Ga naar content

Kathmandu-vallei in Nepal

Mooiste plekken Nepal - Gouden stoepa’s, heilige aapjes en mediterende monniken: dát is Nepal. Maar waar kun je nou het beste de sfeer van Nepal proeven? In de vallei van Kathmandu natuurlijk!

Bezienswaardigheden Kathmandu-vallei

De Kathmandu-vallei staat met tal van verschillende tempels en historische gebouwen op de werelderfgoedlijst van UNESCO. Ga op ontdekkingstocht langs de vele bouwwerken of kom tot rust tijdens een yogales. Voor de sportievelingen onder ons is er de mogelijkheid om te wandelen of te fietsen.

De vallei vormt het hart van Nepal en staat bekend om de vele stoepa’s, tempels en andere historische gebouwen. Wat zijn de voornaamste bezienswaardigheden en mooiste plekken? In de vallei ligt de gelijknamige koningsstad Kathmandu, tevens de hoofdstad van Nepal. Josien van Riksja deelt met ons haar hoogtepunten:

1. Durbar-plein in Kathmandu

Het Durbar-plein staat vol met pagodes, tempels en stoepa’s die nieuwsgierige toeristen aantrekken. Maar er is nog veel meer te zien in de Kathmanduvallei. Dit zijn de bezienswaardigheden die je wat ons betreft echt niet mag missen.

2. De wakende ogen van de Bouddhanath-stoepa

De grootste stoepa van Nepal, de Bouddhanath, vind je in het noordoosten van de Kathmanduvallei. Kenmerkend voor dit boeddhistische bouwwerk zijn de grote ogen die vanaf de top waken over de vallei. De boeddhisten geloven dat deze zieners hen tegen het kwaad beschermen.

Highlights Kathmandu
Deel op Pinterest

Op dit grootse plein contrasteren de in het rood geklede, mediterende monniken met de nieuwsgierige, fotograferende toeristen. Wij ervoeren de late middag als het beste moment om de stoepa van binnen te bekijken, want dan zijn de grote groepen toeristen weer naar huis. Tip: vraag bij het Tibetaanse klooster of je helemaal omhoog mag klimmen. Vanaf het dak van het klooster maak je de mooiste foto’s van de stoepa!

3. Heilige aapjes bij de Swayambunath-stoepa

De gouden top van de Swayambunath-stoepa torent boven alles uit. Deze oudste boeddhistische stoepa van de vallei ligt op een heuvel ten westen van Kathmandu. Beklim de lange, steile trappen, terwijl je wordt vergezeld door vele nieuwsgierige aapjes. Daarom wordt het bouwwerk ook wel de 'Monkey Temple' genoemd. 

Dit is voor Indiase en Nepalese boeddhisten de meest heilige plek van het land. Voor Tibetanen staat de Bouddhanath op één, gevolgd door de Swayambunath-stoepa. Meer verkennen naast je bezoek aan de stoepa? Struin het plein over langs kleine tempels, een Tibetaans klooster, een museum en een bibliotheek.

4. Openluchtmuseum Bhaktapur

De stad Bhaktapur is één groot openluchtmuseum. Hier lijk je wel in de middeleeuwen beland. Omdat in het centrum geen auto’s rijden, reis je gevoelsmatig terug in de tijd. In de vele werkplaatsen, waaronder pottenbakkerijen, wordt al jarenlang op dezelfde manier gewerkt. Op het Durbarplein van Bhaktapur vind je één gebouw dat hoog boven de andere uittorent: de Nyatapola-tempel. Dit in 1702 gebouwde heiligdom is een van de hoogste gebouwen van de Kathmanduvallei.

5. Trektocht Kathmandu-vallei

Trek eropuit en hike langs de rand van de Kathmanduvallei. Een meerdaagse trekking leidt je langs Dhulikel, Nagarkot en Bhaktapur en uiteindelijk weer terug naar Kathmandu. Sommige stukken houden je wel zes of zeven uur zoet. 

Kathmandu vallei
Deel op Pinterest

Af en toe is het wel even bijkomen na een steile klim, maar je hike wordt beloond met een weids uitzicht op het Himalayagebergte. Niet zo’n wandelaar? De tocht is ook te doen met een mountainbike, waarbij je langs terrassen en verschillende dorpjes en steden fietst.

6. Lijkverbrandingen bij de Pashupatinath-tempel

Aan de oever van de Bagmati-rivier doemt de belangrijkste hindoeïstische tempel van Nepal op: de Pashupatinath, vernoemd naar de god van de dieren: Pashupati. De tempel is door de ligging aan de rivier een belangrijke plek voor uitvaarten. Deze tempel is helaas niet toegankelijk voor niet-Hindoes. Maar we ontdekten dat je goed zicht hebt op de tempel vanaf de andere oever. De kans is best aanwezig dat je tijdens je bezoek een verbrandingsceremonie in volle voorbereiding ziet. Dit is misschien niet het fijnste gezicht, maar zeker indrukwekkend om van dichtbij te zien. Het zette ons wel aan het denken hoe anders met de dood wordt omgegaan in de Hindoe-cultuur dan in onze westerse cultuur.

7. Struinen door Koningsstad Patan

Patan is net als Kathmandu een van de oude koningssteden in de vallei. De twee plaatsen zijn bijna met elkaar vergroeid en worden enkel gescheiden door de heilige Bagmati-rivier. Er is veel te ontdekken in Patan: trek er dan ook gerust een dag voor uit.

Steden Kathmandu vallei
Deel op Pinterest

Op het Durbarplein kun je allerlei stoepa’s en tempels binnenwandelen. Al snuffelend naar waardige souvenirs, verken je de markten op het plein.

8. Volledig ontspannen met yoga

Even wat anders doen dan tempels bezoeken tijdens je reis? Test dan je lenigheid en plan nabij de Kathmanduvallei een paar dagen yoga in. Tijdens de sessies kom je helemaal tot rust en leer je hoe je yoga in het dagelijks leven kunt gebruiken. Leer hier ook meer over het boeddhisme en waarom meditatie zo belangrijk is voor deze mensen.

9. Excursies en tours

Naast al deze bezienswaardigheden is er nog veel meer leuks te beleven in Kathmandu. In samenwerking met Get Your Guide bieden we de mogelijkheid om van tevoren leuke excursies in Kathmandu te boeken. Betalen kan nu ook met iDeal.

Veelgestelde vragen

Onontdekte plekjes en leuke aanbiedingen voor overnachtingen en vakanties in de natuur!