Ga naar content

Peisey-Vallandry

Frankrijk - De kleine vallei van Peisey-Vallandry zit stampvol leuke activiteiten, en is tegelijkertijd een heerlijke plek om tot rust te komen en om helemaal op te gaan in de prachtige alpenomgeving. Met name voor gezinnen is Peisey-Vallandry een ideale bestemming tijdens de zomervakantie, vlakbij het Parc national de Vanoise.

Natuur in Peisey-Vallandry

Peisey-Vallandry ligt midden in het departement Savoie, voor bergliefhebbers één van de mooiste regio’s van Frankrijk. In de omgeving leven veel marmotten en gemzen. Ook het icoon van de Vanoise, de indrukwekkende alpensteenbok (ibex) komt voor in het gebied.

Overnachtingstips

In tegenstelling tot veel wintersportbestemmingen heeft Peisey-Vallandry zijn idyllische sfeer nog goed behouden en is er dieper in het dal geen skilift meer te bekennen. Hier wordt in de winter uitsluitend off-piste geskied. In de zomer kan men er wandelen, mountainbiken, klimmen en kamperen.

Wandelroutes in Peisey-Vallandry
© Naturescanner Arwin
Deel op Pinterest

Het spreekt voor zich dat dit een mooi gebied is om te wandelen. Het bekendste langeafstandswandelpad van Europa, de GR5, loopt dwars door de vallei. Aan de route liggen meerdere berghutten. Arwin van Naturescanner reisde naar Peisey-Vallandry op uitnodiging van Atout France.

Leukste activiteiten in de zomer

Tijdens de zomervakantie is er van alles te beleven in de regio. Hiken, mountainbiken en grenzen opzoeken tijdens bloedstollende activiteiten. Enkele dingen die je zeker moet doen tijdens jouw vakantie;

1. Wandelen in Peisey-Vallandry

Het dal is met recht populair onder wandelaars en bevindt zich op de route van de GR5. De uitzichten tijdens een tocht in de bergen zijn schitterend, met name van de Cascade du Nan Putors. In de winter wordt de waterval als ijsval beklommen. Een mooie dagwandeling brengt je langs de waterval naar de Refuge d’Entre le Lac en weer terug. Parkeer bij de Refuge de Rosuel en wandel een stuk van de GR5 naar de berghut. De heenweg is zo’n 7 km, waarin je bijna 600 hoogtemeters maakt. Op de terugweg daal je weer af.

2. Via ferrata Des Bettières

Tegenover de Refuge de Rosuel klimt een steile via ferrata omhoog langs de bergwand. De route is erg leuk voor beginners en kinderen, omdat het eerste stuk gemakkelijk is en apart kan worden bestegen. De daarop volgende etappes gaan echter tientallen meters vrijwel recht omhoog. Aan het einde wordt de voldane klimmer beloond met een spectaculaire tokkelbaan over een ravijn. Niet voor mensen met hoogtevrees dus! 

Via Ferrata
© Naturescanner Arwin
Deel op Pinterest

De route is gratis om te beklimmen als je zelf de benodigde spullen en ervaring hebt. Anders kun je een gids inhuren bij het Bureau de Guides.

3. Klimbos

Blijf je liever (iets) lager bij de grond? Dan is het klimbos Gli’air heel tof. Hier klim je in netten, balanceer je over wiebelende bruggetjes en vlieg je over tokkelbanen. In dit klimbos ben je te allen tijde gezekerd aan de metalen kabel, waardoor je vrij kunt bewegen langs de routes, zonder dat een medewerker alles voor jou doet.

4. Raften en andere rivieractiviteiten

Langs Peisey-Vallandry stroomt de rivier de Isère, die hoog in de Vanoise ontspringt. Het departement Isère is er naar vernoemd. De snelbewegende rivier is van juni tot en met september het toneel van vermaak op en rond het water. H2O Sports organiseert de activiteiten. Naast raften en kanoën bieden ze hydrospeed aan, een unieke riviersport waarbij je jezelf voortbeweegt terwijl je vooruit leunt op een schuim board. 

Raft
© H2O Sports
Deel op Pinterest

5. Mountainbike (VTT)

VTT (mountainbiken) is zeer populair in Peisey-Vallandry. En tegenwoordig ook de elektrische variant. Als je nog nooit op een elektrische mountainbike hebt gezeten, klinkt het misschien als een luie versie van gewoon mountainbiken. Maar ook bij deze versie van mtb’en wordt de nodige fysieke inspanning gevraagd.

Elektrische mountainbikes
© Naturescanner Arwin
Deel op Pinterest

Het leuke is dat de elektrische fietsen ervoor zorgen dat iedereen in de groep elkaar goed kan bijhouden. Ideaal dus voor gezinnen met kinderen. Op de website van Peisey-Vallandry staan de huurlocaties voor fietsen.

Bijzonder overnachten in Peisey-Vallandry

Peisey-Vallandry biedt accommodaties in alle soorten. Er zijn meerdere berghutten, waarvan één bereikbaar is met de auto.

1. Refuge de Rosuel

Aan het einde van de weg ligt de berghut Refuge de Rosuel. Vanaf hier is de vallei alleen nog maar te voet te bereiken. Het leuke aan deze herberg is dat je hier ook met de auto de relaxte sfeer van een berghut kunt ervaren. Er worden maaltijden (en goede koffie) geserveerd. De waterval van Nan Putors is vanaf het terras te bewonderen. Hoe mooi kan het zijn? 

berglandschap
© Naturescanner Arwin
Deel op Pinterest

2. Refuge d'Entre le Lac

Nog dieper in het dal, dichterbij de kern van het Parc national de Vanoise, ligt deze berghut. Vanuit de hut heb je uitzicht op de Lac de la Plagne. Refuge d'Entre le lac is nog rustiger dan de Refuge de Rosuel, omdat je hier alleen te voet kan komen. Voor wandelaars van de GR5 is dit een bijzondere plek om te overnachten.

3. Camping Les Lanchettes

Camping Les Lanchettes is een gemoedelijke camping midden in de vallei. Er zijn plekken voor tenten, caravans en ook zijn enkele chalets te huur. Het is een uitstekende basis voor een actieve vakantie; je kunt hier (elektrische) mountainbikes huren. Het klimbos is op een paar minuten lopen. Perfecte plek voor een vakantie met kinderen!

Winter in de Savoie

En zo ziet dat er in de winter uit... In de wintermaanden veranderen de dorpen Peisey, Vallandray, Nancroix in een skidorp met meer dan 400 kilometer aan skipistes. Het is verbonden met Les Arcs en La Plagne. Omdat het nachtleven hier rustiger is dan op andere plekken in de Franse Alpen, is het een geschikte vakantiebestemming voor gezinnen met kinderen.

Winter Peisey Vallandry
Deel op Pinterest
Afbeelding van Arwin Yellapurkar
Geschreven door
Arwin Yellapurkar
Onontdekte plekjes en leuke aanbiedingen voor overnachtingen en vakanties in de natuur!