Ga naar content

Noord-Ardèche

Wie een vakantie in de Ardèche wil boeken, denkt vaak aan het zuidelijke gedeelte; daar waar de rivier haar weg baant door de bekende Gorges. Met name Vallon Pont d'Arc is een populaire bestemming en uitvalsbasis, maar langs de rivier zijn ook tal van campings. Hoewel dit toeristische gebied zeker de moeite waard is, valt er nog zoveel meer te ontdekken in de regio.

Zien en doen in het noorden van de Ardèche

We zochten uit wat er te zien is op de plekken weg van de gebaande paden en bezochten het onbekendere noorden. De natuur is wellicht wat minder imposant dan bij de populaire trekpleisters, maar hierdoor is er juist veel rust en ruimte te vinden in het noordelijke deel. Wat zijn de mooiste bezienswaardigheden en leukste activiteiten in Noord-Ardèche?

1. La Dolce Via

Voor de natuurliefhebber die graag fietst, is de La Dolce Via fietsroute echt de moeite waard. Deze 90 kilometer lange fietsroute volg je langs een oude spoorlijn tussen La Voulte-sur-Rhône en Saint-Agrève of Lamastre, via Le Cheylard.

Vanuit Valence en Lyon is deze bestemming ook prima te bereiken, voor bijvoorbeeld een weekendje weg met de fiets. Je kunt een lange rit fietsen, maar ook verschillende, kortere routes volgen.

Eyrieux
Deel op Pinterest

Tijdens deze tocht ontdek je de wat meer ongerepte natuur van de Ardèche. Droom weg bij het mooie uitzicht over de Eyrieux-vallei of geniet van de vele interessante plekjes die je onderweg tegenkomt, zoals de typische authentieke Franse dorpen.

2. Karaktervolle dorpen

Wanneer je de Dolce Via route volgt (per fiets of auto) dan kom je een aantal van deze fraaie, middeleeuwse dorpjes met stenen muren en gekleurde luikjes tegen.

Désaignes
© Naturescanner Twan
Deel op Pinterest

Beauchastel, Chalencon en Désaignes zijn alle drie onderdeel van de 21 dorpen die bekend zijn als unieke en karaktervolle plaatsen, dankzij hun rijke geschiedenis en goed bewaarde middeleeuwse architectuur. Ook vinden hier regelmatig marktjes met streekproducten en middeleeuwse festiviteiten plaats, wat de charme alleen maar versterkt.

Chalencon
Deel op Pinterest

Wij bezochten het leuke plaatsje Chalencon, waar ons oog direct viel op een interessante plek. Chataignes et Champignons is niet alleen een restaurant waar je lekker kunt eten en drinken, het is tevens een plek waar mooie kunst te koop is. Ze verkopen er aardewerk, lampen, maar ook prachtige schilderen van inheemse vogels en zoogdieren. Zoek je nog een uniek souvenir voor thuis? Sla deze plek dan niet over.

3. Neem een bosbad 

Een van de meest interessante activiteiten voor natuurliefhebbers, is het nemen van een bosbad, ook wel bekend als sylvotherapie. In Frankrijk kom je dit steeds meer tegen, omdat mensen uit de stad vaak connectie met de natuur verloren zijn. 

Vind je dit zelf ook nodig, dompel je dan onder in de natuur, met tips van een ervaren coach. Je leert onder meer hoe de natuur een bijdrage kan bieden bij het verminderen van stress. Je gaat mindful kijken en luisteren naar de kleine dingen om je heen, van insecten tot bloemen. 

4. Wijnboerderij bezoeken

Een bezoek aan een wijnboerderij mag tijdens een vakantie in Frankrijk natuurlijk niet ontbreken. Domaine de Lorient is een van de leuke boerderijen die je tijdens een reis in de noordelijke Ardèche kunt bezoeken. 

Niet alleen doen ze hier alles met respect voor de natuur en zijn ze bio gecertificeerd, hun wijn smaakt voortreffelijk en tijdens een verblijf op de boerderij geniet je van totale rust in een groene omgeving. Voor een extra leuke ervaring kan je een ontbijtmand bestellen met producten uit eigen tuin.

Ardèche wijn
Deel op Pinterest

Ze produceren er wijnen als Cornas, Saint-Péray en Saint-Joseph en oogsten alle druiven handmatig. Vervolgens worden de trossen binnen dertig minuten naar de kelder gebracht, waarna ze direct geperst worden om zo de versheid te behouden.

De Fransen zeggen niet voor niets: 'La vie est trop courte pour boire du mauvais vin' (Het leven is te kort om slechte wijn te drinken).

5. Monts d'Ardèche natuurpark

Naast de vele fietsroutes, zijn er ook volop mogelijkheden om in de natuur te wandelen, van bossen tot bergen en valleien. Parc naturel Monts d'Ardèche biedt hierin routes voor alle wandelniveaus, van trails voor de ervaren klimmer tot familietochten langs bergen en valleien.

Montes de Ardéche
© Naturescanner Twan
Deel op Pinterest

Mont-Mézenc is een van de prachtige bergen in het park en met zijn 1.753 meter tevens de hoogste top van de Ardèche. Door de historisch vulkanische activiteit steken er nog allerlei geërodeerde vulkaantoppen uit de grond, ook wel ‘sucs volcaniques’ genoemd.

