Ga naar content

Fietsen op Terschelling

Met zijn meer dan 70 kilometer aan fietspaden leent Terschelling zich uitstekend voor een weekend of weekje fietsen. Je eigen fiets meenemen is niet eens nodig. Bij de vele fietsverhuren op het eiland zijn allerlei soorten fietsen te huur. Ga je in de zomer fietsen op Terschelling? Dan is het verstandig om van tevoren een fiets te reserveren.

Mooiste fietsgebieden op Terschelling

Terschelling bestaat voor meer dan 80% uit natuur. Bovendien is het landschap enorm divers, waardoor geen enkele fietsroute hetzelfde is. Of je nu wil fietsen door de duinen, door het bos, in de polders of langs de dijk: er zijn zoveel mogelijkheden dat fietsers zich dagenlang kunnen vermaken.

Fietsroute Terschelling
Deel op Pinterest

Bij het VVV-kantoor op Terschelling, dat zich direct aan de haven bevindt, zijn zowel fietskaarten als boekjes met fietsroutes te koop.

Overnachtingstips fietsvakantie Terschelling

1. Fietsen op de Noordsvaarder

Als je met de veerboot aan komt varen zie je ze direct: de hoge duinen van de Noordsvaarder. Dit ruige natuurgebied strekt zich uit over de westpunt van Terschelling en bestaat uit indrukwekkende zandduinen, donkere naaldbossen en natte duinvalleien waar in het najaar bloedrode cranberries geoogst worden.

Het fietspad over de Noordsvaarder begint bij het Groene Strand, waar je ook het zeeliedenmonument en strandpaviljoen de Walvis vindt. Hiervandaan slingert het fietspad door de duinen en het bos, waarna je uitkomt bij Paal 8. Hier kan je eventueel heerlijk lunchen bij Strandpaviljoen West aan Zee of verder fietsen door de Noordzeeduinen van Terschelling.

2. Appelboompjes langs de fietspaden

De oplettende fietser zal opmerken dat er opvallend veel appelbomen langs de fietspaden op de Noordsvaarder groeien. Volgens de eilanders komt dit doordat in het verleden veel fietsers en wandelaars hun klokhuizen op de grond gooiden. Hieruit groeiden de vele appelboompjes die je vandaag de dag ziet op Terschelling. Ga je in het najaar fietsen op Terschelling? Kijk dan uit naar de kleine boompjes. Door het winderige klimaat op het eiland zien ze er verwrongen uit, maar ze zitten aan het eind van de zomer vol met friszure appeltjes!

3. Fietsen op de Boschplaat

Aan de oostkant van Terschelling vind je de Boschplaat: een Europees natuurreservaat dat een thuis biedt aan duizenden vogels, waaronder de zeldzame dwergstern. Daarnaast is de Boschplaat het eerste gebied in Nederland dat is uitgeroepen tot ‘Dark Sky Park.’ Een predicaat dat enkel wordt uitgereikt aan gebieden waar het nog écht donker is. Regelmatig kan je vanaf de Boschplaat de Melkweg zien en ook het grillige Noorderlicht versiert er zo nu en dan de nachtelijke horizon.

Verharde en onverharde fietspaden op de Boschplaat
Bij het dorpje Oosterend begint het verharde fietspad dat over het eerste deel van de Boschplaat loopt. Dit deel van de Boschplaat is prima te verkennen met de fiets. Op een gegeven moment houdt het verharde fietspad echter op en vind je fietsenrekken waar je je fiets kan parkeren. Vanaf hier kan je wandelend de Boschplaat verkennen of verder fietsen over onverharde paden. Let op: dit is alleen toegestaan buiten het broedseizoen. Tijdens het broeden, van half maart tot half augustus, zijn delen van de Boschplaat afgesloten voor bezoekers.

Tip voor fietsliefhebbers

4. Het Drenkelingenhuisje

Met zijn brede stranden, natte kwelders en wandelende duinen is de Boschplaat een natuurgebied dat je zeker niet wilt missen tijdens een fietstocht op Terschelling. Alhoewel slechts een deel van de fietspaden verhard zijn, leent het gebied zich prima voor een ontdekkingstocht per mountainbike. 

Drenkelingenhuisje Terschelling
Drenkelingenhuisje
Deel op Pinterest

Ben je wel toe aan een uitdaging? Huur dan eens een fatbike bij één van de fietsverhuurders op Terschelling en fiets over het Noordzeestrand naar het drenkelingenhuisje. Dit houten huisje op palen, ondertussen een belangrijk icoon van
Terschelling, vind je tussen paal 23 en paal 24 en fungeerde in het verleden als toevluchtsoord voor schipbreukelingen.

Vandaag de dag is het karakteristieke huisje één van de meest gefotografeerde bezienswaardigheden van Terschelling en een populaire bestemming voor fietsers en wandelaars die het verlaten Noordzeestrand durven te trotseren.

5. Fietsen langs de Waddendijk van Terschelling

Aan de Waddenzeekant van Terschelling vind je de Waddendijk. Over de gehele lengte van de dijk loopt een breed fietspad waarover je vanaf de jachthaven bij het dorpje West-Terschelling helemaal naar Oosterend kan fietsen.

Waddendijk fietsen
© Janneke Kaim
Deel op Pinterest

Fietsen langs de Waddendijk is in elk seizoen een beleving. Tijdens de gehele tocht kijk je uit over het dynamische waddengebied dat geen seconde hetzelfde is. Dramatische wolkenluchten, grote groepen vogels die langs komen zwermen en misschien zelfs nieuwsgierige zeehonden die een kijkje komen nemen: vanaf het fietspad op de Waddendijk is er altijd wat te zien. Ga je in het voorjaar naar Terschelling? Sla de fietstocht langs de Waddendijk dan zeker niet over. In de lente staat de dijk namelijk vol met pasgeboren lammetjes!

Veelgestelde vragen

Afbeelding van Welmoed Ubels
Geschreven door
Welmoed Ubels
Onontdekte plekjes en leuke aanbiedingen voor overnachtingen en vakanties in de natuur!