Ga naar content

Vaujany

Frankrijk - Vaujany is een klein dorp in de Franse Alpen, in het departement Isère. Het geniet vooral bekendheid als skiresort, maar ook in de zomer is het een mooie bestemming voor natuurliefhebbers. Het dorp ligt iets buiten het Parc National des Écrins, een uur rijden van Grenoble. Beter bekend is het nabijgelegen en veel drukkere Alpe D’Huez. Juist het feit dat Vaujany minder bekend en kleinschalig is, maakt het tot een aantrekkelijke verblijfplaats. Naturescanner reporter Arwin reisde er heen op uitnodiging van Atout France.

Natuur en mooie plekken in Vaujany

Vaujany bevindt zich op de route van een oude Romeinse weg, waarvan delen nog steeds te bewandelen zijn. Deze route maakte deel uit van een wegennetwerk dat het hedendaagse Italië met Frankrijk verbond. 

Wilgenroosje en natuur Vaujany
© Naturescanner Arwin
Deel op Pinterest

De naam ‘Vaujany’ komt dan ook uit het Latijn, van via (weg) en janus (poort of deur). Het dorp ligt op een steile helling en is daarom in terrassen gebouwd. Er zijn liften en roltrappen die de verschillende lagen van het dorp met elkaar verbinden. Hierdoor is er weinig verkeer op de weg; je kunt alles goed te voet bereiken. 

Vanuit het dorp heb je uitzicht op de prachtige Cascade de la Fare. In de zomer is dit één waterval, maar als het geregend heeft, komen er nog twee extra stromen bij! ’s Nachts wordt de waterval subtiel verlicht, waardoor deze altijd zichtbaar is. In combinatie met de heldere sterrenhemel levert dit prachtige beelden op.

Cascade Vaujany
© Naturescanner Arwin
Deel op Pinterest

Actieve vakantie in Vaujany

Ben jij ook iemand die niet stil kan zitten en wil je weten wat te doen tijdens een vakantie in dit Franse berggebied? Ik geef je graag deze tips voor activiteiten:

1. Wandelen

De afwisseling van de natuur in de vallei van Vaujany maakt het dorp een uitstekende uitvalsbasis voor hikers. Je kunt er namelijk wandelen in de bossen lager in het dal, op de alpenweides daarboven, en ook op gletsjerhoogte. Een leuke en afwisselende omgeving dus. Hieronder enkele tips.

- Met de kabelbaan
Vanuit Vaujany is het zeer gemakkelijk om een wandeling te maken over de alpenweides. Dankzij de kabelbaan zijn deze wandelingen namelijk goed en snel bereikbaar voor iedereen. Direct vanuit het dorp vertrekt de lift naar l’Alpette (2.100 m).

Wandelen in Vaujany
© Naturescanner Arwin
Deel op Pinterest

In de zomer tref je hier een groene alpenweide met meerdere pittoreske meren en een groot aantal wandelroutes van elk niveau. Ook meerdaagse wandelroutes, zoals de GR549, komen hier langs. Wandelaars die op de berg willen overnachten, kunnen terecht bij de Refuge de la Fare, waar ook maaltijden beschikbaar zijn.

Vanuit l’Alpette vertrekt een tweede lift naar de Dôme des Petites Rousses (2.810 m). Vanzelfsprekend zijn de uitzichten hier nóg wijdser dan van L’Alpette. Enkele wandelpaden banen zich door het maanlandschap. Raadpleeg hier de vertrektijden van de liften. (De franstalige pagina wordt het best bijgehouden.)

- Col du Sabot
De Col du Sabot is een prachtig startpunt voor wandelingen bij Vaujany en is rustiger dan het gebied rond de stations van de kabelbaan. Alleen de kronkelende weg naar de pas is al ronduit spectaculair. Wees wel gewaarschuwd: als je nerveus wordt van smalle bergweggetjes zonder vangrails, dan kun je deze route beter links laten liggen.

Wandel iets omhoog vanuit de pas en je wordt beloond met een schitterend uitzicht op de vallei van Vaujany. Bij goed weer kun je hier aan de andere kant zelfs de Mont Blanc zien.

2. Yoga

Heb je ooit een yogasessie bijgewoond in een alpenweide? Vanuit Vaujany begint een yogahike, waarbij je ’s ochtends op 2.000 m hoogte een yogales kunt volgen. In de frisse berglucht kom je helemaal tot rust. Ga langs bij de VVV om een reservering te maken. 

Yoga in de bergen
© Naturescanner Arwin
Deel op Pinterest

3. Via ferrata

Voor vakantievierders die extra spanning zoeken heeft Vaujany een via ferrata. Deze klettersteig loopt langs de waterval van Vaujany. Een goede conditie is vereist. Beschik je over de nodige ervaring, dan kun je de route zelfstandig afleggen. Gereedschap is te huur bij Ride 4 Life in het centrum.

Heb je nog geen ervaring, dan kun je het beste onder begeleiding van een gids gaan. Bij de toeristeninformatie of online kun je een gids huren.

4. Fietsen

Voor fietsers en wielrenners is Vaujany een rustiger alternatief voor het vlakbij gelegen Alpe d'Huez. Gemakkelijk zijn de routes echter niet! De grote hoogteverschillen maken het tot een uitdagende fietsbestemming. Daarom ligt het dal ook vaak op de route van de Tour de France. 

Lac Faucille, meer bij Vaujany
© Naturescanner Arwin
Deel op Pinterest

Een bijzonder zware klim is de weg naar de Col du Sabot (zie ook hierboven). In 7 kilometer klim je zo’n 850 m. Het uitzicht maakt het de inspanning meer dan waard.

5. Mountainbiken

Mountainbikers kunnen gebruikmaken van de kabelbaan. Ook (elektrische) mountainbikes kun je huren bij Ride 4 Life in het centrum van Vaujany. Tevens organiseert men vanuit deze organisatie verschillende tours. Minstens eens per week is er een gratis tour. Informeer bij de VVV of bij de winkel naar de tijden.

Overnachten in Vaujany

De verblijfsopties in Vaujany bestaan voornamelijk uit appartementen, maar er is ook een gerenoveerd viersterrenhotel (met spa) - Le Domaine de Vaujany - en enkele bed & breakfasts.

Afbeelding van Arwin Yellapurkar
Geschreven door
Arwin Yellapurkar
Onontdekte plekjes en leuke aanbiedingen voor overnachtingen en vakanties in de natuur!