Ga naar content

Kalmthoutse Heide

Natuur in België (Antwerpen) - Natuur in Nederland (Noord-Brabant)

Weekendje naar de Kalmthoutse Heide

Grenspark de Zoom-Kalmthoutse Heide, op de grens van Nederland en België en meestal kortweg Kalmthoutse Heide genoemd, is een ideale omgeving om een weekend in de natuur te vertoeven. Sinds enkele jaren is dit een stiltegebied en het is hier dus heerlijk om te genieten van rust en stilte.

Natuur Kalmthoutse Heide

Hoe is de natuur en het landschap? Het nationale park heeft zijn karakteristieke uiterlijk overgehouden aan de ijstijd. Door de westenwind werd zand van de rivierduinen bij de Schelde het gebied ingeblazen. Zo ontstond er een duinmassief, dat ver landinwaarts werd geblazen.

Het landschap van de Kalmthoutse Heide raakte langzaam begroeid met bossen, de vennen vulden zich met veen. Later werden bomen door mensenhanden gekapt en de vennen ontgonnen, waardoor heide met zandverstuivingen ontstond. Kraters die overbleven na bominslagen in de Tweede Wereldoorlog zijn nu veranderd in vennen.

Toegangspoorten Kalmthoutse Heide

Het natuurgebied is toegankelijk via verschillende toegangspoorten, waar je makkelijk kunt parkeren en waar wandelroutes starten. In Nederland zijn dit:

  • De Volksabdij in Ossendrecht
  • Ravenhof in Putte/Stabroek

En aan de Belgische kant:

  • Hemelrijk in Essen
  • De Vroente in Kalmthout
  • Verbindingsweg in Kalmthout

1. Planten en dieren Kalmthoutse Heide

Het landschap wordt in stand gehouden door afplaggen en begrazing door vee. In de natte gedeelten komen zeldzame planten voor; je vindt er de klokjesgentiaan, beenbreek, snavelbies en moeraswolfsklauw. Ook de zonnedauw komt hier voor. Deze bijzondere plant 'eet' insecten om aan voedsel te komen.

Kalmthoutse Heide
Deel op Pinterest

De Kalmthoutse Heide is ook voor vogelaars een interessante locatie. De nachtzwaluw die weinig in ons land voorkomt, komt in het natuurgebied in grote getallen voor. Daarnaast zijn de geoorde fuut, de tapuit en de boomleeuwerik graag geziene gasten. In de vennen komen zeldzame amfibieën voor: de heikikker, kamsalamander, vinpootsalamander en de alpenwatersalamander.   

2. Wandelen, fietsen en paardrijden

De heide vormt een perfect gebied om actief te zijn in de natuur. De Kalmthoutse Heide biedt vele wandelmogelijkheden. Er zijn een behoorlijk aantal rondwandelingen, elk met hun eigen dierennaam, die variëren van 1,5 tot ruim 8 kilometer. Natuurlijk zijn deze wandelingen ook te combineren. Lees meer over de wandelroutes in grenspark Kalmthoutse Heide

Wandelen op de heide
© Naturescanner Steven
Deel op Pinterest

Er is ook een mooie fietsroute die om het natuurpark heen gaat. Deze 32 kilometer lange route is een uitstekende mogelijkheid om het park per fiets te verkennen. Mountainbikers komen aan hun trekken op de gele Grensparkroute van 48 km lang, die is uit te breiden met enkele lussen in het Nederlandse gedeelte, tot een route van maar liefst 75 km. Daarvoor heb je wel een vignet nodig.

Vanaf Kapellen (vertrek aan de Fortsteenweg 47) kan je gebruik maken van een spoorfiets. Met deze speciale kar kan je een leuke tocht maken over een oude spoorlijn. Het traject voert naar het militair vliegveld in Brasschaat. Je fietst hetzelfde traject weer terug. In totaal is het 10 kilometer fietsen. Onderweg spot je misschien wel reeën in de mooie groene omgeving tussen Kapellen en Brasschaat.

Ook voor ruiters zijn er een behoorlijk aantal mogelijkheden om het park te betreden. De ruiterroutes liggen mooi verspreid door het natuurpark.

3. Uitvalsbasis Kalmthoutse Heide

Het bezoekerscentrum van de Kalmthoutse Heide is het Natuur en educatief Centrum De Vroente in Kalmhout in België. Er worden regelmatig natuurtentoonstellingen gehouden. Het centrum is vanaf station Heide in 20 minuten lopen bereikbaar.

4. Uitkijktorens Kalmthoutse Heide

Bij Knooppunt 3 in de buurt van het Bezoekerscentrum bevindt zich een nieuwe uitkijktoren. Wanneer je boven op de toren geniet van het weidse vergezicht voelt het bijna alsof je op safari bent ergens in Afrika. Het is adembenemend mooi.

Heide Kalmthout
Deel op Pinterest

Ook vlak over de grens met België bij het Stappersven is een nieuwe brand- en uitkijktoren geopend van ruim tien meter hoog. Vanaf de vier verdiepingen heb je een mooi uitzicht alle kanten op. 

Tip: ontdek nog meer mooie plekken met heide in Nederland.

Veelgestelde vragen

Afbeelding van Cindy Theunissen
Geschreven door
Cindy Theunissen
Onontdekte plekjes en leuke aanbiedingen voor overnachtingen en vakanties in de natuur!