Ga naar content

Newfoundland and Labrador

Reizen Canada - Droom met ons mee van een reis naar Newfoundland en Labrador: eens vissersparadijs waar na een gevaarlijke reis enorme kabeljauw gevangen werd. Vikingen kenden het eiland Newfoundland voor de Canadese kust al ver voor Columbus ooit voet op Amerikaanse bodem zette. Het is een gebied dat qua natuur doet denken aan Schotland en Scandinavië, maar toch geheel eigen is.

Bezienswaardigheden en mooie gebieden Newfoundland

Wat kan je verwachten van een rondreis door Newfoundland en Labrador? Wat zijn de mooiste plekken, de bezienswaardigheden en leuke excursies om te doen. Een overzicht van de hoogtepunten in Newfoundland:

1. Walvissen bij Newfoundland

Voor de kust van Newfoundland klinkt nog een echo uit het verleden: “Blaas!” of “Walvis!” , de kreet waarmee verkleumde mannen in de ra hun scheepsgenoten opriepen voor de jacht. Dat alles is verleden tijd, vijftien walvissoorten delen nu de zee met toeristen die genieten van een prachtige rondreis in Newfoundland. Vooral de aankomst van bultruggen in juli en augustus is spectaculair. Zwaaiend met vinnen of volledig uit het water springend lijken ze er plezier in te hebben om weer terug te zijn in deze voedselrijke wateren. Vanuit St. John’s kun je deelnemen aan een walvissafari in Newfoundland.

2. 35 miljoen vogels

Stel je het eens voor, meer dan twee keer de Nederlandse bevolking: dat is het aantal zeevogels dat jaarlijks naar Newfoundland en Labrador in Canada trekt om er te broeden. Alleen al in Witless Bay aan de oostkust van Newfoundland nestelen jaarlijks 260.000 paar papegaaiduikers en meer dan 600.000 paar vale stormvogels. Samen met Jan van Genten, zeekoeten, alken en drieteenmeeuwen komen ook zij voor een belegde boterham uit zee. Een goed Oost-Canada vogelgidsje is dus zeker handig om mee te nemen!

Vogels Newfoundland
Deel op Pinterest

3. Gros Morne National Park

Werelderfgoed Gros Morne heeft zijn erkenning door de Unesco niet gekregen vanwege zijn onvoorstelbaar mooie landschap aan de oostelijke zijde van Newfoundland. Het was hier dat het eerste bewijs van de continentale drift geleverd werd. Gesteenten van 485.000 jaar oud liggen boven op steil omhoog stekende kliffen. Hellingen begroeid met knoestige sparren en berken en diepe valleien nodigen uit tot lange wandelingen, maar reken op veel oponthoud vanwege voortdurend nieuwe vergezichten. Elanden zijn er geïntroduceerd maar het andere wild is in de laatste ijstijd vanuit het vasteland hier naar toe gekomen. 

Natuur Labrador en Newfoundland
Deel op Pinterest

4. Burnt Cape

Op de uiterste noordpunt van Newfoundland steekt Burnt Cape zijn vingers uit naar het Arctische noorden. Omringd door het ijskoude water van de Strait of Belle Isle groeit op deze bijzondere plek de nationale bloem van deze Canadese provincie: de bekerplant. Alleen in staat om te overleven dankzij bladeren waarmee insecten levend verslonden konden worden. Voor toeristen is de plant niet gevaarlijk maar dat geldt wel voor de ijsberen die in de winter via het pakijs over kunnen steken uit Labrador.

Van een gehaast leven blijft hier niks overeind

5. Torngat Mountains National Park

In het uiterste noorden van Newfoundland en Labrador ligt volgens de Inuit de plaats van de geesten: Torngat Mountains National Park. Bereikbaar via de Iceberg Alley die vanaf Baffin Bay huizenhoge ijsbergen meevoert naar het zuiden. De Torngat Mountains zijn de Rockies van Labrador maar wel met een extreem, arctisch klimaat. Als de eerste bloemen weer bloeien komen talrijke kariboes van de George River kudde (de totale kudde telt meer dan een miljoen dieren) weer terug naar hun zomerweiden. Wolven volgen de kuddes, terwijl zwarte beren, lemmingen en poolvossen ontwaken uit hun winterslaap. In het gebied komen ook ijsberen voor.

6. IJsschotsen bij Twillingate

Het plaatsje Twillingate wordt Iceberg capital of the World genoemd, omdat je hier in de maanden mei en juni drijvende ijsbergen kunt zien. Je kan een boottocht maken langs de losse ijsschotsen en je waant jezelf even op Antarctica.

Mooiste plekken Labrador Canada
Deel op Pinterest

Reis naar Newfoundland and Labrador

Een reis naar Newfoundland kan je best bij gespecialiseerde reisorganisaties onderbrengen. Groepsreizen worden o.a. aangeboden door Beluga Adventures.

Veelgestelde vragen

Afbeelding van Cindy Theunissen
Geschreven door
Cindy Theunissen
Onontdekte plekjes en leuke aanbiedingen voor overnachtingen en vakanties in de natuur!