Ga naar content

Vogels in Nederland

Natuur in Nederland - De Spaanse Extremadura, de Poolse Biebrza moerassen en de Roemeense Donaudelta zijn bekende vogelrijke gebieden in Europa. Maar je hoeft niet ver te reizen om vogels te zien. We leven in een waterrijk land en dus vind je hier in de natuur ook veel goede plekken om vogels in Nederland te observeren. Neem bijvoorbeeld Texel en Zeeland, maar ook de Oostvaardersplassen of Tiengemeten. Op deze pagina geven wij tips voor leuke excursies en een overzicht van de beste plekken in Nederland om vogels te spotten.

Top 10 vogels in Nederland

De top 10 van meest voorkomende vogels in Nederland zijn de merel, de huismus, de spreeuw, de vink, de tjiftjaf, de koolmees, de winterkoning, de fitis, de houtduif en de wilde eend. Maar het zijn uiteraard de meer zeldzame vogels die interessant zijn om te zien. Een overzicht van ruim 280 vogels in Nederland (met informatie per vogelsoort) vind je op Vogelvisie, met een selectie van zeldzame en (vrij) algemeen voorkomende soorten. Geef je de voorkeur aan een tastbaar overzicht, kijk dan in onze shop naar natuurgidsen Nederland of op De Zwerver voor herkenningskaarten en vogelgidsen van Nederland.

Beste plekken om vogels in Nederland te zien

Wat zijn goede plekken om vogels te observeren in Nederland? Enkele leuke tips:

1. Blauwe Kamer in Wageningen

Tussen Rhenen en Wageningen ligt een prachtig stukje natuur, de Blauwe Kamer. Het reservaat bevindt zich aan de noordelijke kant van de Nederrijn en is te bereiken via de Grebbedijk. Het gebied loopt bij de minste waterverhoging in de rivier al snel onder water. Deze overstromingen, in combinatie met de grote grazers (Konikspaarden en Gallowayrunderen) die hier ingezet werden, zorgt voor een gevarieerde natuur. Sinds begin deze eeuw is het gebied, via de Grebbeberg, ook verbonden met de Utrechtse Heuvelrug en andere natuurgebieden. De Blauwe Kamer heeft een grote biodiversiteit: onder meer konijnen, hazen, bevers, vossen en muskusratten komen er voor. Vanaf de vogelobservatiehut kan je de diverse vogelsoorten observeren. Er zijn ca. 70 broedvogels in het natuurgebied, waaronder aalscholvers en lepelaars! In de winter kunnen klapekster en visarend (vooral in april en september) hier met regelmaat getwitcht worden.

2. Oostvaardersplassen

Tussen Almere en Lelystad ligt een van de bekendste ongerepte natuurgebieden van Nederland, de Oostvaardersplassen. De wetlands zijn wettelijk beschermd en bijna 60 km² groot. Er grazen edelherten, konikpaarden en heckrunderen. Maar de Oostvaardersplassen zijn ook beroemd door de vele vogelsoorten die er te bewonderen zijn. In het moerasgebied komen vogels voor, die zeldzaam zijn in Nederland en Europa. Soorten zoals blauwborst, baardman, snor, roerdomp, lepelaar en het icoon van de Oostvaardersplassen, de indrukwekkende zeearend. Ieder jaargetijde heeft zijn eigen charmes in dit gebied. In de lente en het najaar is er natuurlijk de vogeltrek, in oktober de bronstijd van de edelherten. In de winter zijn er meer roofvogels te zien en grote groepen eenden en ganzen.

3. Texel

Ons eigen Texel behoort tot een van de vogelrijkste gebieden in Europa! Texel is het grootste waddeneiland van Nederland, en het is zeker het meest vogelrijke. Jaarlijks worden er op Texel ongeveer 270 vogelsoorten gezien, waarvan er circa 80 tot broeden komen. Texel is ook bekend vanwege zijn broedende lepelaars; een kolonie met honderden broedparen. Het eiland is gemakkelijk bereikbaar, de boottocht duurt niet langer dan een kwartiertje en meteen na aankomst is meteen goed vogelen. Genoeg redenen voor SNP Natuurreizen om er een vogelreis te organiseren. Verblijf drie dagen in het prima en bij vogelaars geliefde Hotel Prins Hendrik, dat pal achter de Waddendijk ligt.

Vogelreis Texel
Op deze korte vogelreis bezoek je alle belangrijke vogelplekken op het eiland. Ga vogels observeren in de Mokbaai, fietsen langs de wadkant en wandelen in de Slufter. Een enkele keer maakt men gebruik van de bus om de langere afstanden te overbruggen. De vogels, de getijdenwerking en het weer bepalen het tempo en de uiteindelijke route. De reis begint en eindigt in de haven waar de boot aankomt op Texel, zo kun je naar wens op eigen gelegenheid wat langer op het eiland blijven en je favoriete vogelplek nogmaals bezoeken! De voorjaarsreis is gepland in de periode dat het broedseizoen volop gaande is en de meeste zomergasten terug zijn. Tijdens de najaarsreis zijn de meeste zomergasten nog niet vertrokken en arriveren de eerste wintergasten, met enig geluk hebben sommige wintergasten nog hun zomerkleed. De najaarstrek is dan ook net op gang gekomen.

Afbeelding van Cindy Theunissen
Geschreven door
Cindy Theunissen
Voor iedere subscriber doneren wij jaarlijks aan een natuurproject!