Ga naar content

Trièves

Frankrijk - De Alpe d´Huez ken je vast van de Tour de France en wintersporters kennen het populaire Les Deux Alpes. Een veel minder bekende streek in het zuiden van de Franse Alpen is Trièves. De berg Aiguille met zijn opvallende vorm is hier alom aanwezig.

Trièves ligt in het departement Isère in het zuiden van de Alpen. Kenmerkend zijn het hooggebergte en de fantastische natuur. Liefhebbers komen hier om actief te zijn of te genieten van de rust die je er nog volop vindt. In de Isère bevinden zich diverse bergmassieven, waaronder de Écrins, de Belledonne, de Vercors en de Chartreuse. De hoofdstad is Grenoble.  Naturescanner ging naar dit walhalla voor ecotoeristen op uitnodiging van  Isère en Greenspin.

Natuur in Trièves

Trièves mag dan een kleine streek zijn met amper 10.000 inwoners, het wordt omringd door majestueuze bergketens. Boerenland wordt afgewisseld door bossen, alpenweiden met talloze vlinders en insecten en ruige rotsen waarop je met een beetje geluk een bergmarmot ziet rusten.

Wat zijn de hoogtepunten van Trièves?

De inwoners van deze streek doen er alles aan om het typische karakter te behouden. Je vindt hier dan ook vooral kleinschalige accommodaties en ecotoerisme staat hoog in het vaandel in Trièves.

1. Trektochten

Je kunt in de zomer op talloze manieren het gebied verkennen: met ezeltjes, te paard, fietsend of ´gewoon´ wandelend. In de Trièves is ruim 900 kilometer aan wandelroutes. Een aanrader is om een dag met een natuurgids op pad te gaan.

Berggids Frederic geeft uitleg
© Naturescanner Nathalie
Deel op Pinterest

De gids vertelt tijdens de wandeling alles over de bijzondere flora en fauna in dit berggebied. Je leert bijzondere orchideeën- en leliesoorten (her)kennen, wilde spinazie en wilde knoflook en welke planten giftig zijn en welke niet. Een van de wandelroutes is ‘Le Tour de l’Aup’. De gids neemt je, als de kudde in de buurt is, mee naar een schaapskudde of anders naar een kudde paarden, koeien en vrij rondlopende geiten en bokken. Onderweg kun je langs het wandelpad ook verse geitenkaasjes kopen. Lekker voor een picknick! 

Tour de l'Aup wandelen
© Naturescanner Nathalie
Deel op Pinterest

Een bijzondere, historische, wandeling van zo’n zeven kilometer die je prima zonder gids kunt doen is le Sentier de la résistance (het pad van het verzet). Startpunt is in Tréminis, op de picknickplek du Grand Ferrand. Nog verder naar boven is de stevige wandeling naar de Col de la Croix op z’n 1500 meter waar je schitterende uitzichten hebt. Met een beetje geluk spot je hier bergmarmotten op de rotsen. 

Wandelen Trièves - Col de la Croix
© Naturescanner Nathalie
Deel op Pinterest

Als het je leuk lijkt om een aantal dagen te wandelen met ezels, neem dan contact op met Maxime en Laurie. Op hun boerderij hebben zij zo’n twintig ezels. Ze brengen je in contact met een berggids voor een (meerdaagse) tocht. Je kunt ook op hun boerderij overnachten in een yurt, een hut of gîte. Vergeet niet te vragen naar hun biodynamische wijn Altitude. Maxime heeft 1 hectare waar hij rode wijn van de pinot gris druif verbouwt, maar hij maakt ook ongefilterde witte wijn.

2. Cultuur en natuur

Het historische hoofdstadje van de Trièves is Mens. Liefhebbers van geschiedenis kunnen hun hart ophalen in het museum van Trièves, in het oude middeleeuwse centrum van het stadje. Een must is ook een bezoek aan het centrum Terre Vivante, oftewel Levende Aarde, op zo’n zes kilometer van Mens. In dit paradijsje, middenin de natuur, maak je op een toegankelijke manier kennis met tuinieren volgens het principe van permacultuur.

Tuinen Terre Vivante
© Naturescanner Nathalie
Deel op Pinterest

Alles draait er om het telen van voedsel dankzij de natuur en niet ondanks de natuur. De bevlogen mensen van Terre Vivante proberen het gebruik van fossiele brandstoffen te beperken, ze gebruiken in de tuinen geen bestrijdingsmiddelen en het centrum draait op zonne-energie.

Ook als je geen groene vingers hebt dan is het heerlijk om lekker in alle rust door de tuinen te struinen of het twee kilometer lange bospad ‘van het zesde zintuig’ te lopen. Tijdens de wandeling word je getrakteerd op spectaculaire doorkijkjes naar de opvallende berg Aiguille met zijn vlakke plateau en andere bergtoppen. En daarna is het genieten geblazen met een lunch met lokale producten op het schaduwrijke terras.

Uitzicht Terre Vivante
© Naturescanner Nathalie
Deel op Pinterest

Vlak langs het domein van ecocentrum Terre Vivante loopt de GR®965 Sur les pas des Huguenots. Dit is een lange afstandspad in de sporen van de Hugenoten die in de 17e eeuw naar Zwitserland vluchtten toen het protestantisme in Frankrijk werd verboden.

Bereikbaarheid Mens

Vanaf Grenoble kun je met de bus verder naar Mens, Pont de Prébois. Vanaf die halte is het nog een kwartiertje lopen. Je kunt ook vanuit Grenoble de trein naar Clelles nemen.

Verblijf in de Gîte Panda

Een perfecte uitvalsbasis om te wandelen in de Trièves is Gîte Les Ombelles in het boerendorpje Lalley. De natuur speelt een centrale rol in deze B&B. Bernadette en Patrick koken het liefst vegetarisch met onbespoten producten uit eigen tuin of regionale biologische producten van de markt.

Gîte Panda les Ombelles
© Naturescanner Nathalie
Deel op Pinterest

De accommodatie heeft het duurzaamheidslabel Gîte Panda (dit keurmerk van het Wereld Natuur Fonds geldt voor verblijven in of vlakbij natuurgebieden waar zuinig wordt omgesprongen met water en energie). ’s Zomers kun je op woensdagen naar de boerenmarkt in Lalley. Je kunt lokale producten kopen, maar je kunt er ook direct aanschuiven voor een heerlijke maaltijd. Een perfecte manier om de bevolking beter te leren kennen.

Eigenaar Patrick is berggids en op aanvraag gaat hij met je op pad. Het kan ook gebeuren dat er net een bijeenkomst plaatsvindt tijdens je verblijf. De favoriete gespreksthema’s aan tafel zijn duurzaamheid, natuur en milieu. Je kunt ook een vrijwilliger in de tuin aantreffen van WWOOF (WorldWide Opportunities in Organic Farming). In ruil voor kost en inwoning verricht een vrijwilliger werk op een biologische boerderij zoals Les Ombelles. Het doel is om te leren over duurzaamheid, maar het is tegelijkertijd ook een kennismaking met een andere cultuur en taal.

Bereikbaarheid Trièves

Via NS International kan je treintickets naar Grenoble reserveren. Het toerismebureau van Trièves promoot duurzaam reizen in de regio, een verblijf zonder auto. Zo ben je vanuit Grenoble in een uurtje met de trein in het hartje van de streek.

Veelgestelde vragen

Afbeelding van Nathalie van Koot
Geschreven door
Nathalie van Koot
Onontdekte plekjes en leuke aanbiedingen voor overnachtingen en vakanties in de natuur!