Ga naar content

Walrussen

De koning van het Noordpoolgebied! Dat is hoe de enorme walrus ook wel genoemd wordt. Een massa bruine blubber, grote slagtanden en een speelse snor kenmerken het unieke uiterlijk van deze imposante dieren. De walrus in het wild zien is voor velen een droom. Zeker omdat de desolate Arctische gebieden waar de walrus leeft iets mystieks hebben! Wij nemen je mee op walrussafari en vertellen je leuke weetjes over deze fascinerende dieren.

Soorten walrussen

Er zijn twee soorten walrussen: de Atlantische en Pacifische walrus. De populatie Pacifische walrussen (+/- 200.000) is een stuk groter dan de Atlantische (+/- 25.000). Qua uiterlijk verschillen de soorten amper, het is vooral het leefgebied dat de twee soorten onderscheidt. Soms wordt de Laptev walrus ook als aparte soort genoemd. Dit is een ondersoort van de Pacifische walrus die leeft in de Laptev Zee.

Leefgebied walrussen

Walrussen komen enkel voor in Arctische gebieden op het Noordelijk halfrond, voornamelijk in de Stille en de Atlantische Oceaan en een kleine populatie in de Laptev Zee in Oost-Rusland. Walrussen leven dus in de gebieden rond de Noordpool. Ze leven voornamelijk aan de kust of op ijsschotsen in ondiepe wateren zodat ze gemakkelijk bij de bodem kunnen voor voedsel.

Leefgebied Walrussen
Deel op Pinterest

De Atlantische walrus komt voor in de kustregio’s van Groenland, Spitsbergen en Canada terwijl de Pacifische soort in de zeeën rond Alaska en Rusland leeft.

Walrussen in het wild zien

Wil jij deze bijzondere dieren graag eens met eigen ogen zien, bekijk dan onze tips voor de beste plekken om walrussen te spotten. Houd er wel rekening mee dat het leefgebied van de walrus ontzettend ruig is en vaak erg ontoegankelijk. Je zal er dan ook wat voor over moeten hebben om de dieren te bereiken. Op pad gaan met een gids die je de weg kan wijzen is dan ook sterk aanbevolen en soms zelfs de enige optie als je walrussen wil zien.

1. Spitsbergen

Al in Europa is het mogelijk om walrussen te spotten. Reis af naar het desolate Spitsbergen, ten noorden van Noorwegen. Een nog ongerepte wildernis waar menig natuurhart sneller van gaat kloppen. Wie in Spitsbergen walrussen wil zien, kan dit het best doen onder begeleiding van een ervaren gids. Bekijk eens onderstaande reizen waarbij de focus ligt op het zien van wilde dieren en het ervaren van de natuur in Spitsbergen.

2. Groenland

In Groenland komt de walrus op vele plekken voor. De beste spotkansen heb je in het noorden en oosten van het land, waar ze soms ook aan land komen.

Walrussen zien
Deel op Pinterest

Aangezien Groenland een lastig land is om doorheen te reizen kan je het best meegaan met een reisorganisatie die de weg kent en weet waar de walrussen zich bevinden, zoals onderstaande:

3. Canada

Ook op sommige plekken in Noordoost-Canada is het mogelijk de majestueuze dieren te zien. Om walrussen te zien moet je naar Nunavut reizen. Dit ruige deel van Canada heeft diverse top plekken om walrussen en andere arctische dieren te spotten. Bezoek bijvoorbeeld het Arctische reservaat Lancaster Sound of ga naar Foxe Basin en Baffin Bay. Een toffe aanbieder voor het vinden van wildlife reizen in Noordoost-Canada is Beluga Adventrues.

4. Alaska

De walruskuddes in Alaska zijn erg moeilijk en soms zelfs onmogelijk te bereiken. Een plek waar je ze onder begeleiding wel kan zien is in Walrus Islands State Game Sanctuary in Bristol Bay.

Walrus kudde
Deel op Pinterest

Je moet er wat voor overhebben om hier te komen. Reizen met kleine vliegtuigen en boten en kamperen op het eiland. Wel een pure natuurbelevenis! Het reservaat is opgericht om de diersoort te beschermen. Zeker op Round Island staat je van eind mei tot halverwege juli een spektakel te wachten. Duizenden dieren liggen dan bij elkaar op de rotsen. De mannetjes vechten met de concurrentie en maken flink herrie.

5. Rusland

In het Noordelijke deel van Rusland zijn diverse walruspopulaties te vinden. Het grootste deel van de Pacifische walrussen leeft in het uiterste noordoosten van Rusland, op het schiereiland Chukotka. De beste plek om ze te zien is het desolate Wrangel Island, waar wildlife fotograaf Wim van Passel een indrukwekkend reisverhaal over schreef. Met een expeditiecruise kan je hier walrussen kijken. Een gave reis naar Chukotka en Wrangle boek je bij Beluga Adventures. Tot slot is de Laptev Zee in Noord-Siberië een topplek voor walrussen. De reis ernaartoe is een hele onderneming, want het dichtstbijzijnde dorp is 15 uur varen. Je reist vanuit Khatanga naar het noorden met een gids.

