Ga naar content

Nunavut en Nunavik

Canada reizen - Nunavut en Nunavik, ultieme natuurbestemming in Arctisch Canada. In de taal van de Inuit betekent Nunavut "ons land". In onze ogen een onherbergzame toendra waar in de winter nauwelijks of geen zon boven de horizon komt. Voor de Inuit is het echter: Katjaqnaaq, het land waar je rust en vrede vindt. Een land waar geen wegen zijn, waar je reist met boot of hondenslee.

Aankomst in Nunavut en Nunavik

De mooiste manier om naar Nunavut (een provincie van Canada) en Nunavik (het noorden van de staat Ontario) te reizen is per boot. In de winter is het volledig dichtgevroren, maar vroeg in de zomer gaat de poort van het ijzige noorden, het Arctisch Canada, wagenwijd open. Walvissen als beluga’s en narwals weten dit en trekken met de cruiseschepen mee naar Arctische eilanden. Voor walrussen is het de tijd om hun wintervacht te wisselen voor meer zomers bont.

1. Nunavik

De oostkant van de Hudsonbaai hoort bij de Franstalige provincie Quebec. Nunavik is een ruig, rotsachtig en door gletsjers diep ingeslepen gebied, bedekt met een oneindige toendra. Bomen zijn afwezig, veenmossen, veenpluis, veenbes en korstmos bieden net voldoende voedsel aan de kariboe kuddes. Pingualuit is misschien wel de bekendste plaats in Nunavik; litteken van een vernietigende meteorietinslag en nu een bijna cirkelvormige krater gevuld met diepzwart water.

Nunavik
Deel op Pinterest

Kuururjuaq wordt door de Inuit als tweede topper genoemd. In het uiterste noorden van het Labrador schiereiland ligt het gebied rond de magnifieke vallei van de 160 kilometer lange Koroc rivier. Aan de oostkant wordt het dal afgesloten door de Torngat bergen met de Mount d’Iberville (1646 meter) als hoogste top van Oostelijk Canada.

Nunavik is een topbestemming om de migratie van kariboes te zien. Van het noorden naar het zuiden trekken ca. 400.000 kariboes van de George River kudde. Van het oosten naar het westen van Nunavik trekt de ruim 600.000 tellende dieren kudde van de Leaf River. De kariboes van beide kuddes komen elkaar tegen in de winter en de zomer, maar vermengen zich nooit met elkaar.

2. Nunavut

Voor pelsjagers was Nunavut en de aangrenzende Northern Territories de ultieme bestemming, maar ook de meest gewaagde expeditie. Met de komst van vliegtuig en ijsbreker is dat allemaal veranderd, hoewel de sfeer van lang geleden nog boven de Coppermine River hangt. Net boven de Poolcirkel maar toch nog omzoomd met bonzai berkjes en sparren. Om boven de bomen uit te kijken is even opstaan voldoende. Alleen de kleine gemeenschap van Kugluktuk komt in dit gebied om te jagen op veelvraat, muskusos en kariboe.

Natuur Nunavik
Deel op Pinterest

Iets noordelijker liggen de Kugluk Bloody Falls. Vernoemd naar een dramatische verlopen botsing tussen Inuit en Deense soldaten is het nu vooral een fantastisch mooi gebied met stroomversnelling en watervallen. Midden in Nunavut ligt Fossil Creek Trail. Een gebied waar je in een tijdmachine stapt en uitkomt in het Ordovicium, 450 millioen jaar geleden. Landdieren waren er nog niet en machtige trilobieten en beenvissen leefden in de wereldzeeën.

Reizen naar Nunavut en Nunavik

Individueel reizen naar deze arctische gebieden van Canada is zeker mogelijk, zelfs vroeg in het voorjaar genieten van het Poollicht kan dankzij verbeterde vliegverbindingen. Een cruise met bijvoorbeeld Beluga Reizen naar Nunavut door de Noordwestelijke Passage of naar Nunavik is echter zeker aan te bevelen. Reis je binnenkort zelf naar Canada, vergeet dan niet je eta canada-aanvragen.

Veelgestelde vragen

Afbeelding van Cindy Theunissen
Geschreven door
Cindy Theunissen
Onontdekte plekjes en leuke aanbiedingen voor overnachtingen en vakanties in de natuur!