Ga naar content

Tiengemeten

Natuur in Zuid-Holland - Het eiland Tiengemeten is een prachtig eiland in het Haringvliet in Zuid-Holland. Hoewel het in eerste instantie verpacht werd aan boeren, is het sinds 1997 een natuurgebied, dat door Natuurmonumenten beheerd wordt. De boeren die er toen nog woonden werden uitgekocht en de natuur kan nu volop zijn gang gaan.

Wandelen op Tiengemeten

Het eiland Tiengemeten is sinds een aantal jaar weer teruggeven aan de natuur. Het is een echt wandelparadijs geworden. Naast een aantal gemarkeerde routes, ben je helemaal vrij om rond te struinen door de wildernis. Het is een prachtig eilandje, met een heel diverse vegetatie, er groeien en bloeien tal van kruiden wat weer veel soorten vogels trekt.

Op het eiland kun je ook oog in oog komen te staan met de indrukwekkende Schotse Hooglanders. Kijk eens naar boven en grote kans dat je een van de vele roofvogels ziet, daarnaast hebben tal van vogels hun broedplaats gevonden op dit eiland. 

Natuur op Tiengemeten

Tiengemeten bevindt zich in het Haringvliet in de Provincie Zuid-Holland, tussen de Hoeksche Waard en Goeree-Overflakkee. Er zijn 3 gebieden op het eiland, met bijzondere namen: Wildernis (open water), Weelde (watermoeras) en Weemoed (akkergrond).

Natuur op Tiengemeten
Deel op Pinterest

Het is een absolute aanrader voor iedereen die lekker een dagje vrij de natuur in wil, genieten van de rijkdom aan dieren en planten. Het kan prima gecombineerd worden met een vakantie in Zeeland. Het bezoekerscentrum van Natuurmonumenten bevindt zich in de Marguarithehoeve, bij de aanlegplaats van de veerpont. Let op dat je de laatste boot in de gaten houdt!

Voor een impressie van Tiengemeten zie ook deze video van Sander van Schie.

Tiengemeten

Veelgestelde vragen

Afbeelding van Cindy Theunissen
Geschreven door
Cindy Theunissen
Onontdekte plekjes en leuke aanbiedingen voor overnachtingen en vakanties in de natuur!