Nogmaals de beste plekken voor walrussen op een rij:

Afbeelding voor Spitsbergen
Ten noorden van Noorwegen bevindt zich een prachtige eilandengroep, die op het lijstje staat van menig natuurliefhebber, Spitsbergen. De ongerepte...
Afbeelding voor Groenland
Een reis naar Groenland in de planning? Spectaculaire gletsjers, warmwaterbronnen, fjorden en walvissen… zo is een natuurreis op Groenland kort...
Afbeelding voor Nunavut en Nunavik
Nunavut en Nunavik, ultieme natuurbestemming in Arctisch Canada. In de taal van de Inuit betekent Nunavut "ons land". In onze ogen een onherbergzame...
Afbeelding voor Alaska
Wie van natuur en wilde dieren houdt moet een rondreis in Alaska maken. In de meest noordelijk gelegen Amerikaanse staat spreken vooral de...
Afbeelding voor Noordoost-Siberië en Wrangel
Expeditie door Noordoost Siberië en Wrangel. Natuurfotograaf Wim van Passel vertelt zijn reisverhaal over een van zijn mooiste reizen naar het kille...
Afbeelding voor Reizen naar de Noordpool
Het hele noordpoolgebied an sich is eigenlijk een ijszee, die gedurende het hele jaar bedekt is met een dik pak ijs. 's Winters wordt deze laag ijs zo...

Walrus in Nederland

Het zal je niet ontgaan zijn dat in september 2021 een walrus werd gesignaleerd voor de Nederlandse kust, op diverse plekken langs de Waddenzee. Het ging om een verdwaald vrouwtje dat Freya genoemd werd. Drie weken lang dook ze op in diverse plekken in Nederland (o.a. Schiermonnikoog, Harlingen, Terschelling en Den Helder) voordat ze haar weg vervolgde richting het noorden. Ze is later nog gezien in Engeland, Schotland en Noorwegen. Bijzonder dat een walrus in Nederland opdook, want dit gebeurt niet vaak! De laatste keer was in 1997.

Bedreigingen

De allergrootste bedreiging voor walrussen is klimaatverandering. Het ijs waar ze op uitrusten verdwijnt waardoor ze het land moeten opzoeken wat verder af ligt van hun eetgebied. Hierdoor moeten ze grotere afstanden afleggen wat gevaarlijk is en energie kost.

Walrus bedreigd
Deel op Pinterest

In de 18e en 19e eeuw was de mens ook een grote bedreiging. De dieren werden overbejaagd. Tegenwoordig is jagen op walrussen verboden, behalve voor de lokale bevolking die ervan moet leven.

WWF en British Antarctic Survey hebben een grootschalig onderzoek opgezet om de populaties en leefgebieden van walrussen te onderzoeken. En jij kan helpen met de monitoring van walrussen! Het WWF is op zoek naar walrusdetectives die door middel van satellietbeelden vanuit huis willen helpen walrussen spotten. Meer informatie krijg je via de website van WWF.

Walrus weetjes

Tot slot nog enkele fun facts over walrussen waarvan je vast versteld zal staan.

  • De tanden van een walrus zijn enorme hoektanden die tot wel 90 cm lang kunnen worden. Ze worden gebruikt als bescherming tegen vijanden, als statussymbool voor mannetjes, voor vasthaken aan ijs en om zichzelf omhoog trekken, om voedsel te zoeken en om ademhalingsgaten mee te maken in het ijs. Super multifunctioneel dus!
  • Walrussen zijn enorm. Ze worden 2 tot 3,5 meter lang en kunnen een gewicht tot 1300 kg bereiken. Zeker sommige mannetjes zijn enorme hopen blubber. Het vet is belangrijk om te kunnen overleven in de extreme Arctische omstandigheden.
  • Walrussen zijn sociale dieren die leven in grote kuddes. Ze maken allerlei geluiden om met elkaar te communiceren. Brullen en snuiven bijvoorbeeld. Wie een walruskudde bezoekt zal zich verbazen over het lawaai dat eraf komt.
  • Wat eten walrussen? Ze voeden zich met kokkels, weekdieren, wormen, slakken, krabben, garnalen en zeekomkommers.
  • Walrussen kunnen een leeftijd van 40 jaar bereiken in het wild. Veel walrussen zitten vol littekens van gevechten gedurende hun leven.
  • IJsberen en orka’s zijn de enige natuurlijke vijanden van de walrus. Toch kiezen deze dieren vaak voor makkelijkere prooien zoals zeehonden.
  • Walrussen kunnen hun hartslag vertragen zodat ze de ijskoude wateren kunnen verdragen.
  • Je snapt waarschijnlijk wel dat walrussen gevaarlijk kunnen zijn. Wanneer ze zich bedreigd voelen kunnen ze hun tanden gebruiken om je flink te verwonden. In de paartijd zijn de mannetjes bovendien behoorlijk agressief. Afstand houden dus!

Veelgestelde vragen

Afbeelding van Manou 't Lam
Geschreven door
Manou 't Lam
Onontdekte plekjes en leuke aanbiedingen voor overnachtingen en vakanties in de natuur!