Ga naar content

Fietsen in Frankrijk

Frankrijk natuur - De fervente fietser die houdt van mooie tochten langs eindeloze zonnebloemvelden, vlakke en glooiende landschappen en steile beklimmingen tussen imposante Alpen, kan in Frankrijk zijn hart ophalen. Fietsen in Frankrijk is veelzijdig en wint steeds meer aan populariteit. Reisboekhandel De Zwerver biedt een uitgebreid aanbod aan fietskaarten en fietsgidsen van Frankrijk.

Fietsvakantie Frankrijk

De Tour de France is het grootste fietsevenement van de wereld. In Frankrijk vind je dan ook een aantal van de bekendste beklimmingen ter wereld, zoals de Mont Ventoux en de Alpe d'Huez. Ook de Pyreneeën zijn een walhalla voor de gevorderde fietser. Zowel mountainbikers als recreatieve fietsers komen in Frankrijk aan hun trekken. Jong en oud, gevorderd of beginner, met de kinderen: fietsen in Frankrijk is genieten voor iedereen. Een fietsvakantie kan individueel of als groepsreis geboekt worden.

Top 4 Fietsvakanties:

Mooiste fietsgebieden in Frankrijk

Wat zijn de mooiste plekken om te fietsen? Hieronder vind je een overzicht van mooie gebieden om te fietsen in Frankrijk.

1. Fietsen in de Elzas

De Elzas is een prachtige pittoreske Franse streek die zich uitstrekt langs de grens van Frankrijk met Duitsland. Kenmerkend tijdens een fietstocht in de Elzas zijn de vakwerkhuisjes met geraniums, bergruïnes, Romaanse en Gotische kerken. Uiteraard hoort bij een vakantie in de Elzas het heerlijke eten en voortreffelijke wijnen. Een uitstekende beloning na een dag flink fietsen!
Bekijk ook onze informatie over fietsen in de Vogezen.

Fietsgebieden Frankrijk
© Naturescanner
Deel op Pinterest

2. Fietsen in Bourgondië

Bourgogne heeft 800 km aan fietsroutes, langs kanalen, voormalige spoorbanen (de Voie Verte) en door wijngaarden. Weinig hoogteverschillen en geen of weinig autoverkeer. Door de vlakke fietsroutes is het vrij moeiteloos fietsen in Zuid-Bourgondië, langs het Canal du Centre, Canal du Nivernais, Canal du Bourgogne of door de wijngaarden (de vijf hoofdroutes).

3. Fietsen in de Provence

De Provence is zeker bekend bij de wielrenner, maar mountainbiken kan ook naar hartenlust in dit deel van Frankrijk. Met ruim 1.500 kilometer aan trails is dit een van de grootste mountainbikegebieden van Frankrijk. Ook hier kunnen zowel beginners als stellen met kinderen of gevorderden genieten van fietsen in het natuurschoon van Frankrijk.

Het maakt niet zo veel uit waar je je fietstochten start, want overal in de Provence kan gefietst worden. Zo zijn er speciale fietscampings, maar ook een hotel of huisje volstaat natuurlijk als uitvalsbasis. Georganiseerde fietsvakanties bieden de mogelijkheid om te fietsen van hotel naar hotel. Bekijk onze tips om te fietsen in de Provence.

4. Fietsen in de Loirestreek

Fietsen langs de rivier de Loire, met haar vele schitterende kastelen. Met meer dan 400 km aan fietsroutes is het gebied tussen Orléans en de Atlantische Oceaan uitermate geschikt om te fietsen in Frankrijk. De sprookjesachtige kastelen langs de rivier en de wijngaarden op glooiende heuvels vormen het decor tijdens je fietsvakantie. Er zijn al honderden kilometers aan fietspaden, maar er wordt hard aan gewerkt om dit aantal te verdubbelen.

Loire regio
Deel op Pinterest

De fietsroute Loire à Velo is prima te fietsen met het hele gezin, ook met kinderen. Maak kennis met de fraaie en gevarieerde architectuur langs de rivier. Naast sprookjeskastelen fiets je langs verbluffende architectonische hoogstandjes, een kathedraal, grotwoningen, een heksenmuseum, bloemenpark, stroperijmuseum of het Regionaal Natuurpark Brenne.
Bekijk onze tips om te fietsen langs de Loire.

5. Fietsen bij de Ardèche

De Ardèche in Frankrijk grenst aan de Provence en is een zeer mooi gebied om te fietsen in Frankrijk. De bergtoppen van de Franse Alpen ontbreken er, maar er zijn genoeg stevige klimmen in het landschap rond de rivier.

Jaarlijks in juni vindt een groots fietsevenement plaats bij het plaatsje Saint-Félicien. De "Ardechoise" is uitgegroeid tot een van de grootste fietsevenementen in Frankrijk, met wel 15.000 deelnemers. Wedstrijdfietsers, maar ook tourtocht fietsers kunnen kiezen uit routes van verschillende lengte en moeilijkheid. In de omliggende plaatsen is het feest tijdens dit 3-daagse evenement en de lokale bevolking staat langs de weg om alle fietsers aan te moedigen en te voorzien van eten en drinken.

