Ga naar content

Zuid-Italië

Tips rondreis Italië - Sicilië is sinds decennia een populaire vakantiebestemming in Zuid-Italië. Minder bekend en nog steeds authentiek is de hiel van de laars: ongerepte natuur en leuke plaatsjes wisselen elkaar af. Wist je dat Puglia een van de hotspots is voor orchideeënliefhebbers? Naturescanner geeft je tips voor een rondreis in Zuid-Italië, met een overzicht van mooiste gebieden en leuke plaatsen om te ontdekken.

Mooie gebieden in Zuid-Italië

De hiel van de Italiaanse laars was tot voor kort onbekend voor de toeristen. De regio bestaat uit de gebieden Campania en Puglia, het bijzonder mooie Calabrië en het voor veel toeristen nog steeds onbekende Basilicata. Mooie natuurgebieden, ruige kusten, authentieke dorpjes en veel zon en lekker eten. Dat zijn de ingrediënten van een vakantie in Zuid-Italië.

Mooie gebieden in Zuid-Italië
Deel op Pinterest

Wat zijn de bekende bezienswaardigheden, sfeervolle plaatsen en de mooiste plekjes in Zuid-Italië? Een overzicht van hoogtepunten per gebied:

1. Apulië - Puglia

De Italiaanse regio Puglia of Apulië vormt de hak van de Italiaanse laars. De streek heeft veel kust; ze wordt omringd door de Adriatische en de Ionische Zee. Hierdoor is er het hele jaar door een heerlijk zeebriesje. Apulië is een van de bekendste streken van Italië voor de productie van wijn en olijven. Daarnaast is het een eldorado voor cultuurliefhebbers. Er zijn verschillende prachtige baroksteden te bezoeken, waaronder de kunststad Lecce.

Een bekend hoogtepunt zijn ook de trulli huisjes in Alberobello. Het plaatsje staat op de UNESCO Werelderfgoedlijst. Te midden van uitgestrekte olijfboomgaarden staan hier ruim 1000 witte ronde huisjes, met kegelvormig dak. Er bestaan mogelijkheden om te overnachten in je eigen trullo, kijk bijvoorbeeld op de site van Booking.com.

Bijzondere plekken Zuid-Italië
Deel op Pinterest

De beste manier om Apulië te verkennen is om van plaats naar plaats te reizen. Onder onze reistips vind je verscheidene rondreizen in Puglia. Een van de best verkopende rondreizen is de fly-drive Puglia en Basilicata van De Jong Intra.
Verblijf je bij voorkeur op één vaste standplaats, dan loont het de moeite om te kijken bij Natuurhuisje.

2. Calabrië

Calabria of Calabrië is het gebied ten zuiden van Campanië, in de punt van de laars. Het wordt slechts van Sicilië gescheiden door de Straat van Messina. De streek waar Pythagoras leefde heeft een rijke culturele geschiedenis, maar ook op gebied van natuur heeft de regio veel te bieden: het is een vulkanisch actief gebied, met veel groen. Wie wil zwemmen is hier op de goede plek: de zee in Calabrië heeft het helderste water van Italië.

3. Basilicata

Tussen Calabrië, Campanië en Apulië ingeklemd ligt de regio Basilicata of Lucanië. De streek heeft slechts een kleine kuststrook. Dit is het minst bekende, maar ook minst bevolkte gebied van Italië. En voor de natuurreiziger zeer interessant. De zuidelijke Apennijnen reiken hier tot een hoogte boven de 2.000 meter. In het gebergte van de Pollino en in de Lucanische Dolomieten kan je prachtig wandelen.

Basilicata
Deel op Pinterest

Bezoek zeker ook Castelmezzano, een van de mooiste dorpen in Italië, prachtige gelegen op een bergflank. Het middeleeuwse dorp heeft een rijke geschiedenis, die terugvoert tot de 10de eeuw. Op de hellingen van de bergen wordt veel aan veeteelt gedaan, terwijl in de lagere gebieden fruitteelt en graanbouw sterk vertegenwoordigd zijn. Bij de Ionische Kust liggen ruïnes van een Griekse tempel in het Metaponto park en ook de vele authentieke dorpjes in Basilicata zijn een bezoek waard.

Voor mij het absolute hoogtepunt is de stad Matera met haar Sassi. Deze uit de rotsen gehouwen wijk met 155 rotskerken is werkelijk fenomenaal mooi.

Matera
Matera - Basilicata
Deel op Pinterest

4. Campanië

Campania of Campanië is een populaire bestemming in het midden / zuiden van Italië. Bezienswaardigheden als de stad Napels, de Amalfitaanse kust, de Romeinse stad Pompeï en de Vesuvius vulkaan zijn voor veel toeristen de hoogtepunten tijdens een rondreis in dit deel van Zuid-Italië. Er is ehcter overal wat te ontdekken. De vele charmante dorpjes en afgelegen landweggetjes bijvoorbeeld. Bezoek ook een van de mooie eilanden voor de kust en maak kennis met de rijke culturele geschiedenis in de Romeinse villa's en steden.
Bekijk alle tips voor een rondreis bij de Amalfikust.

Al het beste van Zuid-Italië in één groepsreis:

Veelgestelde vragen

Afbeelding van Cindy Theunissen
Geschreven door
Cindy Theunissen
Onontdekte plekjes en leuke aanbiedingen voor overnachtingen en vakanties in de natuur!