Ga naar content

Chitwan National Park

Nepal natuur – Ben je op rondreis in Nepal en wil je naast de majestueuze bergketens zoals Machhapuchhre (Fish Tail) en Mount Everest ook wildlife zien? Bezoek dan zeker Chitwan National Park, het oudste nationale park van Nepal.

(Royal) Chitwan Nationaal Park

In zuidelijk Centraal-Nepal, in het subtropische laaglandgebied van de binnenste Terai, ligt het eerste nationale park van Nepal. Chitwan National Park is in 1973 opgericht en staat sinds 1984 op Unesco's werelderfgoedlijst. Het park omvat de Churiya heuvels (Siwalik heuvels), diverse hoefijzermeren en uiterwaarden van de rivieren Rapti, Reu en Narayani. Ook kleinere meren en poelen vind je erin terug. Ten noorden en westen van het beschermde natuurgebied vormt het Narayani-Rapti riviersysteem een natuurlijke bufferzone.

Natuur in Chitwan

Chitwan betekent letterlijk hart van de jungle en deze naam is dan ook helemaal kloppend voor dit prachtige natuurpark. Vanuit zowel Kathmandu als Pokhara kun je Chitwan National Park goed bereiken. Ideaal dus om even een tussenstop te maken als je reist tussen bovengenoemde steden, bijvoorbeeld als je terugkomt van je hike naar Anna Purna.

Vegetatie

Het park bestaat voor het grootste gedeelte uit dichte salbossen (circa 80%). De overige vegetatiesoorten die er voorkomen zijn grasland, rivierbossen en gemengd bos met chir pine bomen. Deze laatste komt alleen voor op de top van de Churiya heuvels. De zijdekatoenboom heeft indrukwekkende karmozijnrode bloemen die je van een afstand al goed kunt bewonderen. Dit geldt ook voor de palashboom, die bekend staat als vlam van het bos.

Natuur in Chitwan NP
© Monique Hovens
Deel op Pinterest

De rivierbossen bestaan uit Khair (Acacia catechu), Sissoo (Dalbergia Sisoo) en Simal (Bombax ceiba) bomen. Het grasland bestaat uit meer dan 50 soorten diverse grassoorten, waaronder de Saccharum. Deze soort noemt men ook wel olifantgras, omdat hij wel tot 8 meter hoog kan groeien. Van het kortere gras, bijvoorbeeld Imperata, maakt de lokale bevolking rieten daken. 

Elk jaar zetten parkmedewerkers het grasland gecontroleerd in brand. Ze doen dit omdat het oude gras geen voedingswaarde meer heeft voor de dieren. Zodra het oude gras is verbrand, ontstaat er nieuw gras met volop verse voedingsstoffen. Het (tijdelijk) verdwijnen van het gras maakt het observeren van wilde dieren ook gemakkelijker.

Dieren

In Chitwan National Park leven meer dan 68 soorten zoogdieren, zoals de met uitsterven bedreigde Indische neushoorn en de Bengaalse tijger. Wat betreft de neushoorn staat de teller inmiddels op ruim 600 exemplaren. De neushoorn voelt zich hier dus aardig thuis. Ook met de tijgerpopulatie gaat het goed in het park, het aantal staat op moment van schrijven op 128.

Andere zoogdieren die er voorkomen, zijn onder meer de Aziatische olifant, de vierhoornantilope, vier hertensoorten, apen, gaurs (Aziatische rundersoort), wilde zwijnen, schubdieren, lippenberen en luipaarden. Ook leven er 55 soorten amfibieën en reptielen in het park, waaronder de cobra en python, de gouden monitorhagedis, schildpadden en de moeras- en gaviaalkrokodil. Deze laatste is herkenbaar aan zijn specifieke lange snuit die doet denken aan een vogelsnavel. 

Safari Chitwan
Deel op Pinterest

Voor vogelaars is het park ook een waar walhalla, met zijn ruim 500 vogelsoorten. Vogels die je hier kunt waarnemen zijn bijvoorbeeld de bonte en dubbelhoornige neushoornvogel, de toekan, de witkeelbaardbuulbuul, diverse soorten ijsvogels, de Indiase en zwartkop wielewaal, de vlaggendrongo, de bruine visuil, de Javaanse maraboe en de kapitta.

