Ga naar content

Zuid-India

Mooiste gebieden India - De natuur in Zuid-India is heel anders dan de natuur in het noorden van het land. Grofweg kan je zeggen dat het zuiden van het land zich meer karakteriseert door tropische jungle met tal van rivieren en langgerekte mooie stranden. Een rondreis in het zuiden van India is bijgevolg wat rustiger, vrediger en meer gericht op relaxen en natuur.

Mooie plekjes in Zuid-India

Hoe is de natuur in Zuid-India en wat zijn de mooiste plekjes om te zien? Vaak voert een rondreis in Zuid-India langs de bountystranden van Goa, de backwaters van Kerala en het Periyar natuurreservaat, die meestal gezien worden als de hoogtepunten van de zuidelijke staten. Het mooie van Zuid-India is deze verscheidenheid aan mogelijkheden. PANGEA Travel combineert dit prachtig in een natuurreis langs de nationale parken Nagarhole en Periyar en de backwaters van Allepey.

1. Kerala - varen over de backwaters van Zuid-India

In Zuid-India bevinden zich prachtige natuurgebieden met palmbomen en een dichte tropische begroeiing. Tussen die weelderige plantengroei stromen serene rivieren en stroompjes, de zogenaamde "backwaters". Met een houseboat kan je een of meerdere dagen door de mooie groene natuur varen en genieten van de stilte en rust die er heerst.

Mooiste plekken Zuid-India
Deel op Pinterest

Vooral de Indiase deelstaat Kerala staat hier bekend om: met meer dan 40 rivieren door de jungle zijn er vele opties om hier de backwaters van India te verkennen. Vanaf het prachtige witte strand van Alappuzha varen houseboats over de wateren van het achterland.

2. Natuurparken Kerala

Kerala biedt tevens veel mogelijkheden om wilde dieren te zien, met name in het Periyar Nationaal Park, waar nog 50 tijgers voorkomen, naast vele olifanten, bizons, apen en reptielen. Iets noordelijker ligt Sholayar Reserve, met de prachtige Athirappilly waterval. En er zijn nog verscheidene andere natuurreservaten die een bezoek waard zijn tijdens een natuurreis naar Kerala (Eravikulam NP, Silent Valley, Nilgiri).

3. West-Ghats

De West-Ghats van India zijn het decor van zeer veel natuurdocumentaires. Het is een bergketen die langs de westkust van India naar beneden loopt en het is een van de 8 belangrijkste ‘biodiversity hotspots’ van de wereld. Het gebergte, met haar regenwouden, rivieren en natuurgebieden is een paradijs voor de wildlife reiziger.

Deel op Pinterest

De plek om unieke vogels en dieren als de tijger en olifant te spotten. De grootste populatie Aziatische olifanten migreert hier nog vrij doorheen, en het is de plek waar de zwarte panter vaak wordt gefotografeerd. Ca 5.000 gaurs leven in de nationale parken Bandipur en Nagarhole. Verschillende diersoorten, waaronder de wanderoe of baardaap, en diverse reptielen en amfibieën komen alleen hier voor. Een unieke bergketen.

3. Warme stranden in Zuid-India

Daarnaast zijn er in Zuid-India vele mooie parelwitte zandstranden, met tal van wellness mogelijkheden. Een overzicht van de mooiste stranden in Zuid-India:
- Karwar (Karnataka staat, beste reistijd oktober tot mei)
- Auro Beach in Pondicherry (vroegere Franse kolonie, beste tijd oktober - februari)
- Mamallapuram (rustig en schoon strand, met ideale mix cultuur en strand op 1 uur van Chennai, beste tijd oktober - maart)
- Kovalam (ondiep water, op 13 km van Thiruvananthapuram, mooie resorts en ayurvedic centra, veel activiteiten als kajakken, watersport). Hele jaar door te bezoeken met beste tijd tussen augustus en maart.

4. Koele hill stations

Hill stations zijn de wat hoger gelegen plekken die vroeger verkoeling verschaften aan kolonisten. Ook vandaag de dag genieten toeristen en backpackers hier graag van de aangename temperatuur. Een van deze hill stations, het stadje Munnar, ligt op 1600 meter hoogte en bevindt zich bij de samenvloeiing van 3 rivieren. De gifgroene theeplantages en mooie natuur maken Munnar tot een populaire vakantiebestemming in Kerala.

Natuur zuiden van India
Deel op Pinterest

5. Natuur in de overige staten van Zuid-India

In de minder bekende deelstaat Andhra Pradesh zijn ook mooie backwaters, groene valleien en brede stranden. In Karnataka liggen de hoge Jogwatervallen. Ben je op zoek naar bountystranden in India, bezoek dan de mooie stranden van Tamil Nadu, zoals Covelong en Mamallapuram, en het strand bij de plaats Kovalam. In Tamil Nadu kan je wildlife zien in enkele reservaten (Mudumlai, Kalakkadu-Mundanthuria, Anamalai, Mannar Marine). Ook in het zuiden van India kan je een reis in de natuur verlengen met een strandvakantie op een van de exotische bounty eilanden: verleng je reis naar India bijvoorbeeld met een strandvakantie op de Laccadiven.

6. Culturele bezienswaardigheden Zuid-India

Met name vanuit Chennai kan je bijzonder cultureel erfgoed bezoeken. Culturele bezienswaardigheden zijn de uit rotsen gehouwen monumenten van Mahabalipuram, met tempels in de vorm van strijdwagens en graven in grotten. Ook in de deelstaat Karnataka een indrukwekkend garnizoen aan bezienswaardigheden, met prachtige tempels en paleizen. Mis ook Bangalore niet met haar mooie parken en tuinen.

Vakantie Zuid-India

Naturescanner geeft je hiernaast en hieronder alvast leuke reistips voor een rondreis in Zuid-India. Wil je zelf je vakantie samenstellen, dan kan je terecht bij boekingssites als Booking.com voor het boeken van vluchten en hotels.

Visum aanvragen

Veelgestelde vragen

Afbeelding van Cindy Theunissen
Geschreven door
Cindy Theunissen
Onontdekte plekjes en leuke aanbiedingen voor overnachtingen en vakanties in de natuur!