Ga naar content

Wandelen op de Kalmthoutse Heide

Aan de rand van Nederland, en grensoverschrijdend met België, vind je het natuurpark Zoom-Kalmthoutse Heide. Een natuurgebied dat ondanks zijn relatief kleine omvang (60 km²) een grote diversiteit biedt. Diverse landschappen als heide, vennen, duinen, bossen en weilanden lopen hier naadloos in elkaar over, waardoor je optimaal van de natuur geniet tijdens een wandeling.

Wandelroutes grenspark Kalmthoutse heide

Het natuurgebied wordt bewoond door zeldzame planten en een grote hoeveelheid dieren. Inmiddels is het gebied gekenmerkt als Natura-2000 gebied, waardoor het op duurzame wijze wordt beschermd. Ben je enthousiast? Ontdek het park dan via een van de 25 bewegwijzerde wandelpaden!

Wandelroutes NP Kalmthoutse Heide
© Steven Bakker
Deel op Pinterest

Wandelen vanuit vier toegangspoorten

Wanneer je op pad gaat, start je jouw avontuur bij een van de vier toegangspoorten die het gebied toegankelijk maken. Hiervan zijn er twee gelegen in Nederland (Ossendrecht - Putte) en twee in België (Essen - Kalmthout). Bij elk van de vier toegangspoorten heb je goede parkeergelegenheid en het startpunt van wandelroutes. De toegangspoorten bieden tevens de mogelijkheid om even op adem te komen. 

Elke keer dat je het natuurpark bezoekt, heb je dus de mogelijkheid om vanuit een andere toegangspoort te starten aan een hike. Hierdoor ontdek je dit diverse gebied optimaal! Alle toegangspoorten zijn bereikbaar met de auto, waarbij Hemelrijk en De Vroente zelfs met OV goed bereikbaar zijn.

Wandelroutes Toegangspoort Volksabdij - Ossendrecht:

Wanneer je start bij de Volksabdij in Ossendrecht kies je veelal voor gebieden met hoogteverschillen, waardoor je écht actief bezig bent. Deze poort is het toegangspunt voor vier verschillende wandelroutes, variërend met korte routes van 2,2 kilometer (mammoet) tot langere wandelingen van 6,3 kilometer (kikker).

Wandelingen Toegangspoort Hemelrijk - Essen:

Deze Belgische toegangspoort is het startpunt voor slechts één wandeling, namelijk wandelpad Calmeyn. Dit wandelpad verbindt de poort via rustige lanen met het grenspark. Eenmaal aangekomen schakel je eenvoudig over naar een van de andere wandelpaden in het gebied. De wandelroute is zo’n 8,5 kilometer en kent weinig hoogteverschillen.

Wandelen Zoom-Kalmthoutse Heide
© Steven Bakker
Deel op Pinterest

Routes vanaf Toegangspoort De Vroente - Kalmthout:

Ga je met het gezin of een groep op pad? Dan is Kalmthout doorgaans een aanrader om te starten. Hier vind je het bijenteeltmuseum, waar je op interactieve wijze alles leert over de bij. Ook is hier het bezoekerscentrum van de Kalmthoutse Heide gevestigd, het Natuur en Educatief Centrum De Vroente. Hier spijker je jouw kennis bij met een van de natuurtentoonstellingen die regelmatig worden georganiseerd.

Daarnaast is ook Visit Kalmthout hier gevestigd, waar je talloze informatie over de omgeving terugvindt. Uiteraard is ook deze poort het startpunt voor diverse wandelingen. Wandel een van de zeven aangeven wandelingen, met afstanden tussen de 2,7 en 8,5 kilometer. Bijvoorbeeld een van de populairste wandelingen van het hele gebied: wandelroute libel (4,7 km).

Wandelen vanaf Toegangspoort Ravenhof - Putte/Stabroek:

Kenmerkend aan de toegangspoort Ravenhof is de aanwezigheid van cultuurhistorische elementen, die worden omgeven door een bosrijke omgeving. Bewandel een van de twee relatief korte routes (zo’n 2,5 kilometer) en ontdek het kasteel met bijbehorende kasteeltuin of ga terug in de tijd in het Moretusbos. De ideale startplek voor ieder die weinig tijd heeft voor een grote wandeling, maar er wel even lekker uit wil.

