Ga naar content

Wandelen in Piemonte

Piemonte - De Alpen van de Zee vindt je in het zuidwesten van de Alpen in Italië. Deze Zee-Alpen zijn bij Nederlanders nog onbekend, maar absoluut de moeite waard om te gaan wandelen. Je kunt er dagwandelingen maken, maar zeker ook prachtige trektochten van hut naar hut.

Alpen van de Zee

De Maritieme Alpen zijn relatief laag, maar niet minder imposant. Vanuit slaperige, oude dorpjes loop je door koele beukenbossen tot in ruig terrein vol rotsen, wanden, meertjes, watervallen en oneindig veel bloemen. Je ontmoet vrijwel zeker gemzen, steenbokken en alpenmarmotten. Wie weet vind je sporen van de wolf. Je slaapt in hutten op slaapzalen met stapelbedden, de paden zijn goed gemarkeerd. En hoe leuk is het om vanaf een top of pas de zee te zien liggen? 

Garelli berghut Alpen
Deel op Pinterest

Wandelvakantie Alpen van de Zee

Wie houdt van bergen en natuur moet zeker de Alpen van de Zee bezoeken. Er zijn tal van korte routes, maar ook diverse trektochten van hut naar hut, in verschillende lengtes. De hutten vragen je wel om te reserveren voordat je komt. Hou rekening met het weer: door de nabijheid van de Middellandse Zee kan in de zomermaanden plotseling mist opkomen, zeker in Parco Naturale del Marguareis. Als je niet bekend bent met kaart, kompas en gps kun je natuurlijk ook aansluiting zoeken bij een groepsreis met gids via een reisorganisatie.

Trekking van hut naar hut

Het westelijke deel van Piemonte is nog niet uitgebreid bekend bij toeristen van buiten Italië. Dat is de reden dat de hutten in de Alpen van de Zee nog karakteristieke berghutten zijn, waar je op slaapzalen overnacht in stapelbedden. De hutten zijn erg gezellig, en het eten typisch Italiaans. Zelfs in de hutten kun je prima wijnen bestellen. De gangbare routes zijn goed gemarkeerd. 

Berghut in Piemonte
Deel op Pinterest

Waar wandelen in de bergen van Piemonte?

Aangezien dit deel van de Alpen een stuk minder bekend is dan bijvoorbeeld de Dolomieten of Aosta, geef ik je graag wat meer info over de beste wandelgebieden in Piemonte.

1. Parco Naturale del Marguareis

Het Parco Naturale del Marguareis ligt het dichtst bij zee. Het park dankt zijn naam aan de hoogste top, de Marguareis. Deze kun je te voet via een wandelpad bereiken. Je beloning is een panorama van zee tot Monte Viso en zelfs de Matterhorn.

Het park is beroemd bij speleologen om zijn uitgebreide kalkplateau‘s met grotten tot wel een kilometer diep. Gems, wolf en korhoen bevolken de bergen en de bossen. Je wandelt afwisselend tussen glooiende hellingen vol bijzondere bloemen, spectaculaire watervallen en steile rotswanden die op de Dolomieten lijken. Een onvergetelijke ervaring.

Waterval in Parco Naturale del Marguareis
Deel op Pinterest

Het middeleeuwse stadje Mondoví geeft toegang tot de diverse dalen van het park en is zeker een bezoek waard. Er zijn 4 berghutten met elk een eigen karakter. Een goed gemarkeerde middelzware trektocht, de Grand Giro del Marguareis, brengt je langs deze berghutten. Wandel ook eens een dag door de lager gelegen bosrijke bergen vol wijnranken, middeleeuwse dorpjes en kapelletjes, en sluit de dag af in een trattoria waar je voor weinig geld kunt genieten van een lokaal menu, samen met tal van uitbundige Italiaanse families. En wil je een dagje uitrusten? Dat kan, in een uurtje rij je naar het strand aan de Riviéra.

Vanaf een top of pas zie je de zee liggen

2. Parco Naturale Alpi Marittime

Het Parco Naturale Alpi Marittime ligt iets noordelijker dan het Parco Marguareis. Het centrale dorp is Entracque, dat te bereiken is via Cuneo. Ook hier vind je die heerlijke Italiaanse sfeer en een fantastisch contrast tussen koele bossen en ruige bergen, waarvan de hoogste, de Argentera, voorbehouden is aan alpinisten.

Parco Naturale Alpi Marittime
Deel op Pinterest

Je wandelt hier deels over de oude, geplaveide muilezelpaden van koning Vittor Emanuel II. Daarnaast tref je ook paden aan, waarbij je over blokken moet lopen. Op slechts een uurtje lopen van de parking kun je overnachten in het oude jachtslot van de koning. De berghutten zijn deels nog origineel, maar oergezellig.

De Alpi Marittime is het grootste beschermde gebied in Piemonte. Je ziet er spitse toppen en heel veel prachtige meertjes. Steenbokken kom je overal tegen, marmotten fluiten als je ze nadert. Je vindt hier heel wat bijzondere planten. Het is de moeite waard om de botanische tuin in Terme di Valdieri te bezoeken, en het wolvencentrum bij Entracque. Want sporen van deze prachtige dieren kun je overal in het park tegenkomen.

Entracque wolvencentrum
Deel op Pinterest

Een aansprekende huttentocht is de Trekking del Lupo, een 7-daagse trek van hut naar hut waarbij je ook de grens met Frankrijk oversteekt. Deze route heeft lange dagen, met forse afstanden en gaat dwars door de bergen waar diverse wolvenroedels leven. Wil je meer leren over de wolf tijdens een prachtige huttentrektocht, sluit je dan aan bij een groepsreis met gids die je op deze pagina kunt vinden.

3. Wandelen in de lager gelegen gebieden

In de wijnstreken, in de Langhe en Roerovallei loop je tussen de wijngaarden en hazelnootplantages. Hier is het een stuk makkelijker wandelen. Ideaal voor wie Piemonte in een rustig tempo wil verkennen.

4. Wandelen met kinderen

Enkele hutten in de Alpen van de Zee zijn tot dichtbij benaderbaar met de auto. Hoe leuk is het te slapen in een tot hut omgebouwd jachthuis van een koning, of de top van de Marguareis te beklimmen en bij het enorme topkruis de Alpen aan je voeten te zien liggen en de zee te zien glinsteren in de verte? Wolven kun je zien in het Wolvencentrum van Entracque, er zijn heel wat beekjes om in te spelen, ontelbare watervallen en ruïnes om te ontdekken, strand en zee zijn dichtbij.

Alpi Marittime
Deel op Pinterest

Beste periode om te hiken in de Alpen van de Zee

Het gebied is vooral populair bij de Italianen zelf, die massaal in augustus de bergen intrekken. Een betere tijd voor een wandelvakantie in Piemonte is daarom juni, juli en september. Ook de temperatuur kan in de hoogzomer nogal oplopen vanwege de lagere hoogte en mediterrane ligging. Tevens dien je rekening te houden met sneeuwvelden op de paden als je vroeg in het seizoen op pad gaat. 

Veelgestelde vragen

Afbeelding van Bep Maltha
Geschreven door
Bep Maltha
Onontdekte plekjes en leuke aanbiedingen voor overnachtingen en vakanties in de natuur!