Ga naar content

Zuid-Italië

Tips rondreis Italië - Sicilië is sinds decennia een populaire vakantiebestemming in Zuid-Italië. Minder bekend en nog steeds authentiek is de hiel van de laars: ongerepte natuur en leuke plaatsjes wisselen elkaar af. Wist je dat Puglia een van de hotspots is voor orchideeënliefhebbers? Naturescanner geeft je tips voor een rondreis in Zuid-Italië, met een overzicht van mooiste gebieden en leuke plaatsen om te ontdekken.

Gave rondreizen in Zuid-Italië:

Mooie gebieden in Zuid-Italië

De hiel van de Italiaanse laars was tot voor kort onbekend voor de toeristen. De regio bestaat uit de gebieden Campania en Puglia, het bijzonder mooie Calabrië en het voor veel toeristen nog steeds onbekende Basilicata. Mooie natuurgebieden, ruige kusten, authentieke dorpjes en veel zon en lekker eten. Dat zijn de ingrediënten van een vakantie in Zuid-Italië. Maar wat zijn de bekende bezienswaardigheden, sfeervolle plaatsen en de mooiste plekjes in Zuid-Italië? Een overzicht van hoogtepunten per gebied:

1. Apulië - Puglia

De Italiaanse regio Puglia of Apulië vormt de hak van de Italiaanse laars. Hoe is de natuur in Puglia? De streek heeft veel kust; ze wordt omringd door de Adriatische en de Ionische Zee. Apulië is een van de bekendste streken van Italië voor de productie van wijn en olijven. Daarnaast kan je er heerlijk eten: de regionale keuken biedt tal van specialiteiten, zoals gebakken vis. Ook brood en pasta zijn belangrijke ingrediënten in de "cucina regionale".

- Mooiste plekjes in Puglia
Het bekendste vakantiegebied is het Gargano schiereiland, in het noorden van Puglia, waar je mooie badplaatsen en natuur vindt. Zuidelijker bevindt zich een dicht bevolkte streek, waar vooral steden de moeite zijn. Minder toeristisch is het binnenland, met haar nationale park Alta Murgia. Meer naar het zuiden, bij Tarente, bevinden zich enkele kloven met rotstekeningen, de "Gravine".
Wie van cultuur houdt moet zeker een bezoek brengen aan de kunststad Lecce, een van de mooiste baroksteden van Italië. 

- Trulli in Alberobello
Een bekend hoogtepunt zijn ook de "trulli" huisjes in Alberobello, nabij de stad Bari. Het plaatsje staat op de UNESCO Werelderfgoedlijst. Tenmidden van uitgestrekte olijfboomgaarden staan hier ruim 1000 witte ronde huisjes, met kegelvormig dak. Er bestaan mogelijkheden om te overnachten in je eigen trullo, bekijk bijvoorbeeld de accommodaties van Eliza was here. Het bekendste gebouw in Apulië is de Castel del Monte, een achthoekig kasteel.

- Vakantie in Puglia
De beste manier om Apulië te verkennen is om van plaats naar plaats te reizen. Onder onze reistips vind je verscheidene rondreizen in Puglia.
Een van de best verkopende rondreizen is de fly-drive Puglia en Basilicata van De Jong Intra. Ook bij Bebsy vind je leuke aanbiedingen voor een fly-drive met sfeervolle overnachtingen.
Verblijf je bij voorkeur op één vaste standplaats, dan loont het zeker de moeite om te kijken bij Natuurhuisje.

2. Calabrië

Calabria of Calabrië is het gebied ten zuiden van Campanië, in de punt van de laars. Het wordt slechts van Sicilië gescheiden door de Straat van Messina. De streek waar Pythagoras leefde heeft een rijke culturele geschiedenis, maar ook op gebied van natuur heeft de regio veel te bieden: het is een vulkanisch actief gebied, met veel groen. Wie wil zwemmen is hier op de goede plek: de zee in Calabrië heeft het helderste water van Italië.
Agriturismo en fly-drive bij Fundadore.

3. Basilicata

Tussen Calabrië, Campanië en Apulië ingeklemd ligt de regio Basilicata of Lucanië, met slechts een kleine kuststrook. Dit is het minst bekende, maar ook minstbevolkte gebied van Italië. En voor de natuurreiziger zeer interessant. De zuidelijke Apennijnen reiken hier tot een hoogte boven de 2.000 meter. In het gebergte van de Pollino en in de Lucanische Dolomieten kan je prachtig wandelen. Op de hellingen van de bergen wordt veel aan veeteelt gedaan, terwijl in de lagere gebieden fruitteelt en graanbouw sterk vertegenwoordigd zijn. Wie cultuur wil snuiven moet zeker een bezoek brengen aan Matera met haar Sassi, een uit de rotsen gehouwen wijk met 155 rotskerken. Bij de Ionische Kust liggen ruïnes van een Griekse tempel in het Metaponto park en ook de vele authentieke dorpjes in Basilicata zijn een bezoek waard.
Agriturismo en fly-drive bij Fundadore.

4. Campanië

Campania of Campanië is een populaire bestemming in het midden / zuiden van Italië. Bezienswaardigheden als de stad Napels, de Amalfitaanse kust, de Romeinse stad Pompeï en de Vesuvius vulkaan zijn voor veel toeristen de hoogtepunten tijdens een rondreis in dit deel van Zuid-Italië. Er is ehcter overal wat te ontdekken. De vele charmante dorpjes en afgelegen landweggetjes bijvoorbeeld. Bezoek ook een van de mooie eilanden voor de kust en maak kennis met de rijke culturele geschiedenis in de Romeinse villa's en steden.
Bekijk alle tips voor een rondreis bij de Amalfikust.

Al het beste van Zuid-Italië in één groepsreis:

Beste reistijd Zuid-Italië

Wat is de beste periode voor een vakantie in het zuiden van Italië? Juli en augustus zijn hete maanden. De beste tijd om naar Zuid-Italië te reizen zijn de maanden april, mei en juni en in het najaar, september en oktober.

Afbeelding van Cindy Theunissen
Geschreven door
Cindy Theunissen
Voor iedere subscriber doneren wij jaarlijks aan een natuurproject!