Ga naar content

Antarctica

We nemen je mee naar een unieke en bijzondere bestemming: een reis naar Antarctica en de South Shetlands, de Zuidelijke Shetlandeilanden. Een overzicht van mooie plekken in de natuur en leuke tips voor cruises en andere reizen naar de Zuidpool.

Natuur Antarctica

Oogverblindend blauw en wit, scherp uitgesneden en soms op de top enkele pinguïns. Dat beeld van een naderende ijsberg laat je niet meer los als je eenmaal een cruise naar Antarctica hebt gemaakt. Maar nog indringender is het moment dat de motoren zwijgen en de zodiacs deinend en dansend klaar liggen om de echte ontdekkingsreiziger aan land te brengen. 

Een cruise naar Antarctica is niet voor iedereen weggelegd. De reizen vormen een hele onderneming en zijn dus niet goedkoop. Wie niet het budget heeft voor een reis naar Antarctica kan er over lezen in de vele mooie natuur- en reisgidsen, onder meer verkrijgbaar bij De Zwerver.

Natuurreis Zuidpool

Een natuurreis naar Antarctica staat op ieders wensenlijst. Het is de mooiste bestemming ter wereld en slechts weinig mensen hebben het geluk te kunnen vertellen dat ze hier zijn geweest. Antarctica is het laatste decennium nochtans goed bereikbaar geworden vanuit Punta Arenas (Chili) of Ushuaia (Argentinië). Grote cruiseschepen bieden een drijvend uitzicht op het zesde continent en zijn in staat om op enkele plaatsen groepjes passagiers aan land te brengen.

Voor de echte natuurreiziger zijn er voormalige, meestal Russische, onderzoeksschepen waarmee ook de kleinere eilanden voor de kust en eenzame stranden bezocht kunnen worden. Een enkele reisorganisatie biedt ook de mogelijkheid het binnenland van Antarctica te ontdekken.

Hoe reis ik naar Antarctica?

Reizen naar de Zuidpool en Antarctica kan per cruiseschip of met het vliegtuig.

1. Cruise Antarctica

De meeste cruises duren 10 tot 14 dagen. Vanuit Ushuaia in Argentinië of Punta Arenas in Chili vertrekken cruiseboten. Afhankelijk van wind en snelheid is het ruim twee tot drie dagen varen voordat de eerste rotsblokken van de South Shetlands te zien zijn. Na afloop van een reis vlieg je vaak per vliegtuig weer naar de vertrekplaats.

2. Vliegen naar Antarctica

Wie minder tijd heeft of geen zin om per boot te reizen, kan kiezen voor een vliegtuig van Punta Arenas naar King George Island op Antarctica. De vlucht duurt ca. 3 uur en de hele reis per vliegtuig duurt vaak maar een week. Na aankomst op King George Island vaar je enkele dagen rond de South Shetland Isles en Antarctica. De bekendste stops zijn Deception Island, Port Lockroy, Lemaire Channel en Paradise Bay.

Natuurreis Antarctica
Deel op Pinterest

Zuidelijke Shetlandeilanden

Livingston en Deception Island zijn bekende landingsstranden voor poolexpedities. Twee totaal verschillende eilanden, de één deels bedekt met gletsjers en bewoond door keelbandpinguins en zeeolifanten, de ander rood en zwart gekleurd door vulkanisch as. Beide eilanden maken onderdeel uit van de Andes bergketen die, deels onder water, doorloopt tot ver in Antarctica.

Livingston, en dan vooral Hannah Point, is uitnodigend, een perfecte plaats voor een eerste kennismaking met het imponerende landschap van Antarctica. Deception daarentegen is een dreigend woeste vulkaankrater met een zacht hart. Tussen Scylla en Charybdis kunnen kleinere schepen zich een weg banen naar Whalers Bay. Spiegelend in het wateroppervlak staan hier nog de ruïnes van een traankokerij.

Binnenland Antarctica

Afhankelijk van het seizoen wordt vervolgens koers gezet naar het diepe zuiden. Alleen in de Antarctische zomer kunnen schepen tot aan Paradise Bay (Paradise Harbor) of zelfs nog verder komen. Terwijl grotere schepen alleen Port Lockroy en Paradise Harbour kunnen aandoen bieden kleinere schepen mogelijkheid om ook de Orne eilanden, Cuverville en Neko Harbor te bezoeken. Tussen landijs en water liggen kleine strandjes en kliffen waar duizenden keelband- en ezelspinguïns de toeristen opwachten.

Binnenland Antarctica
Deel op Pinterest

Geplaagd door roofzuchtige zuidpooljagers moeten ze wel voortdurend een oogje op hun één of twee kuikens houden. Om niet helemaal het contact met de rest van de wereld te verliezen is in Port Lockroy in het enige huis een klein postkantoortje met een informatiecentrum gevestigd. Bekroning van elke reis naar Antarctica is Paradise Bay. IJsbergen, gletsjers, majestueuze bergen, dit is de natuur op Antarctica op z’n mooist. Uitgezwaaid door zeeluipaarden en bultrugwalvissen kan de terugtocht beginnen.

Wat kost een reis naar Antarctica?

Wie een goedkope cruise naar de Zuidpool wil maken kampt vaak met veel vragen. Wat is de prijs van een reis naar Antarctica? Is het de moeite? Kan ik een cruise naar Antarctica maken met Nederlandstalige reisbegeleiding? Om je alvast antwoord te geven op enkele vragen: een reis naar het mooiste continent loont absoluut de moeite, het is een unieke ervaring zoals je nooit meer mee zal maken. De kosten van een Antarctica natuurreis variëren tussen € 5.000 en € 15.000 per persoon. Het gaat om veel geld, dus zorg ervoor dat je jouw reis bij een betrouwbare reisorganisatie onderbrengt.

Vergelijk alle reisaanbieders, maar let goed op bij wat er wel en niet is inbegrepen in de prijs. Vaar je mee met een groot cruiseschip, of eerder met een klein schip? Beluga Adventures is een van de enige reisorganisaties die ook reizen naar het binnenland biedt. Sawadee heeft enkele reizen met Nederlandse gidsen. Ander Licht is een echte Antarctica specialist en ook de andere touroperators kunnen prachtige reizen voor je uitstippelen. Een ding niet vergeten: het wordt de droomreis van je leven, zeker doen!

Dieren op Antarctica

Het is een zwaar bestaan voor dieren op de koudste, meest winderige en droogste plek van de wereld. Toch weten enkele diersoorten hier ondanks de barre levensomstandigheden te overleven. Ze hebben zich weten aan te passen aan de omgeving. Sommige dieren komen in grote aantallen, omdat mensen hier gelukkig amper komen.

Een tiental soorten pinguïns, waaronder de keizerpinguïn en koningspinguïn, maar ook andere kleinere soorten. Enkele ganzen en andere zee- en kustvogels bevolken South Georgia en de Falkland eilanden. In de zee komen orka's, walvissen, dolfijnen, zeehonden en zeeolifanten voor. Meer hierover ontdek je in ons veldgidsje.

Veelgestelde vragen

Afbeelding van Cindy Theunissen
Geschreven door
Cindy Theunissen
Onontdekte plekjes en leuke aanbiedingen voor overnachtingen en vakanties in de natuur!