Ga naar content

Watersport bij Terschelling

Als eiland leent Terschelling zich natuurlijk uitstekend voor verschillende soorten watersporten. Vanwege zijn ligging, met aan de ene kant de onstuimige Noordzee en aan de andere kant de kalme Waddenzee, is het eiland de ultieme bestemming voor waterratten die op zoek zijn naar avontuur!

Zee Terschelling
© Surfvillage
Deel op Pinterest

Aangezien het op Terschelling veel vaker waait dan in de rest van Nederland is het erg populair bij kite- en windsurfers. Maar ook liefhebbers van golfsurfen, kajakken en suppen kunnen zich eindeloos vermaken op het eiland.

Overnachtingstips watersportvakantie Terschelling

Leukste wateractiviteiten

Wat te doen in en rond het water?

1. Surfen op Terschelling

Met meer dan 30 kilometer Noordzeestrand en de beste kans in het land op golven is Terschelling een van de mooiste plekken om te golfsurfen in Nederland. De Noordzeekust van het eiland is niet alleen wild, ook is hij nog grotendeels onbebouwd en doorgaans erg rustig. Buiten de vakantieperiodes is de kans zelfs groot dat je -op een paar zeehonden na- de Noordzee helemaal voor jezelf hebt! 

Surfles
© Surfvillage
Deel op Pinterest

Leren surfen op Terschelling
In de zomer kan je leren surfen bij Surfvillage (West aan Zee) en Gosurfing Terschelling (Formerum aan Zee). Hier kan je ook terecht voor het huren van onder andere surfboards, wetsuits en sup-planken. Het surfseizoen op Terschelling beperkt zich echter niet tot de zomermaanden. Stormachtige luchten, verlaten stranden en de wind die aan je haren
rukt: ook in de herfst- en wintermaanden is surfen bij Terschelling een unieke beleving. 

Surfen Terschelling
© Naturescanner Welmoed
Deel op Pinterest

Populairste surfspots
Alhoewel je langs de gehele Noordzeekust kan surfen zijn West aan Zee en Formerum aan Zee de populairste surfplekken van Terschelling. Er is over het algemeen voldoende parkeergelegenheid en vanaf de strandovergang kan je de golven al zien breken. Ben je uitgesurfd? Dan zijn de strandtenten West aan Zee en de Zandzeebar de perfecte plek om na te genieten met een drankje.

Strandbewaking op Terschelling
Ga je in de zomer golfsurfen op het eiland? Denk er dan aan dat er voor delen van het strand en de Noordzee strandbewaking geldt. Bewaakte delen worden aangegeven met vlaggen en tussen deze vlaggen mag je niet surfen. Op de strandovergangen van Terschelling vind je borden met extra informatie over de strandbewaking en enkele regels en richtlijnen.

Op die manier kan iedereen op een veilige manier van het strand en de Noordzee genieten!

2. Kajakken op Terschelling

Voor wie geen genoeg kan krijgen van de branding is brandingkajakken een spectaculaire sport die geheid zorgt voor golven adrenaline. Onder andere Mooi Weer verhuurt alles wat je nodig hebt voor een bruisende kajakervaring op de Noordzee. Op speciale ‘sit on top’- kajaks peddel je de branding in waarna je naar hartenlust over de golven kunt stuiteren.

Kayak Terschelling
© VVV Terschelling
Deel op Pinterest

Stuiter je van je kajak af? Geen probleem, dan klim je er gewoon weer op! Anders dan bij wildwaterkajaks zit je namelijk niet vast in een brandingkajak. Omslaan is dus geen probleem!

3. Wadkanotochten en zeehonden kijken

Doe je het liever wat rustiger aan? Dan is kanoën op de Waddenzee een uitstekend alternatief. In de zomer worden er regelmatig wadkanotochten georganiseerd vanaf het Groene strand bij West-Terschelling waarbij je drie uur lang meegenomen wordt door een ervaren instructeur. Tijdens deze tochten peddel je naar de zandplaat tussen Terschelling en Vlieland: de rustplaats van tientallen (soms zelfs honderden) zeehonden!

Zeehond Terschelling
Deel op Pinterest

Terwijl de Waddenzee tegen je kano kabbelt zie je de zeehonden op hun gemakje zonnen op de zandbank. Schrik vooral niet als er ineens een zeehond vlak naast je opduikt. Ze zijn van nature erg nieuwsgierig en komen regelmatig even een kijkje nemen bij peddelaars.

4. Suppen op Terschelling

Boven je klinkt de roep van een meeuw, het water kabbelt zachtjes tegen je supplank en voor je zakt de zon langzaam in de Waddenzee terwijl de lucht verschillende tinten roze kleurt. Suppen op de Waddenzee is de ultieme wateractiviteit voor rustzoekers die op een sportieve manier de zonsondergang willen beleven.

Gosurfing Terschelling organiseert in de zomermaanden regelmatig ‘ Sunset Suptours’, waarbij je in de avonduren de Waddenzee op gaat. Na een korte instructie, waarbij je de basisbeginselen van het suppen leert, neemt een gids je mee naar zee waar je al peddelend kan genieten van één van de mooiste schouwspellen van Moeder Natuur.

Ga je liever zelf het water op? Zowel bij Gosurfing Terschelling als Surfvillage kan je sup-planken huren zodat je op eigen houtje een suptocht op de Waddenzee kan maken. Laat je van tevoren goed informeren over gevaren en getijden zodat er, op misschien een nieuwsgierige zeehond na, niets tussen jou en een ontspannende suptocht instaat.

Veelgestelde vragen

Onontdekte plekjes en leuke aanbiedingen voor overnachtingen en vakanties in de natuur!