Ga naar content

Falklands

UK - Op nog geen 600 kilometer van de Zuid-Amerikaanse kust ligt een groep van 740 eilanden, de Falklandeilanden, ook kortweg Falklands of Malvinas. Van oorsprong onbewoond maar sinds 1690 gekoloniseerd door Groot-Brittannië. Dat Argentinië ook aanspraak maakt op het gebied werd dramatisch duidelijk in 1982. Het is echter ook deze oorlog die de Falklands op de kaart heeft gezet. En elke bezoeker die vanuit Santiago, Londen of Rio Gallegas komt aanvliegen, of met een cruiseboot op de rede van Port Stanley ligt, verbaast zich waarom dit niet eerder is gebeurd.

Falklandeilanden natuur

De natuur op de Falklands is bijzonder mooi. In de Antarctische zomer verandert het Schots aandoende fjordenlandschap in een bont gekleurd patchwork van bloemen in een groene omlijsting. Schapen herinneren aan thuis, maar zeekoeten en papegaaiduikers zijn hier vervangen door tienduizenden pinguïns. Met de bekende Engelse gastvrijheid nemen de 2.500 Falklanders elke bezoeker direct op in hun kleine gemeenschap.

Reis naar de Falklands

De hoofdstad van de Falkland eilanden is Stanley. De officiële taal is Engels. Meestal wordt een reis naar de Falklands gecombineerd met een reis naar Antarctica, Argentinië of Chili. Het is een lange reis naar de eilanden, maar eenmaal aangekomen wil je er niet meer weg. Bekijk zeker onze tips voor een Falklands groepsreis of individuele reis of een van de cruises naar Zuid-Amerika en laat je inspireren voor een onvergetelijke reiservaring.

Mooiste eiland Falklands

Wat zijn de mooiste eilanden van de Falklands? Wat kan je zoal zien en welke mooie plekjes lonen de moeite?

1. Westpoint Island

Gelegen aan de uiterste westkant van West-Falkland ligt Westpoint Island als een afgeronde en groen getekende klif. Vroeger was dit deel van de Falklands alleen toegankelijk voor avontuurlijke cruises, maar nu ook opgenomen in excursies vanaf het nabijgelegen Carcass Island. Topattractie is een grote kolonie wenkbrauwalbatrossen, gemengd met honderden zuidelijke rotsspringers.

Albatrossen Falklandeilanden
Albatrossen op de Falkands
Deel op Pinterest

Deze kleinste pinguïnsoort van Antarctica stoort zich absoluut niet aan bezoekers. Met hun rode kraaloogjes lijken ze zich af te vragen hoe het moet zijn om als mens door het leven te gaan.

2. Carcass Island

Even oostelijker ligt Carcass Island. Boten landen hier gewoon op het strand. Het Schotse gevoel wordt versterkt door de overal aangeplante gaspeldoorns, maar dan slaat de verwarring toe. Magelhaenpinguïns en booteenden dobberen in het water, palmbomen en bloeiende struiken omlijsten het enige gebouw en enig pension op Carcass Island: schapenfarm.

Carcass Island
Deel op Pinterest

Dit alles wordt mogelijk gemaakt door een hoge klif die de ijskoude Zuidpoolwind tegenhoudt. Mens en dier profiteren hiervan. Carcass staat bekend als de beste plaats om alle, alleen op de Falkland voorkomende, vogelsoorten te zien. Geen tijd om langer te blijven? Schuif dan toch even aan voor een high tea in het Carcass Island pension en luister naar de verhalen van de bewoners van dit bijzondere Falkland eiland.

3. Port Stanley

De bontgekleurde huisjes van Port Stanley zullen in een reis naar de Falklandeilanden niet snel ontbreken. Uiteraard vanwege het historische kader van de Falklands maar ook omdat hier de enige boekwinkel te vinden is die een flora van de Falklands verkoopt. Geen kilo’s zware foliant, maar een handzaam gidsje waarmee 171 van de 348 soorten eenvoudig op naam gebracht kunnen worden. Vanaf de haven vertrekken excursiebusjes voor een bezoek aan Gipsy Cove.

Dieren Falkland eilanden
Deel op Pinterest

Terwijl bijna iedereen het laat bij een bezoek aan de kolonie Magelhaenpinguïns is het in de zomer aan te raden om te voet terug te keren. Dwars doorstekend over een ruige klif, begeleid door Patagonische plevieren, is dit de beste manier om de bloemenrijkdom van Oost-Falkland te ervaren.

Falklands geschiedenis
Er zijn tal van boeken en Dvd's verschenen over de roerige geschiedenis van de Falklands. Wil je de gebeurtenissen begin jaren '80 goed begrijpen alvorens je een reis naar de eilanden onderneemt, neem dan een kijkje in het aanbod geschiedenisboeken en dvd's op Bol.com Falklands.

Veelgestelde vragen

Onontdekte plekjes en leuke aanbiedingen voor overnachtingen en vakanties in de natuur!