Ga naar content

Sao Tomé en Principe natuur

Doe even je ogen dicht en stel je voor: prachtige eilanden vol natuur, omringd door helder water. Een keur aan unieke fauna en flora is overal om je heen. Je wordt met open armen ontvangen door de gastvrije bewoners en het lijkt of er hier nog nauwelijks toeristen zijn geweest. Waarschijnlijk heb je nu een beeld in je hoofd wat aardig in de buurt komt van een reis naar São Tome en Principe.

Reizen naar Sao Tomé en Principe

Ontdek een ongerepte eilandengroep in Afrika! De bergachtige eilanden Sao Tomé en Principe liggen met een aantal kleine eilandjes voor de kust van West-Afrika in de Golf van Guinee en vormen samen de kleinste staat in Afrika. De grilligheid en vruchtbaarheid danken de eilanden aan het vulkanisch gesteente waaaruit de eilanden bestaan.

Natuur op Sao Tomé en Principe

Tropische wouden met exotische vogels vormen de natuur van deze vulkanische eilanden. De eilanden hebben een unieke en zeer diverse flora en fauna. Er zijn zoveel soorten dieren, waarvan velen alleen op deze eilanden te vinden zijn, dat de WWF de bossen heeft uitgeroepen tot een van de meest belangrijke gebieden ten aanzien van de biodiversiteit. Het eiland is omringd door zandstranden met mooi helder water. Vooral voor vogelaars zijn de eilanden een kans om vogels te ontdekken die nergens anders leven. Wat zijn de mooiste plekjes op Sao Tome en Principe?

Obo Natural Parc

Een groot deel van van Sao Tome is beschermd gebied: Obo Natural Parc. Dit natuurpark beslaat 30% van São Tome. Dramatisch mooi landschap, waar waterstromen dwars door heen kruisen en die in watervallen bijeenkomen. Weelderige begroeide bergen met als hoogste piek de Pico de Sao Tome (2,024 m). 

Wandelen op Sao Tomé en Principe

Wandel- en natuurliefhebbers vinden het park op 30 minuten rijden vanaf São Tome (stad). Massatoerisme vind je nog niet op deze eilanden. Er zijn verschillende wandelroutes uitgezet waarbij ook gebruik gemaakt kan worden van een overnachting op een van de voormalige plantages. Het zijn flinke wandeltochten waarvan de eenvoudigste route ongeveer 4-5 uur in beslag neemt. Wanneer je in goede conditie bent kun je de Pico de São Tome beklimmen. Trek hiervoor twee volle klimdagen uit.

Duiken rond Sao Tomé en Principe   

De onderwaterwereld biedt een schat aan kleuren en vormen. Rondom de eilanden zijn verschillende duiksites. Je vindt er koraalriffen, wrakken en grotten. Zeeschildpadden, roggen en verpleegstershaaien ga je zeker tegenkomen. Er zijn voldoende mogelijkheden om te duiken rond Sao Tomé voor zowel Open Water Divers als Advanced Divers. 

Beste reistijd Sao Tomé en Principe 

Sao Tomé en Principe is een paradijs voor natuurliefhebbers en voor liefhebbers van een relaxte strandvakantie. Wat is de beste periode om te reizen naar Sao Tomé en Principe? De temperatuur is het gehele jaar rond de 30 C. Bewolking of een regenbui kun je het hele jaar door wel ergens tegenkomen. De wegen in Sao Tomé en Principe zijn niet erg goed. Hou dus bij flinke regen rekening met slecht begaanbare wegen. Een zonvakantie naar Sao Tomé en Principe boek je het beste in de periode maart tot en met mei. Voor een actieve vakantie op Sao Tomé en Principe zijn de maanden juni tot en met september meer geschikt. In deze periode maak je ook het meeste kans walvissen te spotten.

Afbeelding van Cindy Theunissen
Geschreven door
Cindy Theunissen
Onontdekte plekjes en leuke aanbiedingen voor overnachtingen en vakanties in de natuur!