Ga naar content

Rondreis in Tibet

Tips voor een rondreis in Tibet, "het land van de Dalai Lama" en van de mooiste meren ter wereld. Een overzicht van de mooiste gebieden en bezienswaardigheden.

Tibet

Tibet is een autonome regio in China. Het land is lange tijd afgesloten geweest van de buitenwereld, maar ondanks bepaalde restricties is het tegenwoordig mogelijk om af te reizen naar Tibet. Het is raadzaam om een groepsreis of verzorgde individuele rondreis in Tibet te regelen via een reisorganisatie, om eventuele ongemakken te vermijden. De keuze aan rondreizen om de natuur van Tibet te ontdekken is groot.

Dak van de Wereld

Wanneer je door Tibet reist sta je letterlijk op het "Dak van de wereld". Het land staat bekend om zijn imposante bergen en hoogvlakten. Het is een sprookjesachtige bestemming met oude pelgrimroutes, schitterende kloosters en wapperende gebedsvlaggetjes. Tibet bevindt zich in de Himalaya, en ook de hoogste berg ter wereld, de Mount Everest (8.850 m), bevindt zich op de grens van Tibet en Nepal. Tijdens een rondreis in Tibet mogen korte of langere trektochten in de bergen eigenlijk niet ontbreken, als je gezondheid het tenminste toelaat.

Natuur Tibet

De natuur in Tibet is zeer imposant en het gebied kent een gevarieerd landschap. Naast besneeuwde bergreuzen vind je er ook uitgestrekte graslanden, heldere rivieren en bergmeren en idyllische valleien. In het noorden bevindt zich het Tanggula gebergte, in het oosten het Henduan gebergte en in het westen het Kunlun gebergte. In zuidelijk Tibet vind je natuurlijk de Himalaya en centraal Tibet wordt omgeven door de Nyainqentanglha en Kangdese gebergten.
Graslanden, met schapen en runderen strekken zich voornamelijk uit in het noorden van Tibet. In het oosten bevinden zich hier en daar dichte bossen. Wel 470 verschillende vogelsoorten en 140 soorten zoogdieren werden geteld in het gebied. Zo maak je tijdens een rondreis in Tibet onder andere kans op het zien van lynxen, luipaarden, wolven, herten, beren, vossen, paarden, ossen en antilopen. Het bekendste Tibetaanse dier is de Yak.

Deel op Pinterest

Lhasa

De streek rond Lhasa is een hoogtepunt voor wie yaks wil zien. De route van Lhasa naar Gyantse voert over een pas van 5.000 meter hoogte en langs het indrukwekkende Yamdrok meer. Onderweg grazen kuddes yaks. De route eindigt met een bezoek aan de kloosters in Gyantse en Shigatse. Om bij het Samye klooster te komen moet je de mooie Yarlung Tsangpo rivier passeren. De natuur in dit deel van Tibet is overweldigend mooi.

Mooiste plekken Tibet

Wat zijn de mooiste plekjes in Tibet? Een top 10 van mooie gebieden en bijzondere bezienswaardigheden.

1. Potala Palace
Een immens en indrukwekkend complex ten noordwesten van Lhasa, op de hellingen van de Marpo Ri. Het gebouw dateert uit 637 en was eerst een koninklijk paleis. Nadien werd het Potala Palace de verblijfplaats van de Dalai Lama, wat het op heden nog steeds is. Het herbergt tal van culturele schatten.

2. Jokhang Tempel
Belangrijkste Boeddhistische tempel van Tibet in Lhasa.

3. Namtso Lake
Het Nam Tso meer ligt op 4.718 meter hoogte is een van de mooiste plekken in Tibet. Het ligt in Damxung en Baingo County. Het heilige meer wordt het "meer in de hemel" genoemd.
Riksja Tibet heeft een 2-daagse bouwsteen naar "Tibet's mooiste meer.

4. Yamdrok Lake
Het Yamdrok Meer is een van de drie heilige meren in Tibet. Het bevindt zich op ca. 70 km van Lhasa. Het meer heeft een prachtige koraalkleur. Voeg daar de uitzonderlijke mooie ligging aan toe: eilandjes, weilanden, wilde dieren en planten, met sneeuw bedekte bergen en een mooie blauwe lucht. 

5. Yarlung Tsangpo Grand Canyon
De Yarlung Tsangpo Grand Canyon is de diepste kloof ter wereld en wordt beschouwd als de mooiste canyon van China. Op het diepste punt is de Tsangpo Canyon maar liefst 6.000 meter diep! Het is een vochtig gebied, omringd met weelderige bossen en mooie watervallen. Ook dit is een van de mooiste gebieden in Tibet.  