Activiteiten Chitwan National Park

Naar Chitwan National Park kom je voornamelijk om wilde dieren te spotten. Dit kan op diverse manieren:

1. Jeepsafari

De snelste, gemakkelijkste en populairste manier om de jungle te verkennen, is per jeepsafari. Dit kan voor een halve en hele dag of zelfs voor twee à drie uurtjes. Wil je je kans vergroten om oog in oog te komen staan met de tijger, kies dan voor de hele dag. Hier ga je namelijk dieper het park in dan bij de andere twee opties. Ik spreek hier uit eigen ervaring. Bij twee van mijn drie full day jeepsafari’s heb ik namelijk drie tijgers gezien. Het is natuurlijk ook een kwestie van geluk hebben en op het juiste moment en juiste plek aanwezig zijn.

Safari in Chitwan Nepal
Deel op Pinterest

2. Junglewalk

Per junglewalk beleef je Chitwan National Park helemaal anders. Op een rustigere manier dan bij de jeepsafari, maar niet minder spectaculair. Misschien juist wel spannender. Want als ineens een neushoorn of lippenbeer op je pad komt, kun je je niet zomaar uit de voeten maken. Ook hier kun je kiezen uit een halve of hele dag en zelfs een meerdaagse jungletocht is mogelijk. Dus, wandel je graag en ben je niet bang uitgevallen? Ontdek dan de jungle te voet onder begeleiding van twee ervaren gidsen.

3. Kanotocht

Ben je een water- en vogelliefhebber? Maak dan een kanotocht in een traditionele boomstamkano over de Rapti rivier. Al glijdend door het water spot je diverse (water) vogels. Wie weet zie je ook nog moeras- en gaviaalkrokodillen lekker relaxen in of bij het water.

Activiteiten Chitwan
Deel op Pinterest

4. Slapen in de jungle

Droom je er al jaren van om in de jungle te overnachten? Dan komt je droom nu uit. In het nationale park is dit namelijk mogelijk, wel onder begeleiding van een gids natuurlijk. Spot dieren vanaf je verhoogde positie in de jungle tower en luister in bed naar diverse dierengeluiden. Misschien hoor je een olifant trompetteren, herten blaffen of een brullende tijger. En bij het ochtendgloren zie je wellicht een neushoorn die net een bad neemt in de rivier.

Bovengenoemde activiteiten vinden plaats in Chitwan National Park. Ook buiten het park valt er genoeg te beleven, zoals:

Fietsen

Al trappend over het platteland leer je het lokale leven en de lokale bevolking kennen. De Terai is vlak en de dorpen en steden zijn er niet zo groot, dus fietsen is een geweldige en gemakkelijke manier om je er te verplaatsen. Vele hotels en pensions bieden fietsverhuur en zelfs rondleidingen aan. Dus, laat je verleiden en pak eens de fiets!

Tharu cultuur excursies

De oorspronkelijke bewoners van het park en van de Chitwan regio zijn de Tharu. Maak kennis met en krijg meer inzicht in hun cultuur via diverse excursies. Zo kun je een typisch Tharu dorp bezoeken en/of er een nacht verblijven. Ook kun je leren vissen op de traditionele Tharu manier, samen met de vrouwen in het veld gaan werken of samen koken. Daarnaast bieden vele resorts ook culturele Tharu shows met zang, (stick)dansen en traditionele kleding aan.

Chepang heuvels

De bekendste bezienswaardigheid van Chitwan is natuurlijk het nationale park. Een andere must see van Chitwan zijn de Chepang heuvels. Hier kun je diverse wandel- en fietstochten maken die nog redelijk onbekend zijn bij het grote publiek. Onderweg kom je in contact met de cultuur en tradities van de lokale Chepang bevolking die nog volop in en met de natuur leven. Naast de diverse uitdagende wandel- en fietspaden hebben de Chepang heuvels nog meer verborgen schatten. Dit zijn de diverse natuurlijke zwemvijvers en de prachtige waterval (Sita-jRam Jharana). Maak hier een plons in het verfrissende water als het weer het toelaat.