Het is een geliefde plek onder bergwandelaars, maar ook wintersportliefhebbers of natuurliefhebbers die de rust willen opzoeken. Er is voor ieder wat wils. Ga alpenmarmotten of roofvogels spotten met een natuurgids, of klim naar de top van de berg waarbij je met helder weer de Franse Alpen kunt zien liggen.

L'Ère du Tchier de Borée
© Naturescanner Twan
Deel op Pinterest

Naast het ontdekken van alle natuurpracht, zijn er in de omgeving ook nog andere interessante activiteiten om te doen, zoals een bezoekje brengen aan l'Ère du Tchier de Borée. Hier vind je 2008 gebeeldhouwde stenen, gemaakt door de kunstenaars Fabienne Versé en Serge Boyer. 

Elke steen is genummerd en er is een pad gevormd rond negen thema's, met talrijke esoterische, historische en mythologische verwijzingen.

Natuurgids
© Naturescanner Twan
Deel op Pinterest

Zelf gingen wij op pad met Norbert, eigenaar van Bed and Breakfast La Retrouvade. Als ervaren berggids wist hij wist ons veel te vertellen over de omgeving en alle dieren die daar leven. De alpenmarmotten zijn zelfs te vinden vlak bij de accommodatie. 

Na een lange dag wandelen kun je ‘s avonds ontspannen bij de open haard en genieten van zijn kookkunsten, waarbij hij veel lokale producten gebruikt. Een lekker glas wijn en een kaasplankje mogen niet ontbreken.

6. Kasteel van Crussol in Saint-Péray

Niet alleen voor liefhebbers van kastelen en geschiedenis, maar ook voor de plantenliefhebbers is dit echt een bezienswaardigheid die je niet mag overslaan tijdens een vakantie in het noordelijk deel van de Ardèche.

Château de Crussol is een oud kasteel uit de dertiende eeuw bij het plaatsje Saint-Péray. Het kasteel zelf bevindt zich zo’n 200 meter hoger dan de rest van de omgeving, wat mooie uitzichten oplevert. Het is tevens een beschermd Natura 2000 gebied, met veel interessante flora en fauna, in het bijzonder de kleurrijke orchideeën.

Chateau de Crussol
Kasteel van Crussol
Deel op Pinterest

Tijdens een wandeling met een natuurgids kun je van alles leren over de vele bijzondere planten. Er bevinden zich wel zo’n veertig soorten orchideeën, met allemaal hun eigen bloeitijd. Wil je weten wat de beste reisperiode is? In april en mei staan de meeste soorten in bloei, tot zeventien tegelijk. Ook vogelrondleidingen zijn mogelijk. Er komt een aantal interessante soorten voor, waaronder de slangenarend.

Orchideeën
© Naturescanner Chantal
Deel op Pinterest

7. Jardin Paysager La Terre Pimprenelle

Een andere hotspot voor botanisten en cultuurtuinliefhebbers is La Terre Pimprenelle. Deze tuin is geheel vormgegeven volgens het principe van Pi en de rij van Fibonacci en uitgerust met stenen, water, bloemperken en bomenrijen.

La Terre Pimprenelle
Tuin
Deel op Pinterest

De tuin is ingedeeld met ruime paden van gras en herbergt een grote variatie aan zeldzame bomen en planten, voornamelijk uit Europa, maar ook uit Azië. De oprichters geven je graag een inhoudelijke rondleiding en vertellen alles over de ‘geheimen’ van hun tuin.

8. Château de Rochebonne

Als je in de buurt van Saint-Martin-de-Valamas rijdt, stop dan zeker ook even bij Château de Rochebonne. Van een afstand zie je direct al hoe mooi de ligging is. Deze indrukwekkende kasteelruïne is gebouwd in de elfde eeuw en biedt echt een prachtig uitzicht over de vallei. Door verschillende godsdienstoorlogen is het beschadigd en werd het eind 1700 tot ruïne verklaard.

Château de Rochebonne
Kasteelruïne
Deel op Pinterest

De oude kasteelheer die dit ooit in zijn bezit had, had het slim bekeken met dit uitzicht. Niemand die hier zomaar even onopgemerkt naar binnen wist te sluipen vanuit de onderliggende vallei. In 1980 werd de vereniging Les Amis de Rochebonne opgericht. Met zo’n tachtig leden zetten zij zich in om de overblijfselen van dit kasteel te behouden.

Rochebonne waterval
© Naturescanner Twan
Deel op Pinterest

Vanuit verschillende omliggende dorpjes kun je de wandelroutes richting het kasteel en de onderliggende waterval volgen.

Twan en Chantal zijn verrast door de gastvrijheid, de lokale wijnen en zijn andere streekproducten, maar bovenal door de prachtige natuur van de noordelijke Ardèche.

Een bedankje aan Ardèche Tourisme voor het mogelijk maken van deze reis en natuurlijk aan Lucile Clara voor het warme welkom en al haar hulp.

Onontdekte plekjes en leuke aanbiedingen voor overnachtingen en vakanties in de natuur!