Ga naar content

Saumur

Loiredal - Midden in het Parc naturel régional Loire-Anjou-Touraine, tussen Angers en Tours, ligt de mooie plaats Saumur. Waarom het zeker de moeite is om hier tijdens je vakantie te stoppen, dat probeer ik hieronder duidelijk te maken. Want langs de oevers van de Loire waken hier prachtige gebouwen over het landschap. Het witte tuffeau kalksteen contrasteert mooi met de verder groene omgeving.

Bezienswaardigheden en activiteiten in Saumur

Er is van alles te zien en te beleven in en rondom de Franse plaats Saumur. Enkele tips voor mooie plekken in de stad, bezienswaardigheden en leuke dingen om te doen in de omgeving.

1. Gebouwen in Saumur

Er zijn heel wat fraaie gebouwen te bezichtigen in Saumur. Het Kasteel van Saumur is uiteraard een hoogtepunt. Hier domineerden diverse Franse koningen en onder Lodewijk XIV was het zelfs een staatsgevangenis. In de 20ste eeuw kocht de stad het gebouw op en restaureerde het om er musea in onder te brengen. Nu nog steeds kan je hier een bezoek brengen aan het Musée des Arts Décoratifs (kunstvoorwerpen) en het Musée du Cheval (tentoonstelling over paarden). 

2. Paarden

En paarden, ja ook daar staat Saumur om bekend. De École Nationale d'Équitation, het nationale paardrijteam van Frankrijk, is gevestigd in Saumur. Ook gerenommeerd is de Cadre Noir, een bekende rijschool die opgericht werd in het begin van de 19de eeuw. Hoewel het in eerste instantie een elitekorps en deel van de Franse krijgsmacht was, werd het later vooral een instituut voor het behoud van de klassieke Franse rijkunst. Nog steeds worden ruiters hier op hoog niveau opgeleid. 

Prachtig paard
© Naturescanner
Deel op Pinterest

3. Tuffeau kalksteen en grotwoningen

De Loirevallei staat bekend om de kalkstenen grond, lokaal "tuffeau" genoemd . Al eeuwenlang wordt deze uit de grond gehaald om huizen en andere constructies mee te bouwen. Net als in Valkenburg zijn er zo enorme grottenstelsels onder de grond ontstaan. Op veel plaatsen zijn mensen vroeger al in die grotten gaan wonen. De zo gecreëerde grotwoningen noemt men Troglodytes.

Grotwoning
© Naturescanner
Deel op Pinterest

4. Champignons

Tot vandaag de dag wonen er nog een aantal mensen in deze troglos. Maar de meeste grotten worden gebruikt voor andere doeleinden. In Saumur zijn niet alleen kilometerslange grottenstelsels aanwezig, ook de nodige hoeveelheid mest van de paarden is er. De champignonkwekers uit Parijs kwamen er achter dat de constant koele ruimtes in de Loirestreek ideaal waren voor hun ambacht en brachten veel kwekerijen deze kant op.

Koele grotten, mest en een centrale ligging, dat waren alle elementen voor champignonkweek. Op de meeste plekken hebben de kwekers de grotten nu weliswaar ingeruild voor modernere locaties en betere technieken in een gezondere omgeving. Paddenstoelen kweken in de grotten behoort tot de verleden tijd, maar je kunt nog wel het Musée du Champignon bezoeken in Saumur.

Musée du Champignon Saumur
© Naturescanner
Deel op Pinterest

Hier zie je een collectie van 250 soorten paddenstoelen opgezet in hars. Er worden nog bepaalde soorten gekweekt voor de verkoop aan particulieren en voor de wetenschap, want sommige zwammen worden gebruikt voor medische doeleinden.

5. Wijn

Naast champignons heeft de Loire natuurlijk nog een andere troef voor gastronomie liefhebbers, en dat is wijn. Veel van de grotten doen dus ook dienst als wijnkelder. Maak je een rit of fietstocht langs de wijngaarden, let dan maar eens op de schoorstenen die vaak boven de wijnranken uitsteken; dat zijn luchtpijpen voor de grotten die zich onder de akkers bevinden.

6. Fietsen en trottinettes

Wie de regio bezoekt gaat meestal wel een dagje of meer fietsen bij de Loire. De vele fietsroutes en natuurlijk de bekende Loire à Vélo, lokken fietstoeristen vanuit heel Europa.

Een andere manier om de omgeving te verkennen is de elektrische trottinette. Deze kan je reserveren via TROTTXWAY. Met een gids rijd je tegen 25 km per uur langs wijngaarden en andere bezienswaardigheden.

Elektrische trottinette
© Naturescanner
Deel op Pinterest

Tijdens de tocht vertelde gids Antoine over de geschiedenis van de regio en de wijnteelt. Zo leren we dat 1 plant goed is voor ongeveer 1 liter wijn per jaar. Wat me echter het meest bij blijft is een bezoek aan Le Clos d'entre les Murs.

Eind 19de eeuw bedacht Antoine Cristal dit unieke concept. Hij dacht na over de beste manier om druiven te laten groeien en legde een structuur aan met muren van 2 meter hoog en 60 cm diep. De wortels van de druivenranken bevinden zich aan de noordzijde van de muur (de natte en koele kant), gaan door een gat in de muur en de plant zelf groeit aan de zuidzijde van de muur (de warme kant). Dit resulteert in een zeer goede wijn. De wijngaard behoort tot het Château de Parnay.

Le Clos d'entre les murs Parnay
© Naturescanner
Deel op Pinterest

Op mijn vraag aan Antoine waarom andere wijnboeren dan niet hetzelfde doen, haalt hij zijn schouders op; "Waarschijnlijk te veel werk om het zo aan te leggen".

7. Kajakken bij Saumur

Wanneer je langs de oostelijke oever van de Loire rijdt, kom je verschillende kajak verhuurbedrijfjes tegen. Het is aanbevolen om van tevoren te reserveren om zeker te zijn van een plekje. Eenmaal aangekomen, word je met een bus naar een plaats stroomopwaarts gebracht, waarvandaan je de gereserveerde kilometers terug peddelt naar het eindpunt.

Kajakken Saumur
Deel op Pinterest

Je vaart onder de drie bruggen van Saumur door en ziet de stad vanaf het water. De meeste hoogtepunten, zoals de kapel Notre-Dame-des-Ardilliers, het Kasteel van Saumur, de Sint-Pieterskerk en de Église Saint-Nicholas liggen op de linkeroever.

Saumur is zoals je ziet zeker een bezoek waard tijdens je vakantie in deze omgeving. Neem er minstens twee dagen de tijd voor. Wil je meer tips over de streek, bekijk dan ook ons verslag over de mooiste plekken bij de Loire

Onontdekte plekjes en leuke aanbiedingen voor overnachtingen en vakanties in de natuur!