Ga naar content

Fietsen in Nepal

Natuurreis Nepal - Iedere natuurreiziger denkt bij Nepal aan de imposante achtduizenders, waaronder de Mount Everest en de Annapurna. De Himalaya is een trekpleister voor hikers van over de hele wereld, die zich wagen aan een trektocht in Nepal of een avontuurlijke expeditie. Aan de voet van de hoogste bergen wagen mountainbikers zich over uitdagende routes. Toch heeft Nepal meer te bieden dan alleen hoge bergen en kunnen fietsers van elk niveau er terecht voor een inspirerende fietsreis.

Fietsreis in Nepal

Tijdens een fietsvakantie in Nepal ontdek je een land van hindoetempels en Boeddhistische stoepa's, yaks en neushoorns, pieken en valleien. Nepal biedt een eindeloze reeks aan verrassingen voor zowel beginnende als ervaren fietsers. Het is mogelijk om je eigen fietsreis in Nepal samen te stellen, maar het kost veel tijd om alles goed uit te zoeken. Eigenlijk zonde van de tijd, want er zijn vele mogelijkheden om een georganiseerde fietsreis in Nepal met bagagevervoer in alle veiligheid onder te brengen bij een ervaren reisorganisatie. Er worden individuele fietsreizen en groepsfietsreizen in Nepal in alle prijscategorieën aangeboden.

Aanbevolen fietsreizen in Nepal:

Mountainbiken in Nepal

De meeste fietsreizen zijn per mountainbike. Vele paden zijn onverhard en een mountainbike maakt het een stuk makkelijker. Enige ervaring met de mountainbike is wel een pre.

Mooie fietsroutes in Nepal

Wat zijn de mooiste gebieden om te fietsen in Nepal? Een overzicht van enkele mooie fietsroutes en fietsgebieden. Bekijk zeker ook onze reistips ter inspiratie van een fietsvakantie.

1. Fietsen in de Kathmandu-Vallei

Het populairste gebied om te mountainbiken in Nepal is de Kathmandu-vallei. Je reis begint in Kathmandu, waar je enkele van de oudste hindoe- en boeddhistische bezienswaardigheden van Azië vindt. Vanaf de hoofdstad heb je direct toegang tot de meest bijzondere regio's en talrijke mooie fietsroutes in de omgeving. Fiets langs kleine dorpjes, de ene keer over verharde wegen, de andere keer over zandpaden met keien en maak kennis met de lokale tradities. Geniet van adembenemende vergezichten over de met eeuwige sneeuw bedekte pieken, die fel contrasteren tegen de groene valleien.

"Even" onder kameraden fietstrip in Nepal gemaakt. A once in a lifetime experience. Cultuur met grote C, adembenemende natuurpracht, van gezonde berglucht tot de smogsmurrie van Kathmandu, van half bevroren zijn tot verbrande neus, van dagelijkse rijst & thee tot verrassende momo’s, van ongeorganiseerde maatschappij tot zachtaardige & zeer behulpzame bevolking.
Ik zou bijna de impact van de hoogte vergeten. Kloppende hoofdpijn en gemiddelde snelheid van 1,5 km/u. Een beetje gek misschien. Maar af en toe eens uit die comfortzone treden, doet je toch beseffen hoe goed we het hier wel hebben. It works for me! - David Volkaerts

2. Fietsen naar Chitwan National Park

Een fietsvakantie van Kathmandu naar het zuiden van Nepal is een unieke ervaring. De grote diversiteit tussen de historische stad, de Himalaya en de weelderige natuur in Chitwan biedt een onvergetelijke fietsreis. Fiets vanaf de hoofdstad door de Kathmandu-Vallei naar het groene Chitwan Nationaal Park met haar vele wilde dieren en dan naar de meren van Pokhara met zicht op het verbluffende Annapurna gebergte.

3. Fietsen van Lhasa naar Kathmandu

Deze fietsreis door de betoverende landschappen en bijzondere cultuur van Tibet naar de tempels, stoepa's en indrukwekkende bergmassieven van Nepal is een avontuur voor wie graag in hogere sferen vertoeft. Fiets van Lhasa en het Dak van de wereld naar het werelderfgoed van Kathmandu.

Beste tijd om te fietsen in Nepal

Wat is het beste seizoen voor een fietsreis in Nepal? Het land kent vier seizoenen, met een extra klimaatperiode in de lente en de zomer. Deze twee extra periodes zijn de beste tijd om te fietsen in Nepal: maart - april en oktober - november. Het is dan zonnig en er valt niet te veel regen. In november en december geniet je van het beste zicht en het is ook het beste hiking seizoen. Vermijd de periode van juni tot september en van januari tot maart, omdat het dan regent en vriest. Bovendien zijn veel paden dan afgesloten.

Veelgestelde vragen

Afbeelding van Cindy Theunissen
Geschreven door
Cindy Theunissen
Onontdekte plekjes en leuke aanbiedingen voor overnachtingen en vakanties in de natuur!