Wandelen in stiltegebied

De Kalmthoutse Heide is na het uitvoeren van uitgebreide metingen benoemd tot een 3-sterren stiltegebied. Dit wil zeggen dat er een dermate lage intensiteit van licht- en geluidsvervuiling is waargenomen. De metingen hiervoor worden op verschillende momenten uitgevoerd, zowel overdag als ‘s nachts.

Wandelroutes Kalmthoutse Heide
© Steven Bakker
Deel op Pinterest

Hierbij worden geluiden gemeten die behoren tot een natuurgebied, maar ook geluiden die geproduceerd worden door bijvoorbeeld mensen en voertuigen. Het dagelijkse leven is vaak erg druk, waardoor natuurgebieden met ultieme rust écht even zorgen voor ontspanning. Wanneer je hier gaat wandelen voel je meteen de rust die hier heerst.

Wandelen met kinderen in Kalmthoutse Heide

Hoe heerlijk is het om met je (klein)kinderen de natuur in te gaan? Start je avontuur in de diverse landschappen van de Kalmthoutse Heide. Ga op zoek naar de dieren in het natuurpark, laat de kinderen jouw wandeling uitstippelen en ga even echt op in de natuur. Er zijn twee routes die speciaal geschikt zijn voor kinderen.

Kies voor het natuurbeleefpad konijn en ervaar hoe het is om een konijn te zijn. Spring, huppel, luister en snuffel om de natuur optimaal te ervaren. Volg eenvoudig de wortelkleurige bordjes en laat je even helemaal gaan. Ideaal voor ouders met jonge kinderen. Vergeet je camera niet!

Wanneer je op pad gaat met kinderen in de leeftijd van 8 t/m 12 jaar, is natuurpad Kortenhoeff een absolute aanrader. Op dit pad wordt door middel van QR codes de natuurlijke en digitale wereld gecombineerd. Laat je informeren over het gebied en doe ondertussen leuke opdrachten.

Tip: woon je in de buurt en is jouw kind echt een natuurliefhebber? Bekijk dan ook eens de mogelijkheden om je kind aan te sluiten bij een van de drie Kidsclubs.

Wandelen met hond in Kalmthoutse Heide

De Kalmthoutse Heide is zeer geschikt om te ontdekken met je hond. Bekijk eenvoudig alle wandelroutes die geschikt zijn voor honden en je zult zien dat er talloze mogelijkheden zijn. Wil je jouw viervoeter het liefst los laten lopen? Kies dan niet voor toegangspoort De Vroente. Geen van de wandelingen die daar starten hebben namelijk een losloopgebied voor honden. Ondanks dat kan jouw hond daar weer heerlijk met zijn snuit door de zandvlaktes snuffelen.

Kalmthoutse Heide wandelen
© Steven Bakker
Deel op Pinterest

Activiteiten op de Kalmthoutse Heide

De Kalmthoutse Heide ervaren doe je op diverse manieren, op eigen initiatief of op basis van een van de georganiseerde activiteiten. Gedurende het jaar vinden er diverse excursies en wandelingen plaats, georganiseerd door lokale organisaties. Op deze manier ontdek je het gebied net even anders dan normaal, waarbij je in veel gevallen zelfs gratis meedoet.

Kalmthoutse Heide volop ontdekken

Zoals je hebt gelezen is het grenspark een ultieme wandelplek, maar er zijn ook andere mogelijkheden. Zo is het gebied bijvoorbeeld voorzien van diverse fietsroutes voor recreatief gebruik. Daarnaast zijn er professionele mountainbike trails aangelegd, die te gebruiken zijn met een hiervoor bestemd vignet. Liever het gebied te paard ontdekken? Ontdek dan zo’n 30 kilometer aan ruiterpaden!

Wil je meer informatie over de natuur en andere activiteiten? Bekijk dan ook eens onze pagina over het gebied Kalmthoutse Heide.

Veelgestelde vragen

Afbeelding van Steven Bakker
Geschreven door
Steven Bakker
Onontdekte plekjes en leuke aanbiedingen voor overnachtingen en vakanties in de natuur!