Fietsen Ardeche
Deel op Pinterest

Natuurlijk kan je het hele jaar door ook je eigen routes bij de Ardèche bepalen en fietsen op jouw ritme. Er zijn verschillende kaarten uitgebracht met uitgestippelde routes, die je langs de mooiste plekjes brengen. Bv. de D290, een kronkelende weg die het verloop van de rivier volgt vanaf Vallon Pont d'Arc tot aan Saint Martin d'Ardeche. De route is erg leuk, met pittige stijgingen en prachtige uitzichtpunten over de rivier.

6. Fietsen in de Franse Alpen

Wie wil fietsen in de bergen in Frankrijk moet in de Alpen of de Pyreneeën zijn. De Franse Alpen zijn al jaren het strijdtoneel van fietsers die hun grenzen willen verleggen in de schitterende natuur. Steile beklimmingen, lange afdalingen en dat tussen imposante bergtoppen, terwijl de lavendellucht zo nu en dan de neusvleugels bereikt. De bekendste bergen om te bedwingen met de fiets zijn de Mont Ventoux en de Alpe d’Huez.

Fietsen Franse Alpen
© Daniel van Schaik
Deel op Pinterest

Maar naast deze bekende toppen zijn de Alpen in Frankrijk bezaaid met collen (hoogste punt van een beklimming). Op gedetailleerde kaarten van het land zijn al deze bekende en minder bekende collen terug te vinden, zodat je gemakkelijk je route kunt uitstippelen en kan bepalen of je veel of weinig wilt klimmen. Er zijn ook voldoende rustige weggetjes, waardoor je de hoofdwegen met druk verkeer kan vermijden.

7. Fietsen in Normandie

Fietsen langs de beroemde invasiestranden van Normandië. Tijdens een fietstocht langs de Normandische Kust zullen begrippen als Omaha Beach en D-Day veelvuldig voorbijkomen. Maar naast het historische aspect biedt Normandië ook prachtige natuur.

De stranden zijn zowel ruig als lieflijk, het binnenland wordt gekenmerkt door glooiende heuvels, rustige dorpen en stille bossen. In de dorpjes heerst een gemoedelijke sfeer. Af en toe een glaasje Normandische Cider mag niet ontbreken. Het hoogtepunt van een fietsvakantie in Normandië is de bekende Mont St.-Michel, een imposante abdij in een mooie baai.

8. Fietsen in de Pyreneeen

De Pyreneeën, op de grens van Frankrijk en Spanje, bieden een prachtig, maar pittig decor om te ontdekken op de fiets. Kenmerkend voor de Pyreneeën zijn de steile klimmen, die in combinatie met het warme klimaat voor een ware uitdaging zorgen. Niet voor niets worden de Pyreneeën aangedaan tijdens de Tour de France en de Ronde van Spanje. De beloning voor het harde werken zijn adembenemende vergezichten en schitterende natuur. 

Fietstocht Pyreneeën
Deel op Pinterest

Je kunt natuurlijk zelf je fietstochten in de Pyreneeën uitstippelen, maar het is ook mogelijk om aan tourtochten deel te nemen, of een georganiseerde fietsvakantie te boeken. Naast wielrennen kan je ook mountainbiken, waarbij je een wordt met de soms nog ongerepte natuur. Ook voor de mountainbikers zijn er verschillende georganiseerde tochten. Zowel vanaf de Franse, als de Spaanse kant kan je fietsen of mountainbiken. 

9. Fietsen in de Lot

Het gebied de Lot ligt omgeven door rivieren en biedt een veelzijdig netwerk aan fietsroutes. Het heuvelachtige landschap zorgt voor de nodige uitkijkpunten op de ruige waterlopen. De fietsroutes in de Lot zijn over het algemeen lekker rustig. Lees meer over fietsen in de Lot.

10. Fietsen in de Franse Ardennen

Dichter bij huis vinden we de een prima gebied om te fietsen in Frankrijk, de Ardennen. Hier vind je, zowel aan Belgische als Franse zijde, honderden kilometers aan fietsroutes voor mountainbikers en wegfietsers. Er zijn hier vlakke fietsroutes in Frankrijk, maar ook flinke hellingen en zeer gevarieerde fietsroutes. De routes zijn aangegeven met bordjes en leiden je over rustige weggetjes, glooiende heuvels en langs kabbelende beekjes.

Hier kan je heerlijk actief genieten van de groene Ardennen met haar pittoreske dorpjes. Ook worden er in het voorjaar en ’s zomers vele tourtochten georganiseerd, die de moeite waard zijn. Fietsen in de Ardennen is ook een prima voorbereiding op bijvoorbeeld fietsen in de Alpen. Doordat de Ardennen relatief dichtbij liggen, is een weekendje fietsen en overnachten in een hotel een prima en betaalbare optie.

12. Fietsen in Parijs

Op zoek naar vlakke fietsroutes in Frankrijk? Wat dacht je van een fiets huren in Parijs? De Lichtstad is met haar vele mooie stadsparken prima te verkennen op de fiets. Breng al fietsend een bezoek aan de mooiste bezienswaardigheden van de Franse hoofdstad. Ga fietsen langs de Eiffeltoren, het Louvre, de begraafplaats van Père Lachaise en fiets langs het Canal St. Martin. Uitrusten kan in de vele mooie parken en tuinen.
Get Your Guide biedt leuke georganiseerde fietstours aan in Parijs.

Veelgestelde vragen

Afbeelding van Cindy Theunissen
Geschreven door
Cindy Theunissen
Onontdekte plekjes en leuke aanbiedingen voor overnachtingen en vakanties in de natuur!