Ga naar content

Wandelpad Libel

Wandelen in Zoom-Kalmthoutse Heide - De Kalmthoutse Heide heeft 25 aangelegde wandelpaden, die je door heide, duinen, vennen en bossen voeren. Een van de populairste wandelpaden (in ieder geval de meest gebruikte) in dit gebied is het wandelpad Libel van 4,7 km lang. Deze start bij toegangspoort De Vroente in Kalmthout. Binnen 1 tot 1,5 uur verken je de prachtige diverse natuur en geniet je vanaf de brandtoren van een subliem uitzicht.

Wandelroute Libel

Op deze pagina vind je alle informatie ter voorbereiding op een mooie wandeltocht over het Libel pad. 

1. Beginpunt

Wanneer je wandelpad Libel gaat afleggen, start je bij toegangspoort de Vroente. Je hebt hier een prima parkeergelegenheid, maar dit startpunt is ook prima bereikbaar met het OV. Toegangspoort de Vroente biedt veel mogelijkheden als het gaat om het verkennen van het gebied. Je vindt hier Visit Kalmthout, het Bijenteeltmuseum en een uitgebreid kenniscentrum. Bekijk de grote kaart voor een globaal overzicht van de routes of haal een fysieke kaart op bij Visit Kalmthout. Eenmaal voorzien steek je de weg over om het grenspark te betreden.

2. Binnen enkele minuten wandel je tussen de duinen

Zodra je vertrokken bent op deze 4,7 kilometer lange route, bevind je jezelf al heel snel in een rustige, kalme omgeving. Je wandelt direct op een zandpad tussen de (dennen)bomen, waarbij je links en rechts al de eerste heiden en duinen in je ooghoeken ziet. Het pad van de route staat vanaf het begin duidelijk aangegeven.

Wandelpad Libel Kalmthoutse Heide
© Steven Bakker
Deel op Pinterest

Je ziet op elk twijfelpunt wel een houten paaltje met de emblemen van de dieren, welke overeenkomen met de routes. In dit geval volg je dus het groene rondje met daarin de libel. Schroom zeker niet om af en toe even van de route af te stappen en de omliggende zandvlaktes alvast te bekijken. Omdat deze net iets van de route af liggen, waan je jezelf hier echt in ultieme rust.

3. Ontdek de schoonheid van de uitgestrekte Putse Moer

Het moerassige gebied van de Putse Moer strekt zich over 78 hectare, van het noordoosten van Putte tot aan het westen van Kalmthout. Hoewel een groot deel van dit gebied niet toegankelijk is voor publiek, wandel je via wandelpad Libel door het deel dat wel toegankelijk is.

Op dit moment verruil je het wandelen tussen de bomen voor mooie vergezichten over diverse vennetjes. Het slingerende pad neemt je mee over de vlaktes en geeft je de mogelijkheid om even rustig op adem te komen. Geniet hier zeker even op een van de zitbankjes van de omgeving, om vervolgens je weg weer te vervolgen.

Tip
: bezoek je dit gebied aan het einde van de zomer (meestal half augustus tot half september)? Dan geniet je van een prachtige paarse heide.

4. Krijg het Afrika gevoel vanaf de uitkijktoren

Wanneer je over de helft van de wandeling bent, kijk je (sinds april 2022) vanzelf tegen de 42 meter hoge uitkijktoren aan. Doordat de platforms gedraaid boven elkaar zijn geplaatst, oogt de toren heel natuurlijk en past hij prima in de omgeving. Eenmaal aangekomen heb je de mogelijkheid om de toren te beklimmen.

Uitkijktoren wandelpad Libel
© Steven Bakker
Deel op Pinterest

Ben jij een echte durfal en ga je helemaal naar boven? Dan word je beloond met prachtige vergezichten, alsof je op de Savanne in Afrika staat. Je kijkt hier over uitgestrekte vlaktes en bosgebieden. Op dit moment zie je eigenlijk pas echt hoe groot en divers het grenspark is. Is het helder weer? Dan zie je zelfs de televisietoren in Roosendaal en de haven van Antwerpen.

Weetje
: buiten het toeristische doel fungeert de toren ook als zendmast en brandtoren. De zendmast wordt gebruikt voor communicatie van hulp- en veiligheidsdiensten in België. Daarnaast vind je op 30 meter hoogte de brandwachterpost, van waar brandgevaar nauwlettend in de gaten wordt gehouden.

5. Het laatste deel van wandelpad Libel

Wanneer je bent bijgekomen van het prachtige uitzicht, is het tijd om het laatste deel van de wandelroute af te leggen. Je verruilt de open vlaktes weer voor groene bossen, die uiteindelijk uitkomen op open zandduinen. In zo’n 15 tot 20 minuten wandel je via enkele van deze kleine zandduinen naar de plek waar het wandelpad Libel ook begon. Eenmaal terug bij de parkeerplaats heb je de mogelijkheid om weer even goed op kracht te komen. Aan de overkant van de weg vind je namelijk restaurant De Heihoeve. Hier geniet je zowel binnen als op het terras van een heerlijke lunch of diner.

Wandelpad Libel met je hond

Neem je graag jouw viervoeter mee tijdens het wandelen? Dan is wandelpad Libel zeker geschikt! Honden zijn hier, weliswaar aangelijnd, van harte welkom. De paden zijn over het algemeen vrij breed, waardoor je prima de ruimte hebt om te lopen. Waar jij geniet van de veelzijdige natuur, is jouw hond waarschijnlijk al dolgelukkig met het losse zand van de duinen. Daarnaast kan hij hier ook genoeg vriendjes maken, want je bent zeker niet de enige die met zijn hond het gebied verkent.

Tip
: honden hebben weinig toegang tot water tijdens deze route. Neem indien nodig dus je eigen drinkwater mee.

Wandelpad Libel combineren

Wanneer je deze wandeling van zo’n 4,7 kilometer eigenlijk niet genoeg vindt, heb je de mogelijkheid om tussendoor over te gaan op een van de andere routes in het gebied. Met name wanneer je overgaat op wandelpad Duin (7,5 km) of wandelpad Schaap (8,5 km), verleng je jouw wandelroute significant. Let wel even op als je met de hond op pad bent, want die is helaas niet toegestaan op beide aangrenzende wandelpaden.

Tips wandelpad Libel
© Steven Bakker
Deel op Pinterest

Behoud van de natuur voor volgende generaties

Wanneer je het wandelpad Libel hebt gelopen, ben je waarschijnlijk helemaal opgegaan in de omgeving. Je hebt genoten van mooie diverse landschappen die nog in goede staat zijn, maar hoe wordt de Kalmthoutse Heide, en dus ook wandelpad Libel, toekomstbestendig gemaakt?

  • Bomen kappen: het gebied staat vol met naaldbomen. Op sommige locaties worden deze zorgvuldig gekapt, waardoor er plek ontstaat voor nieuwe zeldzame fauna en flora.
  • Plaggen: de toplaag van de grond wordt weggehaald, waardoor jonge heideplanten de ruimte krijgen om te groeien.
  • Grazend wild: sinds 1972 worden schapen en runderen ingezet. Zij houden de heide jong en voorkomen daarmee vergrassing.
  • Bestrijding van exoten: een deel van de planten voelt zich te goed thuis in dit gebied. Om het overbrengen van ziektes te voorkomen, worden de overschotten weggehaald.

Ga jij binnenkort dit gebied verkennen?

Veelgestelde vragen

Afbeelding van Steven Bakker
Geschreven door
Steven Bakker
Onontdekte plekjes en leuke aanbiedingen voor overnachtingen en vakanties in de natuur!