische strand aan de golf van Guinee, de oevers van het Tsjaadmeer, vulkanen en kratermeren van Mount Cameroon, het laagland regenwoud van het Dja natuurreservaat en het nationaal park Waza in het uiterste noorden zijn de meest bekende hoogtepunten op gebied van natuur in Kameroen. Bovendien is Kameroen het rijkste vogelland van West-Afrika: 910 vogelsoorten waarvan meer dan 700 als broedvogel genoteerd staan. Een overzicht van mooie plekjes:

1. Ekom Falls Kameroen

De Ekom watervallen zijn de bekendste bezienswaardigheid van Kameroen. De Nkam Rivier stroomt door het Westelijke hoogland van het land en gaat over in de Wouri rivier. Op 30 kilometer van Bafang stort de rivier 80 meter de diepte in. Loop naar beneden door de ruige natuur en je bent beland in het decor van Tarzan. Je wordt omringd door groen, te midden van de jungle in het hart van Afrika.

Mooiste plekjes Kameroen
Deel op Pinterest

2. Rhumsiki en Kapsiki Peak

Rhumsiki is een plaats in de North Province of Cameroon in de Mandara Mountains, op 55 km van Mokolo en 3 km van de grens met Nigeria. De lokale bevolking, de Kapsiki, leven in kleine stenen huisjes met rieten dak. Rhumsiki is voor de natuurreiziger een van de hoogtepunten van noordelijk Kameroen. De voornaamste bezienswaardigheid is het omliggende landschap, wat in de meeste reisgidsen wordt omschreven als een van de mooiste plekken op aarde. Het bijzondere aan het gebied zijn de vulkanische rotspunten: basaltformaties die boven het landschap uittorenen. De bekendste piek is Kapsiki Peak, een onaards losstaande rots van 1.224 meter hoog. Wie wil reizen naar dit gebied dient wel goed de veiligheidsadviezen te bekijken.

3. Waza nationaal park - Kameroen

Het Wereldnatuurfonds heeft er voor gezorgd dat het afgelegen Waza Nationaal Park in Kameroen volop in de belangstelling is gekomen. Gerichte natuurbescherming heeft er voor gezorgd dat de bedreigde West-Afrikaanse olifant hier weer grote kuddes heeft kunnen vormen. Topi antilopen, giraffes en ook de populaties leeuwen beginnen zich na decennia van jacht te herstellen. Het gebied bestaat uit een mozaïek van graslanden, acacia savanne en geregeld droogvallende moerassen. Het zijn vooral de vele natuurlijke (en aangelegde) poelen waar het af en toe lijkt of alle vogels uit de Sahel er op af komen. Arabische trap, kroonkraanvogel en zwaluwstaartwouw zijn slechts enkele van de meest opvallende vogelsoorten in het Waza National Park.

4. Bénoué nationaal park - Kameroen

Afzakkend naar het zuiden wordt het vochtiger. Tussen de plaats Ngaoundéré in het zuiden en Garoua in het noorden ligt het Parc national Bénoué. Een uitgestrekt gebied met bossavanne langs de Bénoué rivier en bestrooid met woeste rotspartijen. Dit is het gebied om uit te kijken naar de Derby eland, de grootste antiloop ter wereld. Ze delen het stugge gras met kafferbuffels, topi, waterbok en hartenbeest. In de rivier leven nijlpaarden en krokodillen.

Vogels in Kameroen
Deel op Pinterest

Het Benoue nationaal park is eveneens uitzonderlijk rijk aan vogels. Van de bonte violette toerako tot de zwarte Abessijnse grondneushoornvogel, een verrekijker draait overuren in de rivierbossen en de uitgestrekte savanne van het park.

5. Gorilla's in Kameroen

In 2010 werd het Deng Deng Nationaal Park opgericht om één van de twee meest noordelijke populaties van laagland gorilla’s te kunnen beschermen tegen verder oprukkende ontbossing. Honderden van deze grote mensapen leven hier in hetzelfde gebied als chimpansees.

6. Mount Cameroon

De hoogste berg van West-Afrika is Mount Cameroon (4.095 m), een vulkaan ten noordwesten van de stad Douala, dicht bij de kust. In 2000 was de laatste grote vulkaanuitbarsting die leidde tot een lavastroom van de krater tot op slechts 200 meter vanaf het strand. Ondanks de ontbossing op de lagere helling is het gebied een uitstekende bestemming voor vogelaars. De vulkaan is bovendien een trekpleister om te wandelen en te klimmen. 

Natuur in Kameroen
Deel op Pinterest

Vanuit de plaats Buéa kan je de beklimming van Mount Cameroon maken, een redelijk makkelijke klim. Ieder jaar vindt er tevens de Race of Hope plaats, een 40 km lange hardlooprace. Vanaf Mount Cameroon is ook Mount Kupé bereikbaar. Mount Kupé is een geïsoleerde top in het Bakossi gebied waar de uiterst zeldzame dril (een aap nauw verwant aan mandrils en bavianen), samen met zes andere apensoorten, voorkomt. Het is de enige plaats waar de schuwe serle’s bosklauwier gezien kan worden.

Reizen in Kameroen

Kameroen is een gemakkelijk te bereizen Afrikaans land. Vanaf Douala zijn er geregelde vliegverbindingen naar het noorden en de wegen zijn vrijwel overal goed. Een uitzondering is het uiterste zuiden, van mei tot augustus slaat het regenseizoen toe en veranderen doorgaande wegen in grote modderpoelen. Maart en april zijn de beste maanden om je natuurreis naar Kameroen te plannen. 

Wil je zelf op vakantie naar Kameroen of maak je een reis door Afrika en overweeg je te stoppen in Kameroen, dan raden wij je aan om de website van het Ministerie van Buitenlandse Zaken te raadplegen in verband met onveilige gebieden om door te reizen. Onder de rubriek Reisadviezen kun je per land kijken hoe het staat met de veiligheid, zo ook het reisadvies voor Kameroen en andere landen in Afrika.

Veelgestelde vragen

Afbeelding van Cindy Theunissen
Geschreven door
Cindy Theunissen
Onontdekte plekjes en leuke aanbiedingen voor overnachtingen en vakanties in de natuur!