Ga naar content

Bhutan

Een natuurreis naar Bhutan was vroeger ondenkbaar, laat staan een speciaal georganiseerde reis. Vandaag de dag ontdekken steeds meer mensen de prachtige kloosters, majestueuze bergen, bijzondere dieren en ongerepte natuur van Bhutan. Naturescanner neemt je mee in een overzicht van mooiste plekken in Bhutan.

Natuur in Bhutan

Voor een natuurreis is Bhutan een paradijs. Het land bevindt zich in het oosten van de Himalaya en bestaat voornamelijk uit imposante bergen, die als reuzen van 7.000 meter hoogte over het land waken. Grote delen van het land zijn nog onbekend. De Bhutanezen geloven immers dat Goden in de heilige bergen wonen en laten daarom geen toeristen toe in bepaalde gebieden: 31% van het land bestaat uit beschermd natuurgebied.

Mooiste plekken in Bhutan

Wat zijn de mooiste plekjes in Bhutan en wat zijn de niet te missen bezienswaardigheden? De mooiste berg van Bhutan is voor velen de Jomolhari, in het zuidwesten van het land. De Gangkhar Puensum in het centrale noorden is de op een na hoogste berg van Bhutan (7.541 m) en werd nog nooit beklommen. Daarmee is het de hoogste, nog niet beklommen berg ter wereld.

In het centrale gedeelte van Bhutan bevinden zich de Black Mountains. De beboste berghellingen vormen hier het decor van wilde rivieren en steile kloven. De toppen van de bergen, waaronder de prachtige Dorshingla, zijn ook hier bedekt met eeuwige sneeuw. Daarnaast zijn er enkele prachtige nationale parken en natuurgebieden. Een overzicht van de mooiste plekken in Bhutan:

1. Royal Manas National Park

In het centrale zuiden van Bhutan, ligt het fraaie Royal Manas National Park, grensoverschrijdend met India waar het het Manas NP heet. Het natuurgebied heeft een grote biodiversiteit en verscheidenheid in planten en dieren. De tijger komt er nog in het wild voor.

2. Phobjikha Vallei

De Phobjikha vallei of Gangte, in het midden van Bhutan (westelijke deel van de Black Mountains en net boven het Royal Manas NP), is een belangrijk natuurreservaat met veel wilde dieren. De adembenemend mooie vallei bevindt zich op een hoogte van bijna 3.000 meter en wordt door velen gezien als de mooiste vallei van de Himalaya. De moerassen in het gebied zijn een trekpleister voor vogels die hier komen overwinteren om te ontsnappen aan de koude Himalaya.

Van half oktober tot half april broeden zeldzame kraanvogels, waaronder de Zwarthalskraanvogel in de Phobjikha vallei. De Bhutanese bevolking heeft op 12 november zelfs een speciale feestdag ingesteld om deze vogels te eren. Een oude tempel met gouden dak waakt over de vallei. 

3. Bumthang vallei

Bumthang in het noorden is één van de mooiste valleien van Bhutan en vormt het culturele centrum van het land, met veel boeddhistenkloosters en kleurrijke religieuze festivals. De vallei staat bekend om haar appel- en perzikbrandy. Bezoek ook de Pandabier brouwerij!

Bumthang Dzong kloosterDeel op Pinterest

Natuurreis Bhutan

Om massatoerisme tegen te houden is het relatief duur om Bhutan te bezoeken en het aanvragen van een visum is vaak lastig. De makkelijkste manier om een reis naar Bhutan te regelen is dus om bij een ervaren en betrouwbare reisorganisatie een individuele reis of groepsreis in Bhutan te boeken. We hebben de mooiste reizen alvast voor je geselecteerd. Vergelijk goed de diverse routes van de touroperators. Een rondreis door Sikkim en Bhutan voert meestal vooral door het westelijke deel van Bhutan. Wanneer oostelijk India gecombineerd wordt met Bhutan bezoek je eerder het zuiden en het Royal Manas National Park.

Dieren in Bhutan

De ontoegankelijkheid van het land zorgt voor een spectaculaire biodiversiteit: meer dan 700 soorten vogels, gevlekte luipaarden, de Indische neushoorn, Aziatische olifant, wilde zwijnen, beren en zeldzame dieren zoals de rode panda (Royal Manas) hebben hun leefgebied in de onherbergzame natuur van Bhutan. Sommige van deze dieren zal je wellicht niet zo snel zien, maar wil je tijdens een reis naar Bhutan vooral de nadruk leggen op dieren, hou er dan rekening mee bij het kiezen van de reisorganisatie: kies voor een wildlife reis. Lees tevens onze uitgebreide informatie over vogels in Bhutan.

Hiken

In de geweldige en ongerepte natuur van Bhutan kan je de mooiste wandelingen en meerdaagse trektochten maken. Voorbeelden van populaire wandelreizen zijn de wat hoger geleden Jomolhari trekking voor een adembenemend zicht op de berg Jomolhari, de Gangtey trektocht in de Phobjikha vallei, dagwandelingen, maar ook meerdaagse trektochten in de Bumthang vallei en natuurlijk de onovertroffen en zware Snowman trek. De Snowman Trek wordt beschouwd als een van de mooiste trektochten ter wereld. Diverse reisorganisaties bieden speciale wandelreizen aan in groep en individueel, bekijk onze tips voor wandelen in Bhutan

Wil je slechts beperkt wandelen, bekijk dan de rondreizen in Bhutan van de andere reisorganisaties, waarbij ook vaak een dagje wandelen op het programma staat, zodat je toch kort kennis kunt maken met de mooiste plekjes in Bhutan die alleen te voet bereikbaar zijn.

Beste reistijd Bhutan

De beste reistijd voor Bhutan is maart. De bloesems en rododendrons staan dan volop in bloei en de natuur in Bhutan is dan op zijn mooist.
Bekijk hieronder nog meer reistips:

Veelgestelde vragen

Afbeelding van Cindy Theunissen
Geschreven door
Cindy Theunissen
Onontdekte plekjes en leuke aanbiedingen voor overnachtingen en vakanties in de natuur!