Ga naar content

Kajakken op de Loire

Frankrijk - Het Loiredal is een mooie streek met de Loire als levensader en tal van zijrivieren met prachtige natuur. Het hele lokale reilen en zeilen vindt plaats om en rond de rivieren die de regio rijk is. In het verleden was dat nog meer het geval, toen al het transport over het water plaats vond. Sinds de komst van het spoor is daar verandering in gekomen, en vandaag de dag zijn het vooral plezierboten en kayaks die hun weg vinden over het water.

Kajakken op de Loire is een waar genot. Felblauwe libellen en waterjuffers vliegen net boven het wateroppervlak en in de rietkragen op de oever weerklinken tal van vogelsoorten. Het water is relatief rustig en je hebt hier geen sterke stroomversnellingen zoals op de rivieren in het zuiden van Frankrijk. De wind kan wel behoorlijk tegengas geven, maar over het algemeen is het vooral ontspannen peddelen op de Loire. 

Zandbanken en stromingen

De Loire is geen zwemrivier, er kunnen stromingen voorkomen die je op het eerste zicht niet ziet, maar die wel gevaarlijk kunnen zijn voor zwemmers. Toch zijn er hier en daar zandstrandjes in beschutte baaien waar het mogelijk is om te zwemmen. Wanneer je de rivier van bovenaf bekijkt met een drone, valt het pas op hoeveel zandbanken er zijn.

Zandbanken in de Loire
© Naturescanner
Deel op Pinterest

Ook tijdens het kajakken moet je regelmatig uitkijken dat je niet vast komt te zitten in het zand. Hoewel je de kajak daar ook wel weer makkelijk uittrekt. Veel zandbanken zijn beschermd gebied voor de vogels of mogen niet betreden worden omdat ze gevaarlijk kunnen zijn in verband met drijfzand.

Mooie plekken om te kajakken en kanoën op de Loire

Tijdens onze vakanties in de Loire zijn we al enkele keren gaan kajakken en kanoën. Ik deel graag mijn favoriete plekjes. Neem vooral contact met ons als er nog wat mist! Dan voegen we dat met plezier toe. 

1. Kajakken bij Saumur - Canoe d’Anjou

Wanneer je in Saumur langs de oostelijke oever van de Loire rijdt, kom je diverse verhuurbedrijfjes met kano's en kayaks tegen, waaronder ook Canoe d'Anjou. Het kan handig zijn om te reserveren van tevoren. Op het afgesproken tijdstip word je dan met busjes naar een vertrekplaats stroomopwaarts gebracht, waarvandaan je het aantal gereserveerde kilometers peddelt naar het eindpunt. 

Saumur kajakken
© Naturescanner
Deel op Pinterest

Bij Saumur kom je langs het prachtige kasteel dat de stad domineert. Onderweg schuift mooie natuur voorbij. De instructeur gaf ons aan welke route we best konden nemen over het water, en wanneer we het even niet meer wisten konden we de rode en groene boeien volgen. Het spreekt wel voor zich.

2. Kajakken bij Chenonceau

Met stip het mooiste plekje om te kajakken of kanoën in de Loirevallei, is de afvaart van de rivier de Cher naar het prachtige Château de Chenonceau. Je begint een eindje verder stroomafwaarts, bij Canoe Company aan de rue de l'Écluse in Civray-de-Touraine, of bij Kayak Canoe aan de rue des Loches in Bléré.

Wij kozen voor de eerste, maar eerlijk gezegd was het personeel hier niet heel vriendelijk. We kwamen aan op onze afspraak om 14 uur. Er was niemand, en toen we werden doorverwezen naar een eettent iets verderop, kregen we een zeer geïrriteerde reactie "Wij moeten ook eten hoor". Tien minuten later werden we dan toch geholpen en de tocht zelf was wel erg de moeite. 

Kajakken Chenonceau kasteel
© Naturescanner
Deel op Pinterest

Het eerste stuk peddel je tegen de stroom in. Dat valt reuze mee. De rivier is rustiger dan de Loire, er zijn minder ondiepe plekken en minder zandbanken. Na enkele kilometers komt het prachtige Château dat over het water is gebouwd al in zicht. Hoe dichter je komt met kano of kajak, hoe mooier het wordt. Vervolgens peddel je onder de kasteelbogen door en maakt een ommekeer voorbij het gebouw. Daarna peddel je met de stroom mee terug naar het vertrekpunt. Je kunt het dan echt niet laten om met regelmaat nog eens om te draaien tot het Château van Chenonceau helemaal uit het zicht is verdwenen. 

Kasteel van Chenonceau
© Naturescanner
Deel op Pinterest

3. Kajakken bij Angers

Angers is eigenlijk wel een van mijn lievelingssteden in de Loirestreek. De stad wordt gedomineerd door een imposante burcht in het centrum. Rond de stad vind je heel veel water. Angers ligt namelijk bij de samenvloeiing van verschillende rivieren en in de buurt vind je diverse moerasgebieden, die gedurende gedeeltes van het jaar onder water staan. Net ten westen van de stad ligt het Lac de Maine, een meer waar je mooi kunt kajakken. 

Lac de Maine
© Naturescanner
Deel op Pinterest

4. Lac de Rillé

Nog een van mijn favoriete plekjes is het Lac de Rillé, een meer tussen Tours en Angers, ten noorden van de Loire. Hier kan je verblijven op de prachtig groene Huttopia camping en gebruik maken van de supboards en kajaks. Je kunt zelfs lessen nemen om te wakeboarden. De huisjes en glamping tenten liggen verspreid rond het meer, midden in de groene natuur.

Lac de Rillé
© Naturescanner
Deel op Pinterest

Naast de verschillende watersport mogelijkheden is er een outdoor spa met sauna en hot tub aanwezig, bevindt zich een klimbos vlak naast de camping en kan je er ziplinen over het meer. Erg leuk dus voor het hele gezin!

5. Kanoën op de Bourgondische Loire

Ook op de Loire in Bourgogne is het heerlijk peddelen. Spot visjes, weidebeekjuffers, bevers of de ijsvogel. En huur je de kano voor meerdere dagen, dan kun je zelfs aanleggen aan de rivier voor een nachtje wildbivak. 

Kano en wildkamperen
© Naturescanner Jordan
Deel op Pinterest

Veelgestelde vragen

Afbeelding van Cindy Theunissen
Geschreven door
Cindy Theunissen
Onontdekte plekjes en leuke aanbiedingen voor overnachtingen en vakanties in de natuur!