Ga naar content

Sant'Antioco

Mooiste plekken Sardinië - Als je richting het zuidwesten van Sardinië rijdt, kom je de bocht om en zie je aan je rechterhand het schilderachtige Sant'Antioco liggen. Monique van Proosdij vertelt ons meer over dit bijzondere plekje en de bezienswaardigheden op Sant'Antioco.

Prachtig schiereiland ten zuidwesten van Sardinië!

Voor het (schier)eiland ligt de lagune die het plaatsje weerspiegelt in het water. Je kan sant-Antioco oprijden via een brug. Het is, met een oppervlakte van 109 km², het op 4 na grootste eiland van Italië. De gelijknamige gemeente heeft rond de 11.000 inwoners. Verder heeft het eiland nog een andere plaatsje, Calasetta genaamd.

Dit dorp is net als Carloforte, op het andere eiland San Pietro, gesticht door een groep Ligurische vissers. De groep vestigde zich een aantal eeuwen geleden in Tabarca, een eiland dat hoort bij Tunesië. Beide eilanden waren tussen 1200 en 1700 niet bevolkt en de toenmalige Koning van Tunesië heeft deze mensen verbannen naar beide eilanden. Ze hebben hier Calasetta en Carloforte gesticht. Beide plaatsjes zijn niet Sardijns, maar hebben een Noord- Italiaans dialect en je vindt hier dan ook Noord- Afrikaanse invloeden terug in de architectuur en de keuken. Wat is er te doen en te zien op Sant'Antioco?

1. Natuur op Sant'Antioco

De natuur op het schiereiland is net als op het grote eiland heel divers. Zo heeft het een heuvelachtig landschap in het binnenland. Hier vind je de typisch Mediterrane maquis met dwergpalmen, mirte, rozemarijn en jeneverbes. Op bijna elke top van de heuvels zie je overblijfselen van nuraghi (kenmerkende torens op Sardinië, die dateren uit de bronstijd), erboven vliegt de slechtvalk. Bij de brug zijn er zoutvlaktes, waar je flamingo’s kunt spotten, voor ons een hoogtepunt! Het klimaat op Sant'Antioco is subtropisch; de winters zijn zacht en regenrijk, de zomers warm en droog. Het ligt ook dichtbij Afrika en heeft een iets milder klimaat dan Noord- Sardinië.

2. Archeologische vondsten

Sant’Antioco is een van de oudste plekken van Europa en de oudste plaats van Sardinië. Interessante archeologische vondsten zijn dan ook volop te bezichtigen. Zo is een deel van de oorspronkelijke brugverbinding uit de Romaanse tijd nog te zien bij binnenkomst. Ook zijn er verschillende graftombes en andere opgravingen uit de Fenicische en Punische tijd te bezichtigen. Onder de Basiliek van Sant’Antioco bevinden zich de enige catacomben van Sardinië met o.a. de resten van de Heilige Antioco. Zoals zoveel plaatsen in Italië is eigenlijk heel Sant’Antioco een soort groot museum met een enorm scala aan bezienswaardigheden. Sulcis , de Zuidwest regio van Sardinië is nog een van de meest authentieke gebieden van Sardinië.

3. Wijnranken op het strand

Hou je van een goed glas wijn en lekker eten, dan ben je zeker ook aan het goede adres, want het schiereiland Sant’Antioco heeft een zeer bijzondere druivensoort, de Carignano del Sulcis. Deze wordt volkomen biologisch geteeld en hier wordt een stevige rode wijn van gemaakt. Bijzonder is het dat je deze wijnplanten of soms zelfs boompjes in het strandzand ziet staan. Vooral bij het plaatsje Calasetta kun je dit goed zien. Je loopt zo van de wijngaard het strand op. Doordat ze in het zand staan hebben ze als eigenschap dat ze zelfvoorzienend zijn.

Deze planten hoeven geen water te hebben en worden ook niet of nauwelijks behandeld. Dit zorgt voor een hele mooie biologische wijn. Deze gaat goed samen met de typisch Sardijnse BBQ. Dit eetfestijn is een happening op zich. Van grote takkenbossen wordt een groot vuur gemaakt in de vaak grote stenen barbeques. Als er een flinke laag gloeiende kooltjes is, legt men de grill erop met het vlees of vis. Het vlees wordt op lentiscio hout gegrilld en de vis op olijf. Vooraf wordt het vlees in Mirtotakken in terracottabakken gelegd.

4. Kust van Sant'Antioco

Sant'Antioco heeft hele verschillende kusten. Aan de westkant vind je veel rotsachtige kustlijnen met baaien die soms moeilijk te bereiken zijn. Ook is er een soort natuurzwembad dat zich heeft gevormd uit de rotsen. In het Noorden, bij Calasetta, vind je drie hele mooie zandstranden. In het zuidoosten zijn ook mooie, wat kleinere zandstranden met op de zuidpunt een prachtig uitzicht over deze kustlijn. De kusten van Sant Antioco lijken wel een beetje op de kusten van het grote eiland Sardinië. Daarom wordt Sant Antioco ook weleens Sardinië in miniatuur genoemd.

Vakantie op Sant'Antioco

Sant Antioco in Italië is nog niet door de toerist ontdekt en buiten de maanden juli en augustus kun je hier vooral genieten van de ongerepte natuur en de rust op het eiland. Dit is iets wat in Zuid-Europa steeds moeilijker te vinden is. Waar vind je nog plaatsen in de natuur waar je niets anders dan natuurgeluiden hoort? Maar waar je ook zo in een gezellig plaatsje tussen de Sardijnen bent.

De Nederlandse Monique van Proosdij heeft samen met haar Sardijnse man Toni 2 ecolodges met uitzicht op zee. Ben je op zoek naar een natuurvakantie, dan is dit echt iets voor jou. De lodges zijn beide gelegen op een heuvel in de ongerepte natuur en hebben prachtige wijds vergezichten over de Middellandse zee. Monique organiseert ook mindfulness & yogareizen.

Geschreven door
Monique van Proosdij
Onontdekte plekjes en leuke aanbiedingen voor overnachtingen en vakanties in de natuur!