Ga naar content

Alberobello

Het plaatsje Alberobello is een van de highlights om te zien tijdens een rondreis in Puglia. Het stadje ligt zuidelijk van Bari, in de Valle d'Itria, de bekendste vallei van de streek.

Trulli van Alberobello

De reden waarom veel toeristen Alberobello bezoeken zijn de traditionele huisjes met kegelvormig dak. Zo'n huisje met rond dak wordt een trullo genoemd. De daken staan er los op, er is geen cement gebruikt en men denkt dat ze in het verleden snel moesten op- en weer afgebouwd worden. Maar helemaal zeker is dat niet.

De "kabouterhuisjes" zien er in elk geval heel pittoresk en schattig uit; het lijkt wel of je in een sprookjeswereld rondloopt. In de hele vallei van Itrio staan ca. 1.500 van deze oude trulli. In dit stadje staan er heel veel gegroepeerd en dat maakt het zeker een bezoek waard.  

Trulli van Alberobello
Trulli van Alberobello
Deel op Pinterest

Het zijn niet alleen veel van de typische huisjes, er staan ook een aantal bijzondere exemplaren tussen. Zo vind je hier de enige trullo met 2 verdiepingen. En een siamese trulli. Sinds 1996 staan de trulli van Alberobello op de UNESCO Werelderfgoedlijst.

Tips

1. Twee heuvels

De stad bestaat uit twee heuvels - Rione Monti en Aia Piccola, gescheiden door een hoofdstraat. In deze straat vind je gezellige terrasjes, pleinen en winkels. Rond de middag en in de avond is het hier heerlijk om een hapje te eten of iets te drinken. Vanaf deze hoofdader voeren straten tegen de hellingen van de heuvels op.

De linkerkant van het plaatsje is een wirwar van smalle straten in het oude historische centrum. Je kunt een uitgezette route volgen langs de Trulli, of zelf rondlopen en ook de minder druk bezochte straatjes in wandelen. Aan de andere kant van de hoofdstraat vind je het nieuwere deel van Alberobello, enkele mooie uitzichtpunten op de trulli aan de overkant en kan je een kathedraal bezoeken.

2. Winkels en hotels in Alberobello

De meeste trulli zijn bewoond of huisvesten souvenirwinkels, met uiteraard tal van magneten en mokken met trullo erop afgebeeld. Hier en daar zit er een leuk restaurantje. Je kunt zelfs overnachten in één van de kenmerkende huisjes.

3. Toerisme in Alberobello

Alberobello mag je niet missen tijdens een vakantie in het zuiden van Italië. Maar het is ontzettend druk. Hordes toeristen struinen van winkeltje naar winkeltje op zoek naar een origineel aandenken, influencers wisselen snel van hoed om nog een selfie voor een trullo te maken en tussen die massa's proberen wij een leuk kiekje te maken, zonder al te veel mensen er op.

Mooiste plekjes Alberobello
Naturescanner
Deel op Pinterest

Mijn advies is in ieder geval: ga vroeg in de ochtend of laat in de avond op pad, dan kan je ongestoord foto's maken van de prachtige steegjes. Ik heb mezelf om 6 uur uit bed gehesen, waardoor ik bij zonsopgang prachtige foto's kon maken zonder mensen. Een andere tip: reis je een beetje buiten het centrum van Alberobello, dan zie je nog veel meer van deze kenmerkende huizen, zonder toeristen. 

4. Kerken

De trullokerk Parrochia Sant' Antonio bevindt zich aan het einde van Rione Monti. Dat is dus aan de linkerzijde van Alberobello, de wijk met de meeste trullihuisjes. Aan de overzijde, in de andere wijk, bevindt zich de basiliek van het stadje, de Basilica of Saints Cosmas and Damian.

Kerk in Alberobello
© Naturescanner
Deel op Pinterest

Als je al meerdere kerken of kathedralen hebt gezien tijdens je reis door Italië, dan zijn dit geen absolute must sees aan de binnenkant. Maar als dat niet het geval is, is het altijd leuk om even binnen te gluren mits de gebouwen geopend zijn.

Veelgestelde vragen

Onontdekte plekjes en leuke aanbiedingen voor overnachtingen en vakanties in de natuur!