Ga naar content

Grenoble

Frankrijk - Grenoble is de Poort naar de Alpen. De hoofdstad van het departement Isère ligt in een vallei omringd door majestueuze bergtoppen. Door de stad stromen twee rivieren, de Isère en de Drac. In 2022 droeg het met trots de titel Groene Hoofdstad van Europa.

Grenoble heeft de minste CO2-uitstoot van Frankrijk en is de eerste Franse stad die 100% inzet op fietsverkeer.

Het departement Isère bevindt zich in het zuidelijke deel van de Franse Alpen en bestaat voor een groot deel uit hooggebergte. Kenmerkend is de ruige natuur; imposante bergtoppen, gletsjers, valleien en bossen. De mogelijkheden om er te wandelen, mountainbiken, klimmen en genieten van de rust zijn oneindig. De bergmassieven, waaronder de Écrins, de Belledonne, de Vercors en de Chartreuse, maken allen deel uit van de Alpen. 

Hoogtepunten in de Groene Hoofdstad van Europa

De Groene Hoofdstad van Europa, dat trekt natuurlijk onze aandacht. Dus bezocht Nathalie met de trein deze bestemming. Ze deelt haar tips voor niet te missen hoogtepunten en bezienswaardigheden, met tips over de parken en natuur in Grenoble. Want wat zijn nu eigenlijk de mooiste plekken en waaraan verdient de Franse stad de mooie titel?

1. De kabelbaan

Over hoogtepunten gesproken. De beste start van een bezoek is om Grenoble vanuit de hoogte bekijken. Direct naast het treinstation is een fietsenverhuur. Binnen vijf minuten ben je met de fiets bij de kabelbaan die je
over de rivier Isère naar het Fort de la Bastille brengt.

Grenoble kabelbaan
© Naturescanner Nathalie
Deel op Pinterest

Onderaan de kabelbaan is een fleurige Jardin de Ville. Dit is een sfeervolle stadstuin met geurige rozenstruiken en palmboompjes waar je ’s zomers in de schaduw kunt lezen over de bezienswaardigheden. Vanaf 09.15 gaan de eerste bakjes naar boven.

Ook veel Grenoblois, zoals de inwoners zichzelf noemen, maken er in de weekenden gebruik van om even te ontsnappen aan de stad. Deze kabelbaan was in 1934 de eerste van Frankrijk.

Kabelbaan
© Naturescanner Nathalie
Deel op Pinterest

En Grenoble staat nog steeds bekend als de stad van de innovaties. Ook tegenwoordig komen hier allerlei nationaliteiten vanwege de beroemde onderzoeksinstituten. Het geeft de stad een gezellige, internationale sfeer.

2. Chartreuse

Als je bovenaan de kabelbaan uitstapt dan ben je meteen in een van de vier bergmassieven van de regio, de Chartreuse. Het uitzicht op de stad, de kronkelende grijsgroene rivieren en de spectaculaire bergtoppen zijn adembenemend mooi.

Uitzicht vanaf de top van de kabelbaan
© Naturescanner Nathalie
Deel op Pinterest

Ter gelegenheid van “Groenste Hoofdstad van Europa” kon je in de zomer van 2022 op de top bivakkeren. Op die manier wou de stad de bergen en de natuur dichterbij brengen. De lokale school van architectuur heeft de vier hutjes ontworpen, maar je kunt ook in een tent de nacht doorbrengen. 

bivak Grenoble
© Naturescanner Nathalie
Deel op Pinterest

Wakker worden met vrij uitzicht op de bergketen Belledonne is een onvergetelijke ervaring. Ook als je niet blijft slapen kun je bij het Fort de la Bastille van alles doen. Van Via Ferrata voor de echte avonturiers, met ziplines naar beneden razen tot een hike of een yoga- en meditatieles en mindfulness.

Yogales Grenoble
© Naturescanner Nathalie
Deel op Pinterest

3. Parken in Grenoble

De afgelopen jaren zijn in Grenoble meer dan 5.000 bomen geplant. Het groene stadsbestuur doet er dan ook alles aan om biodiversiteit te vergroten. Wat hierbij helpt zijn de maar liefst 35 parken en tuinen in en rond de stad.

Vanaf het Fort loop je in een half uurtje naar beneden en dan kom je uit in de Jardin des Dauphins. Dit park van zo’n 30 hectare met tuinterrassen bevindt zich middenin de militaire versterkingen rond de stad. Een stukje groen middenin de bewogen geschiedenis van Grenoble. Het doet zelfs een beetje mediterraan aan, want door het microklimaat groeien er zelfs bananen- en mispelbomen. 

Op een kwartiertje fietsen van het oude centrum is Parc de L’Île d’Amour ook een aanrader. Dit grote bomenrijke park ligt aan de rivier en het uitzicht op de Chartreuse en de Belledonne is indrukwekkend.

4. Fietsen

In en rond Grenoble ligt zo’n 300 kilometer aan fietspaden. Op deze site staan tientallen fietstochten vermeld. De meeste tochten en rondjes zijn behoorlijk vlak en voor iedereen met een gemiddelde conditie goed te doen. Het rondje
‘boucle velo du Sappey-en-Chartreuse’ met meer 1000 hoogtemeters is voor doorgewinterde fietsers. 

Fietstour in Grenoble
© Naturescanner Nathalie
Deel op Pinterest

5. Hiken

Wil je graag wandelen in Grenoble en de omgeving? Vanuit het stadscentrum is ruim 800 kilometer aan gemarkeerde wandelpaden uitgezet die leiden door bossen, langs meren, de bergen of pittoreske dorpjes. Ook leuk voor meerdaagse tochten. Wij trokken de natuur in en gingen wandelen langs de Col de la Crois. Lees meer over onze wandelingen in Trièves.

Bereikbaarheid Grenoble

Vanuit Amsterdam reis je met de Eurostar naar Brussel en daar stap je over op de TGV naar Lyon. De tickets kan je boeken via NS International. De laatste etappe naar Grenoble is ook met de regionale trein. Het treinstation ligt op loop- en fietsafstand van het oude centrum. In acht uur ben je vanuit Nederland in de Poort van de Alpen. Een stadsgids kun je (met de fiets) boeken bij de lokale VVV.

Rij je Grenoble binnen met je eigen voertuig, denk dan aan de milieusticker.

Grenoble in vogelvlucht

Naturescanner was in Grenoble op uitnodiging van Isère en Greenspin.

Veelgestelde vragen

Afbeelding van Nathalie van Koot
Geschreven door
Nathalie van Koot
Onontdekte plekjes en leuke aanbiedingen voor overnachtingen en vakanties in de natuur!