Ga naar content

South Georgia

Reis met ons mee naar South Georgia en Antarctica. Midden in de Zuidelijke Oceaan, op 2050 kilometer van het zuidelijkste punt van het Amerikaanse continent, wordt de kleinste bergketen ter wereld bevolkt door honderdduizenden pinguïns en pelsrobben. 

Reis South Georgia

South Georgia werd door Niall Rankin in 1946 beschreven als een deel van Zwitserland, door een reus uitgehakt en speels zo ver mogelijk weggesmeten. Eens laatste rustplaats van duizenden walvissen en robben, gevangen om West-Europa te verlichten met hun traanolie. Nu alleen bereikbaar per schip en vaste woonplaats voor slechts een tiental mensen.

Cruiseschepen brengen daarnaast nog eens enkele duizenden bezoekers voor een kort bezoekje tijdens een reis naar South Georgia en eventueel Antarctia. Op South Georgia brengt men een bezoek aan de voormalige traankokerij van Grytviken en, naar goed gebruik, een glas wodka bij het graf van ontdekkingsreiziger Ernest Shackleton.

Dieren South Georgia

Veel natuurreizigers hebben South Georgia hoog op hun ranglijst van locaties staan waar ze ooit eens zouden willen komen, maar nooit kunnen bereiken. South Georgia graspieper en South Georgia pijlstaart zijn nergens anders te vinden. Tijdens een reis naar South Georgia zie je valleien vol koningspinguïns, in aantallen die elk voorstellingsvermogen te boven gaan. Pelsrobben die als een waakzame garde elk stukje strand verdedigen. Toch is het uitstekend te doen, maar dan wel met een gespecialiseerde reisorganisatie. En, zeer aan te bevelen, ook nog eens begeleid door de bekende Nederlandse zeevogelexpert Kees Camphuysen.

Pinguins South Georgia
© Kees en Stella Boele
Deel op Pinterest

South Georgia is, na een korte stop op de Falkland Eilanden, het eerste land na dagen varen over de ruige zuidelijke oceaan. Windkracht 8 is hier een briesje, windkracht 10 normaal. Grotere cruiseschepen kunnen de mooiste landingsplaatsen op South Georgia niet bereiken en de kleinere, omgebouwde, Russische onderzoeksschepen zorgen er wel voor dat zeebenen snel ontwikkeld worden. Alleen de kustlijn is toegankelijk, de rest van het ruim 3700 vierkante kilometer grote eiland bestaat uit bergen en sneeuwvelden. Mount Paget is met 2934 meter de hoogste top en heeft gezelschap van nog twaalf ijzige rotsblokken hoger dan 2000 meter.

Van de verschillende kolonies koningspinguïns is die op de Salisbury Plains het gemakkelijkst bereikbaar. Zodra de Zodiac het strand nadert wordt het pas duidelijk hoe immens een massa van meer dan 60.000 vogels kan zijn. Het gehele jaar door wordt er gebroed, dus er zijn altijd wel bruin gejaste jongen aanwezig. 

Prion Island biedt reuzenalbatrossen, helaas bewaakt door bijtgrage mannelijke pelsrobben. Dankzij een plankier zijn ze toch goed te benaderen door de toeristen. Macaroni pinguïns zitten meer oostelijk bij Cobblers Cove. Zowel vanuit zee als over land zijn de geel gewimperde vogels goed te benaderen. South Georgia, een eiland te midden van een onmetelijke oceaan. Als je eenmaal een reis naar South Georgia en Antarctica gemaakt hebt, raak je er niet over uitgepraat.
Tekst: Kees Boele.

Veelgestelde vragen

Onontdekte plekjes en leuke aanbiedingen voor overnachtingen en vakanties in de natuur!