Ga naar content

Sao Tomé en Principe

Doe even je ogen dicht en stel je voor: prachtige eilanden vol natuur, omringd door helder water. Een keur aan unieke fauna en flora is overal om je heen. Je wordt met open armen ontvangen door de gastvrije bewoners en het lijkt of er hier nog nauwelijks toeristen zijn geweest. Waarschijnlijk heb je nu een beeld in je hoofd wat aardig in de buurt komt van een reis naar São Tome en Principe.

Reizen naar Sao Tomé en Principe

Ontdek een ongerepte eilandengroep in Afrika! De bergachtige eilanden Sao Tomé en Principe waren ooit een Portugese kolonie. Ze liggen voor de kust van West-Afrika in de Golf van Guinee en vormen de kleinste staat op het Afrikaanse continent. De grilligheid en vruchtbaarheid danken de eilanden aan het vulkanisch gesteente waaruit de eilanden bestaan.

Er is het hoofdeiland São Tomé en Principe en het losse eiland Principe, dat wat noordelijker ligt. De afstanden zijn klein op beide eilanden en daarom kan je prima vanuit een vaste verblijfplaats alle mooiste plekjes verkennen. Er zijn zowel kleinschalige hotels als luxe accommodaties met alle voorzieningen. Ook bijzonder is een verblijf op een plantage, een "roca".

Tropisch eiland
Deel op Pinterest

Natuur op Sao Tomé en Principe

Tropische wouden met exotische vogels vormen de natuur van deze vulkanische eilanden. De eilanden hebben een unieke en zeer diverse flora en fauna. Er zijn zoveel soorten dieren, waarvan velen alleen op deze eilanden te vinden zijn, dat WWF de bossen heeft uitgeroepen tot een van de meest belangrijke gebieden ten aanzien van de biodiversiteit.

Kiezelstrand
Deel op Pinterest

Het eiland is omringd door zandstranden met mooi helder water. Vooral voor vogelaars zijn de eilanden een kans om vogels te ontdekken die nergens anders leven. Wat zijn de mooiste plekjes op Sao Tome en Principe?

Regenwoud

Circa 74% van de eilanden is bedekt met tropisch regenwoud, rijk aan bijzondere planten en dieren. Er zijn alleen al 900 soorten vaatplanten te vinden, waarvan 95 alleen op Sao Tomé en 37 alleen op Principe voorkomen. 

1. Obo Natural Parc

Een groot deel van Sao Tome is beschermd gebied: Obo Natural Parc. Dit in het zuiden gelegen natuurpark beslaat 30% van het eiland. Dramatisch mooi landschap, waar waterstromen dwars door heen kruisen en die in watervallen bijeenkomen. Weelderige begroeide bergen met als hoogste top de Pico de Sao Tome (2,024 m). Naast regenwoud bestaat het uit mangroven en savanne.

2. Pico Cão Grande

Bekendste bezienswaardigheid is de opvallende Pico Grande, of Grote Hondenpiek, een monoliet die zich ook in het Ôbo natuurpark bevindt. Deze vulkanische uitstulping in het landschap steekt maar liefst 300 meter boven het landschap uit.

Pico Cao Grande
Deel op Pinterest

3. Mooie stranden

Vooral in het noorden en het westen van São Tomé e Principe liggen mooie tropische stranden. Lagoa Azul, een hemelsblauwe lagune, wordt beschouwd als het mooiste strand van het eiland.

4. Plantages

Sinds de komst van de Portugezen ontstonden er veel plantages. Vanaf 1908 werd Sao Tomé en Principe de grootste exporteur van cacao ter wereld en vandaag de dag is dit nog steeds het belangrijkste exportproduct. Een groot deel van de voormalige plantages is tegenwoordig weer bedekt met tropisch regenwoud. De grootste plantage op het eiland is Roca Agostinho Neto in het noordelijke binnenland.

Wandelen op Sao Tomé en Principe

Wandel- en natuurliefhebbers vinden het park op 30 minuten rijden vanaf São Tome (stad). Massatoerisme vind je nog niet op deze eilanden. Er zijn verschillende wandelroutes uitgezet waarbij ook gebruik gemaakt kan worden van een overnachting op een van de voormalige plantages. Het zijn flinke wandeltochten waarvan de eenvoudigste route ongeveer 4-5 uur in beslag neemt. Wanneer je in goede conditie bent kun je de Pico de São Tome beklimmen. Trek hiervoor twee volle klimdagen uit.

Duiken rond Sao Tomé en Principe   

De onderwaterwereld biedt een schat aan kleuren en vormen. Rondom de eilanden zijn verschillende duiksites. Je vindt er koraalriffen, wrakken en grotten. Zeeschildpadden, roggen en verpleegstershaaien ga je zeker tegenkomen. Er zijn voldoende mogelijkheden om te duiken rond Sao Tomé voor zowel Open Water Divers als Advanced Divers. 

Strand
Deel op Pinterest

Beste reistijd

Sao Tomé en Principe is een paradijs voor natuurliefhebbers en voor liefhebbers van een relaxte strandvakantie. Wat is de beste periode om te reizen naar Sao Tomé en Principe? De temperatuur is het gehele jaar rond de 30 C. Bewolking of een regenbui kun je het hele jaar door wel ergens tegenkomen.

De wegen in Sao Tomé en Principe zijn niet erg goed. Hou dus bij flinke regen rekening met slecht begaanbare wegen. Een zonvakantie naar Sao Tomé en Principe boek je het beste in de periode maart tot en met mei. Voor een actieve vakantie op Sao Tomé en Principe zijn de maanden juni tot en met september meer geschikt. In deze periode maak je ook het meeste kans walvissen te spotten.

Onontdekte plekjes en leuke aanbiedingen voor overnachtingen en vakanties in de natuur!