Ga naar content

Reizen naar de Noordpool

De Noordpool ligt geografisch gezien op 90° NB. Hier komen geen dieren voor, ook geen ijsberen. Wie dieren wil zien, kan dus beter reizen naar het omliggende noordpoolgebied (Alaska, Canada, Spitsbergen, Groenland of Siberië) waar wel grote hoeveelheden dieren gezien kunnen worden. Voor een overzicht van gebieden en diersoorten, bevelen we het gidsje Arctisch wildlife aan.

Het noordpoolgebied

Het hele noordpoolgebied an sich is eigenlijk een ijszee, die gedurende het hele jaar bedekt is met een dik pak ijs. 's Winters wordt deze laag ijs zo dik dat ze de noordelijkst gelegen gebieden bereikt: Groenland en Spitsbergen, Alaska en Arctisch Canada (Nunavut, Nunavik, Labrador, Newfoundland en Îles de la Madeleine), Arctisch Rusland (Franz Josefland, de Witte Zee en de Noord-Siberische eilanden, Yamalschiereiland, Tsjoektsjen) en Kamtsjatka.

In de lente warmt het ijs op en ontstaan er grote scheuren: een adembenemend landschap met unieke planten en dieren komt tot leven. In het noordpoolgebied leven de Inuit, de Tsjoeksjen en de Nenets, die nog als vanouds gebruik maken van jacht en visvangst om te overleven in deze barre omstandigheden. Veel voorkomende dieren in het noordpoolgebied zijn ijsberen, walrussen, walvissen en talrijke zeevogels.

Reizen naar de Noordpool 90°NB

Er zijn diverse manieren om naar de geografische Noordpool op 90° NB te reizen. Goedkoop zijn Noordpool reizen niet. Heb je minder budget, dan kan je beter kijken naar bijvoorbeeld Lapland reizen.

1. IJsbrekercruise naar de Noordpool

Als eerste een wel erg bijzondere en originele manier van reizen. In de zomer vaar je met een nucleaire ijsbreker naar de Noordpool. Dit wordt in Nederland aangeboden door Beluga Adventures.

2. Skitrekking naar de Noordpool

Ook uniek is deze ervaring. In het voorjaar (maanden maart of april) trek je op ski-expeditie naar de Noordpool. Bekijk de reis bij Beluga Adventures.

3. Champagnevlucht vanaf Spitsbergen

In het voorjaar (maart en april) is het mogelijk om de bekende "Champagnevlucht" te maken. Vanaf Spitsbergen vlieg je met een vliegtuig of helikopter naar de Noordpool, om daar Champagne te drinken en vervolgens weer terug te vliegen naar Spitsbergen. Bekijk de snelle Noordpool reis bij Beluga Adventures.

Landen dichtbij de Noordpool

Wil je zo dicht mogelijk bij de Noordpool op reis? Bekijk dan ook onze tips over reizen naar Spitsbergen, Noord-Noorwegen, IJsland, Arctisch Rusland, Groenland en Canada.

Veelgestelde vragen

Onontdekte plekjes en leuke aanbiedingen voor overnachtingen en vakanties in de natuur!