Ga naar content

Manitoba

De voornaamste reden van een reis naar Manitoba is voor de meeste reizigers de mogelijkheid om ijsberen te zien. De grootste populatie ijsberen in Canada, sterker nog, ter wereld, leeft in het afgelegen Churchill, Polar Bear Capital of the World. Een bijzondere bestemming voor een natuurreis.

Reis naar Manitoba in Canada

Een schets van Manitoba als bestemming voor een natuurreis begint met een drietal symbolen. De pulsatilla, de nationale bloem (prairie crocus), als symbool voor de de onmetelijke grasvlakte in het zuiden. De nationale boom, de witte spar van de sparren- en berkenbossen van de taiga in het centrale deel. En tot slot de nationale vogel, de laplanduil, die tot aan de boomgrens in het noorden voorkomt. Maar de voornaamste reden voor een reis naar Manitoba is om ijsberen in Canada te zien.

In de zomer is Manitoba mooi, maar zijn de muggen echt een plaag. We hebben van enkele lezers te horen gekregen dat het echt niet prettig is om tijdens de zomervakantie naar dit deel van Canada te reizen. 

IJsberen in Canada

In de taal van de Cree staat Wapusk voor de "witte beer". Dit gebied is ijsberenland bij uitstek, jaarlijks worden er grote aantallen jonge ijsbeertjes geboren. Churchill, aan de noordrand van Wapusk en gelegen aan de Hudsonbaai, komt geregeld in het nieuws als deze schitterende roofdieren de stad weer eens uitkiezen als jachtterrein. Met toendra buggies rijd je tot dichtbij de ijsberen. De beste tijd om ijsberen in Manitoba te zien is november. Met hondensleeën kun je overigens tochten maken over de sneeuwvlakten.

Ook in de zomer is Manitoba een wildlife paradijs: duizenden beluga walvissen worden waargenomen. Wapusk behoort bij de Hudson James Lowlands, een enorme, permanent bevroren vlakte bovenop steeds verder aangroeiend veen. Langs de zuidrand bereikt de witte spar zijn noordelijkste grens. Maar er is nog meer te zien dan ijsberen en 3000 kariboes. Van mei tot augustus is Churchill een walhalla voor vogelaars: ijsduikers en zee-eenden broeden langs de kust. Steltstrandlopers en grauwe franjepoten zoeken het verder naar het binnenland. Verrassend is dat het gebied ook grote aantallen Noord-Amerikaanse zangvogels aantrekt.

Riding Mountain national park

Manitoba, en dan vooral de omgeving van Winnipeg, is voor vele Nederlandse veehouders een uitstekende emigratie bestemming geworden. Veel van de onbegrensde prairie is nu gevangen in prikkeldraad, bizons komen alleen nog voor in het Riding Mountain National Park. Een uniek gebied op de rand van het grote plateau. Lynx en poema leven er nog in de uitgestrekte bossen, Amerikaanse zeearenden en visarenden nestelen langs de rivieren. 

Elanden in Riding Mountain National Park
Deel op Pinterest

Zwarte beren worden hier groter dan de oostelijker voorkomende grizzly's. Sommige mannetjesberen worden tot 400 kilo zwaar. Bevers waren door de pelsjacht bijna uitgeroeid, maar zijn nu met 18.000 exemplaren helemaal terug. Het Riding Mountain nationaal park is ook een uitstekende locatie om uit te kijken naar de overdag jagende laplanduil.

Vogelheuvel

Manitoba kent tientallen provinciale reservaten, natuurgebieden die als groene kralen tussen de duizenden meren verspreid liggen. Birds Hill ligt even buiten Winnipeg en bestaat uit een scala aan landschappen, van droge prairie tot hoogveen, van open weiden tot dichte populierenbossen. De bizarre geelbuiksapspecht komt er voor, gaten hakkend en vervolgens genietend van sap én insecten die er op af komen.

Midden in Lake Manitoba ligt Hecla, Grindstone, een serie eilanden waar in oktober honderden Amerikaanse zeearenden langs trekken. Voor watervogels is in deze tijd Whitewater Lake in het westen van Manitoba een uitgelezen locatie. Platforms, vogelkijkhutten en informatieve borden helpen de bezoeker om de verschillende eenden, zwanen en ganzensoorten te onderscheiden.

Reis naar Manitoba

Vanaf Winnipeg, in het zuiden van de provincie, kun je vliegen naar het noordelijk gelegen Churchill. Reken al snel op ongeveer € 1000 voor een vlucht. Een goedkopere manier van reizen naar Churchill is de VIA rail trein van Winnipeg naar Churchill, die doet er twee dagen over en rijdt drie keer per week. Voor een bezoek aan de IJsberen van Wapusk en Churchill kun je ook contact opnemen met Beluga Adventures.

Veelgestelde vragen

Afbeelding van Cindy Theunissen
Geschreven door
Cindy Theunissen
Onontdekte plekjes en leuke aanbiedingen voor overnachtingen en vakanties in de natuur!