Ga naar content

Wandelen in de Maashorst

Maashorst - Wandelen in de Maashorst is een echt avontuur. Via kleine paadjes struin je door de oernatuur. Door de bossen, over de heide, door grasland, langs de wijstgronden en dwars door het stuifzand. Soms wordt het pad ineens geblokkeerd door een omgevallen boom of staat er een grote grazer op de weg. Elke tocht zit vol verrassingen. Kies jij voor een korte wandeling of liever een meerdaagse trekking? We zetten de mooiste wandelroutes in de Maashorst voor jou op een rij.

Wandelvakantie Maashorst

Wil jij een volledige wandelreis maken van jouw bezoek aan de Maashorst? Heel goed plan! Je kan helemaal zelf je route en accommodaties uitstippelen, maar veel makkelijker en leuker is om een IVN-trektocht te boeken bij Avontuur Dichtbij. Je boekt bij hen een volledig arrangement inclusief routebeschrijving, stops met een hapje of drankje onderweg, accommodaties, ontbijt en lunch. 

Avontuur Dichtbij nodigde ons uit om de 3-daagse trekking te lopen. Je wandelt tussen de 15 en 18 kilometer per dag en trekt er drie dagen lang met alleen je rugzak op uit. Wij hebben ontzettend genoten van ons micro-avontuur! Hoewel je dicht bij huis bent krijg je toch het gevoel echt even weg te zijn. 

De trektocht brengt je naar alle highlights van de Maashorst. Oog in oog met de wisenten, Taurossen en Exmoorpony's, langs de grafheuvels en paalgraven, door de diverse landschappen en langs de wijstgronden. 

3-daagse IVN trektocht Maashorst
© Mischa Kemna - Naturescanner
Deel op Pinterest

Onderweg ontvangen de gastheren en gastvrouwen van het landschap je maar al te graag om te vertellen over de Maashorst, onder het genot van een hapje en drankje. 's Avonds kom je helemaal bij in gezellige accommodaties en 's ochtends begin je met frisse energie aan de tocht van de dag. Op naar een dag vol verrassingen! Als je het ons vraagt de ultieme manier van slow travel in eigen land. Super duurzaam en zonder in te leveren op een bijzondere ervaring.

IVN Route app
Je loopt de route aan de hand van de IVN Route app en krijgt onderweg steeds informatie over plekken waar je langsloopt. Zo kom je thuis met een hele hoop informatie over het gebied.

IVN trektocht Maashorst
© Naturescanner
Deel op Pinterest

Het is een leuke afwisseling tussen tekstuele informatie en ingesproken audiofragmenten van Willeke van der Wijst. Zij begeleidt je middels audiofragmenten door de Maashorst en deelt wat ze op de Maashorst over haar familie te weten is gekomen.

Wandelroutes Maashorst

Als je het liever wat rustiger aan doet, kan je kiezen uit een van de vele korte wandelroutes in de Maashorst. Voor iedereen is er een route die bij hem of haar past. Of je nou flink wil doorstappen en kilometers wil maken of liever een rustig rondje wandelt met de kinderen.

1. Boswachterspad Kanonsbergroute

Deze 8 kilometer lange wandelroute is uitgezet door Staatsbosbeheer en laat je zien hoe gevarieerd de Maashorst is. Via prachtige oude bossen wandel je ineens een heideveld in en het volgende moment loop je een hek door en sta je in het begrazingsgebied van de Exmoorpony's en Taurossen. 

Een fantastische wandeling voor iedereen die alle landschappelijke facetten van de Maashorst wil zien. Door velen geprezen als de mooiste wandelroute door de Maashorst. Het startpunt van het boswachterspad is bij de parkeerplaats bij de Schaijksedreef in Nistelrode. Je volgt vanaf hier de gele bordjes. De hond mag aangelijnd meewandelen.

2. Rondje Bedafse Bergen

Wij rekenen de Bedafse Bergen tot een van de mooiste plekken in de Maashorst. Dit is een langgerekte zandvlakte die omgeven is door bossen. Je kan misschien al indenken dat dit een prachtige plek is voor een wandeling. Rond de duinen lopen mooie paden door het bos, maar veel leuker is om ook over het zand te banjeren en af en toe een duintop te beklimmen. Je kan de gele bordjes volgen of gewoon je eigen weg kiezen. En onderweg natuurlijk even genieten van een picknick in het zand.

Wandelen Bedafse Bergen
© Naturescanner
Deel op Pinterest

3. Rondje Herperduin

In natuurgebied Herperduin bij Oss vind je afwisseling tussen bos, stuifzand en vennen en bevind je je in het begrazingsgebied van Taurossen en Exmoorpony's. Ook de das komt veel voor. Wandel het rondje Herperduin van 6 kilometer en je komt langs alle hoogtepunten. 

Deze start bij Natuurpoort De Kriekeput. Daarnaast is de Osje familieroute van slechts 1,5 kilometer uitgezet die start en eindigt bij een natuurspeeltuin. Onderweg krijgen de kinderen telkens leuke opdrachten. Extra leuk is dat er een losloopgebied voor honden is. Plezier voor het hele gezin dus! 