Deel op Pinterest


6. Yangbajing Hot Springs
Yangbajing is een plaats in Damxung County, ca. 90 kilometer ten noordwesten van Lhasa. Het staat bekend om de geothermale bronnen en hot springs, omgeven door prachtige sneeuwbergen. De witte dampen die in de ochtend opstijgen voeren de bezoeker mee in een sprookjeswereld.

7. Barkhor Street
Een veel bezochte straat in de oude stad van Lhasa City.


8. Norbulingka
Norbulingka is een park in de omgeving van het Potala Paleis. De Dalai Lamas brachten hier vaak de zomer door. Het is de grootste tuin in Tibet, met prachtige vergezichten en vele historische bezienswaardigheden. Vandaag de dag vinden er in het park voornamelijk traditionele Tibetaanse feesten plaats.

9. Tashilhunpo Klooster
Het Tashilhunpo Monastery in Shigatse werd in 1447 gebouwd op de Nyima berg, ten westen van Shigatse. Het is een gigantisch groot klooster met witte muren en een enorm Boeddhabeeld van sandelhout staat.

10. Lulang Forest
Dit woud bevindt zich op berghellingen op ca. 80 km van Bayi. De bergen zijn van voet tot top bedekt met diverse soorten bossen en vormen een mooi natuurgebied in Tibet.  

Bevolking van Tibet

Tibet telt ongeveer 3 miljoen inwoners. Het merendeel van de bevolking leeft in Zuid- en Centraal Tibet. Het totaal aantal Tibetanen wordt echter op 6 miljoen geschat, en de meesten daarvan wonen in de Chinese provincies Qinghai, Sichuan en Yunnan. In het dagelijks leven van de Tibetanen en hun cultuur staat het boeddhisme centraal (ook wel het lamaïsme). Centraal binnen het Tibetaanse boeddhisme staat dan ook de Dalai Lama. Tijdens je rondreis door Tibet maak je kennis met de vriendelijke Tibetanen, de talrijke pelgrims en monniken en de nomaden met hun kuddes jaks. De Tibetaanse bevolking kan als gastvrij, vriendelijk, maar soms een tikkeltje terughoudend worden omschreven.

Religie en Cultuur in Tibet

De talloze tempels en kloosters met Boeddhabeelden laten een onvergetelijke nadruk op iedereen die Tibet heeft bezocht. Wat je moet onthouden wanneer je in kloosters, tempels of langs andere heilige gedenktekens loopt, is dat je altijd linksom langs moet lopen uit respect voor de goden. Trek ook altijd je schoenen uit, bedek je knieën en je schouders en ga nooit met je blote voeten richting Boeddha zitten. De belangrijkste godsdienst in Tibet is het lamaïsme, ook wel het Tibetaanse boeddhisme. Deze godsdienst is overal terug te zien in het dagelijkse leven en de cultuur van de Tibetanen. Tijdens je reis door Tibet zie je overal gedenktekens, waaronder gebedsvlaggetjes, chortens en manistenen. Ook de vele pelgrims en monniken laten het religieuze karakter van het land zien.

Klimaat en weer in Tibet

Tibet heeft een droog bergklimaat. De zomers in Tibet zijn van korte duur en er valt af en toe wat regen. De winters zijn van lange duur en vaak bitter koud. Sommige gebieden hebben door hun hoge ligging af en toe te maken met harde weersomstandigheden. In Centraal- en Oost-Tibet is het klimaat het aangenaamst om te reizen en te leven. Hier bevindt zich het vruchtbaarste gebied, waar voornamelijk graan en groente wordt verbouwd.

Beste reistijd Tibet

In de zomer zijn de temperaturen in Tibet het meest aangenaam. In de winter kan het er erg koud worden. De beste reistijd voor Tibet is mei, juni en september, omdat het dan minder druk is dan in juli en augustus.
Ben jij nieuwsgierig geworden naar Tibet? En wil je het land met zijn prachtige landschappen, duizelingwekkende hoogtes en vriendelijke religieuze bevolking met eigen ogen zien? Bekijk dan onze tips voor een rondreis in Tibet.

Afbeelding van Cindy Theunissen
Geschreven door
Cindy Theunissen
Onontdekte plekjes en leuke aanbiedingen voor overnachtingen en vakanties in de natuur!