Ga naar content

Voerstreek

Ben je van plan om binnenkort een weekendje weg te gaan om even heerlijk te ontsnappen aan de dagelijks sleur? Dan is een weekend in de Voerstreek een goede optie. 

Deze streek in de Belgische provincie Limburg is een prachtige omgeving om je even helemaal in terug te trekken. Met maar een paar uurtjes rijden ben je al in dit mooie gebied,  waar je kunt genieten van een weekendje weg met de hele familie, vrienden of zelfs met collega's. Wij delen daarom graag een aantal tips met je, om het weekend 100% te laten slagen.

Natuur in de Voerstreek

De historische omgeving bij Voeren vormt een prachtig decor voor een weekendje weg. De dorpjes en gehuchten in de regio zijn het zeker waard om een bezoekje te brengen. Je kunt ervoor kiezen om de mooiste plekjes in het gebied helemaal zelf te ontdekken, maar je kunt ook gebruik maken van vastgelegde routes of zelfs een gids. De Voerstreek, die zich uitstrekt over wel 50 vierkante kilometers, is dunbevolkt en daardoor voert de natuur de boventoon. 

Bijzondere overnachtingen

Wil je graag overnachten in een huisje, hoeve of vakantiewoning midden in de natuur? Bekijk dan zeker deze leuke accommodaties!

De bekendste dorpen binnen deze regio zijn:

 • ’s-Gravenvoeren
 • Sint-Pieters-Voeren
 • Sint-Martens-Voeren
Ivan Dalen
Voerstreek
Deel op Pinterest

Daarnaast zijn er nog 19 andere dorpen die je kunt bezoeken, waaronder ook Teuven en Ulvend.

Het bekende heuvelland heeft verschillende rivieren door haar dalen heenlopen, waaronder de Voer en de Gulp, twee zijriviertjes van de Maas. Een andere mooie rivier is de Berwijn. Deze ontspringt ten oosten van ’s-Gravenvoeren, stroomt naar het dorpje Moelingen en mondt uiteindelijk uit in de Maas. Deze rivieren zijn natuurlijk hartstikke leuk gelegen voor wandel- en fietsroutes.

Wandelen in de Voerstreek

De Voerstreek is een natuurrijke omgeving die het verdient om ontdekt te worden. Onze favoriete manier om dit te doen, is wandelend. Wij delen graag drie toffe wandelroutes die je een keer gelopen moet hebben. 

De wandelingen zijn ook zeker te combineren, spreidt deze uit over meerdere dagen en combineer je bezoek met een overnachting. Ga je de wandelingen met een groep doen? Bekijk dan eens een Ulvend vakantiehuis, hier kan je heerlijk midden in de omgeving overnachten.

Tips voor mooie wandelroutes

Drie leuke routes in de omgeving van Voeren:

1. Altenbroekwandeling (10 km)

Deze mooie wandelroute start in het bekende dorpje ’s-Gravenvoeren en heeft een lengte van ruim tien kilometer. De route laat je de Voerstreek ontdekken door je door het natuurgebied Altenbroek te leiden. Dit natuurgebied laat je ook een klein stukje van Nederland meepakken. 

Het pad heeft zijn naam te danken aan het 14e eeuwse Kasteel dat je onderweg zult tegenkomen, Kasteel Altembrouck. De knooppunten die je voor deze route kunt aanhouden zijn: 24-22-34-35-40-41-42-53-52-51-50-43-44-32-33-34-22-23-24.

  2. Bronnenwandeling (8,5 km)

  Een andere schitterende route in de Voerstreek is de Bronnenwandeling die start in Sint-Marten-Voeren. Deze is ruim acht kilometer lang en is een van de mooiste wandelingen in de Voerstreek. 

  De route brengt je lange verschillende mooie plekken en biedt o.a.:

  • Prachtige natuurgezichten
  • Mooie wegen
  • Indrukwekkende boomgaarden
  • Idyllische kapelletjes
  • Vakwerkhuisjes
  • En nog veel meer mooie punten die je zelf zult ontdekken

   Deze wandeling staat overigens wel bekend als waterrijk en drassig. Vergeet niet om de het juiste schoeisel aan te trekken! De knooppunten voor de route: 54-67-66-65-64-63-62-60-57-56-55-47-91-54.

   Op BestemmingBuitenlucht vind je een uitgebreid verslag van deze Bronnenwandeling.

   3. Kastelenwandeling (9 km)

   Als laatste route die je zeker moet belopen kiezen wij voor de Kastelenwandeling. Deze wandelroute van negen kilometer lang brengt je langs twee mooie kastelen, namelijk het Kasteel van Sinnich en Kasteel Hof de Draeck. 

   Het Kasteel van Sinnich speelde in de Eerste Wereldoorlog een belangrijke rol. Het scheidde namelijk het neutrale Nederland van het bezette België. Het Kasteel Hof de Draeck staat bekend als het kasteel waar de landheren van Teuven woonden. 

   Deze prachtige hikingroute brengt je niet alleen een mooi uitzicht, maar laat je ook de fraaie natuur van de Voerstreek ontdekken. Zo zul je via de hellingbossen onder andere op het plateau boven Teuven komen met een adembenemende vergezicht. Je kunt deze knooppunten volgen voor deze route: 86-88-89-83-82-83-84-85-86.

   Weekendje in de Voerstreek

   Als je een weekend in de Voerstreek doorbrengt en veel van de natuur gaat zien, dan is het belangrijk dat je een goede nachtrust hebt. Uiteindelijk wil je natuurlijk ook relaxen en uitgerust terugkomen. Een goede uitvalsbasis is dan ook belangrijk. Het is ook een heerlijk gebied om met een grotere groep mensen een weekend in de natuur te verblijven. 

   Bekijk eens een groepsaccommodatie 20 personen als je met een grote groep of met je wandelvereniging een bezoek gaat brengen aan Voeren. De vakantiehuisjes liggen ideaal gelegen voor een vakantie, dicht bij de wandelroutes.

   Ook de vakantiewoningen van Hoeve Carpe Diem zijn schitterend gelegen in een natuurrijke omgeving en bieden ruimte voor 6 tot 24 personen. Het is heerlijk tot rust komen in de Voerstreek!

   Wil je graag meer weten over de overige mooie gebieden bij onze Zuiderburen, check dan al onze tips over de natuur in België.

   Veelgestelde vragen

   Afbeelding van Cindy Theunissen
   Geschreven door
   Cindy Theunissen
   Onontdekte plekjes en leuke aanbiedingen voor overnachtingen en vakanties in de natuur!