4. Berg en Breukroute

Een interessante wandelroute van 6,5 kilometer over grotendeels onverharde paden. Je start bij parkeerplaats Bedafse Bergen en verkent de 'bergen', beekdalen en breuken in het landschap. Je wandelt eerst over de Bedafse Bergen. Daarna loop je tussen de akkerlanden door langs het beekdal van de Leijgraaf. Tot slot kom je meer te weten over de Peelrandbreuk en de unieke natte wijstgronden. 

Dit is een leuke route voor degenen die geïnteresseerd zijn in de landschappelijke verschijnselen die uniek zijn voor de Maashorst. Let op: door de onverharde paden en routes over de wijstgronden kunnen de paden erg nat zijn. Goede stevige wandelschoenen zijn aanbevolen.

Wandelen wijstgronden
© Naturescanner
Deel op Pinterest

5. Struinroute Keent

Op het 'Eiland van Keent', aan de Maas, ligt een prachtig natuurgebied dat nog volop in ontwikkeling is. Een 7 kilometer lange wandelroute voert je door de dynamische moerassen, graslanden, bossen en over dijken. Tijdens het wandelen is van alles te zien. Meest opvallend zijn de Taurossen, de oerrunderen die het gebied op natuurlijke wijze begrazen. 

Stichting Tauros is in het natuurgebied een fokprogramma gestart om de oerdieren tegen uitsterven te beschermen. Het gebied functioneert dan ook als de kraamkamer van de Taurossen. Verder leven de Exmoorpony, Schotse Hooglander, ooievaar, ree, vos en zelfs de bever in Keent. Kom je hier in de winter, dan zie je er gegarandeerd grote groepen vogels. Startpunt van de wandeltocht is bij Informatiecentrum Keent.

6. Kabouterpad Maashorst

Wandelen met de kinderen in de Maashorst? Denk dan eens aan het 2,5 kilometer lange Kabouterpad. De paaltjes met letter K erop leiden je door de bossen van Nistelrode. Onderweg kom je leuke hindernissen, vogelhuisjes en uiteraard kabouters tegen. 

In het juiste seizoen geniet je ook van vers fruit uit de struiken en plukbomen langs het pad. Bij het Natuurcentrum kan je een kaboutermap huren met leuke foto's, vragen en opdrachten, maar ook zonder deze map is de route super leuk voor de kleintjes. Parkeren kan bij de ingang van het 'Kabouterbos' op het parkeerterrein op de kruising van de Maashorstweg en Slabroekseweg in Nistelrode.

7. Streekproducten routes

Wandelen combineren met lekker eten, dat klinkt ons als muziek in de oren. Rond de Maashorst worden vele lokale lekkernijen gemaakt. Denk aan wijnen, koeken en honing. Tijdens een van de streekproducten wandelroutes kom je langs de leukste vakmannen- en vrouwen uit de regio.

8. Wandelen naar de wisenten

De Taurossen en Exmoorpony's kom je op vele wandelroutes wel tegen. De wisenten staan echter nog in een afgesloten wengebied. Die moet je dus echt opzoeken om ze te zien. Tijdens de IVN trektocht kom je meerdere keren langs de dieren, maar ook met een kortere route kan je de wisenten bezoeken. Wandel vanaf Natuurcentrum de Maashorst, Camping de Heische Tip of Boerderij de Bosrand een korte route en je staat aan het hek. De Maashorst heeft een handige wandelkaart gemaakt waar zowel de parkeerplaatsen, routes en uitkijkpunten rond de wisenten op staan.

Wisenten wandelroute Maashorst
© Naturescanner
Deel op Pinterest

9. Ommetje wijst en knuppelbrug

Wij werden tijdens onze trektocht verrast door een kort maar mooi knuppelpad over de wijstgronden. Slechts 100 meter lang, maar erg mooi. Deze knuppelbrug kom je tegen tijdens het 'Ommetje over de wijstgronden'. Je start op de parkeerplaats van de Bedafse Bergen en wandelt daarna voornamelijk over boerenland. 

Je ziet de wijstgronden en steekt over op de knuppelbrug in het Sint Annabos. Deze is aangelegd om ervoor te zorgen dat mensen kunnen genieten van het wijstverschijnsel, zonder de meest kwetsbare delen te beschadigen.

10. Wandelen in het Bomenpark in Heesch

In de Peelrand ligt de gemeente Heesch. Het arboretum en het omliggende gebied zijn ideaal voor een natuurwandeling. Voor honden is er een groot losloopgebied, waar ze het hele jaar door mogen rennen en zwemmen. Op de site Bestemmingbuitenlucht wordt een mooie wandelroute bij het Bomenpark in Heesch omschreven.

Video 3-daagse trektocht Maashorst

Wij legden onze avonturen tijdens de trektocht op film vast. Zo weet je alvast een beetje wat je te wachten staat.

Veelgestelde vragen

Onontdekte plekjes en leuke aanbiedingen voor overnachtingen en vakanties in de natuur!