Ga naar content

Xiahe in China

Wil jij tijdens een China reis naast het zien van de bekende hoogtepunten ook buiten de gebaande paden gaan? Denk dan aan de nomadenroute tussen Xi’an en Chengdu. Dit gebied wordt niet veel bezocht door reizigers, des te unieker is daardoor de beleving.

Wat te zien in Xiahe?

Wat is er te zien en te doen in Xiahe? In deze regio kom je veel Tibetaanse en Mongoolse invloeden tegen. Een reis naar Xiahe in China staat voor een kennismaking met de Tibetaanse cultuur en een bezoek aan de nomaden op de grasvlakten. Populaire bezienswaardigheden in Xiahe:

1. Labrangklooster in Xiahe

Per jeep reis je over de eindeloze hoogvlaktes, omgeven door hoge bergen. Xiahe ligt op 3.000 meter hoogte, in het midden van China. De belangrijkste bezienswaardigheid van het plaatsje is het Labrangklooster, een 18e-eeuws Tibetaans klooster waar vandaag de dag nog ca. 1000 monniken wonen. De monniken zijn tussen 5 en 95 jaar oud. Het is een van de zes grote Tibetaanse kloosters die China rijk is.

De rituelen en geuren (van yakboter) voeren je mee in een bijzondere sfeer. De monniken dragen roze en rode gewaden en soms een gele hanekam-achtige hoofdbedekking. Net zo veel indruk maken de pelgrims die van overal naar het klooster komen, getooid in prachtige gewaden. De pelgrims volgen een drie km lange pelgrimsroute rond het klooster, met de klok mee. Op de pelgrimsroute staan tientallen gebedsmolens, die elke pelgrim laat draaien. Een groot deel wordt op de pelgrimsmanier gedaan: op de knieën laten vallen, uitstrekken op de grond, grond aanraken met het voorhoofd en opstaan, een stap zetten en dan weer hetzelfde ritueel. Dat alles onder het herhalen van mantra's.

2. Nomaden van China

Wanneer je Xiahe verlaat, beland je in eindeloze lege grasvlaktes, het graasgebied van yaks. Onder begeleiding van een Tibetaanse gids maak je kennis met de nomaden van China. Op de onherbergzame vlaktes leven traditioneel gekleedde nomaden in yurts met hun schapenkuddes. 

Ook voor toeristen zijn overnachtingen basic, in een tent met kampvuur of in eenvoudig guesthouses. De meeste bouwstenen van reisorganisaties bieden ook de optie om te overnachten tussen de nomaden van China, in een echte nomadentent. Hier dompel je jezelf onder in de lokale cultuur. 's Avonds geniet je van thee onder een prachtige sterrenhemel.

Het is mogelijk om langer in dit ongerepte gebied te verblijven: combineer de nomadenroute en Xiahe in China met de blauwe meren van Jiuzhaigou, ten zuiden van Chengdu.

Veelgestelde vragen

Onontdekte plekjes en leuke aanbiedingen voor overnachtingen en vakanties in de natuur!