Overnachten bij Chitwan National Park

Aan de rand van het park kom je vele accommodaties tegen, variërend van eenvoudige homestays tot super de luxe 5* hotels. De meeste hiervan liggen in het kleine stadje Sauraha, wat een uitstekende uitvalsbasis is voor een trip naar het nationale park. Ben je gesteld op meer rust, dan is Barauli met zijn lodges en gastgezinnen een goede keuze.

Zelf verbleef ik bij Sapana Village Lodge waar ik me helemaal thuis voel. Zoek je een locatie die zich richt op duurzaamheid en ecotoerisme, dan ben je hier op de juiste plek. Dit sfeervolle hotel ligt aan de rand van het toeristenstadje Sauraha. Hier kun je heerlijk relaxen in een prachtige, rustige omgeving met uitzicht op de Budhi Rapti rivier en zes grazende olifanten in de omliggende weilanden. Vijf van de zes olifanten heeft de eigenaar gekocht, de zesde (en enige mannelijke) is hier geboren. In alle vrijheid genieten ze hier van hun jonge en oude dag. En inmiddels is olifant nummer 7 onderweg, al duurt het nog een jaar voordat hij/zij wordt geboren.

Sapana betekent DROOM in het Nepalees. En het is altijd de droom van de eigenaar geweest om het leven van de mensen in zijn gemeenschap te verbeteren. Hij gelooft dat als je een droom hebt, deze kan uitkomen. Met hulp van anderen is het gelukt zijn eigen droom uit te laten komen. Zo heeft hij meerdere projecten lopen op het gebied van onder meer "women empowerment", zelfredzaamheid en duurzaamheid en heeft hij een school opgericht.

Daarnaast heeft hij meerdere dromen voor de toekomst, zoals het bouwen van een gemeenschapshuis voor ouderen. Zoek je een locatie die zich richt op duurzaamheid en ecotoerisme, dan ben je hier op de juiste plek.

Reis naar Chitwan National Park

Het nationale park ligt tussen Kathmandu en Pokhara in en is goed bereikbaar over de weg. Gelet op de toestand van de wegen en het verkeer in Nepal, kan de reis wel enkele uren tot een dag duren. Reizen per toeristenbus is comfortabeler en veiliger dan de lokale bus. Je betaalt dan wel wat meer, maar het is naar internationale maatstaven nog steeds betaalbaar. 

Reis naar Chitwan National Park
Deel op Pinterest

Ook kun je een auto met chauffeur huren. Het is een aangenamere keuze dan per (toeristen)bus, maar wel veel duurder. Zit je in tijdnood of heb je geen zin om over land naar Chitwan te reizen, dan kun je ook vliegen. In Bharatpur zit een binnenlandse luchthaven die meerdere keren per dag vluchten van en naar Kathmandu en Pokhara aanbiedt. Je reis in de lucht duurt maar amper 30 minuten, maar is wel stukken duurder dan per bus. Het komt regelmatig voor dat een vlucht uitvalt vanwege het weer of dat je de hele dag op de luchthaven moet wachten op je vertraagde vlucht. Houd dit in je achterhoofd als je een vlucht gaat boeken.

Beste reistijd Chitwan National Park

De beste tijd om het nationale park te bezoeken is oktober t/m mei. Houd er rekening mee dat vanaf halverwege december en de maand januari het in de ochtenduren behoorlijk mistig kan zijn. Hierdoor is de kans om wilde dieren te zien wat kleiner. De grootste kans om de tijger, lippenbeer of wilde olifant te spotten, zijn de maanden februari tot en met april. In deze maanden staat het gras namelijk nog laag.

Veelgestelde vragen

Afbeelding van Monique Hovens
Geschreven door
Monique Hovens
Onontdekte plekjes en leuke aanbiedingen voor overnachtingen en vakanties in de natuur!