Ga naar content

Wijnreis in Zuid-Afrika

Zuid-Afrika - Wie een wijnreis in Zuid-Afrika wil maken kan tijdens een rondreis een bezoek brengen aan tal van wijnboerderijen, estates, coöperaties en musea of zelfs onderzoeksinstituten om meer te weten te komen over de wijnen van Zuid-Afrika. Ontdek de mooiste wijngebieden tijdens een reis langs Stellenbosch en andere mooie plekken waar wijn verbouwd wordt.

Beste wijngebieden in Zuid-Afrika

Wat is het mooiste wijngebied in Zuid-Afrika? De meeste mensen zijn bekend met Stellenbosch, maar zijn er ook nog andere wijngebieden? Het gehele zuidwestelijke deel van Zuid-Afrika, de zogenaamde West-Kaap rond Kaapstad, is wijngebied. Ook in Klein Karoo, Olifantsrivier en Oranjerivier, die wat meer naar het noordoosten liggen, wordt wijn verbouwd.

1. Constantia wijngebied

Verblijf je enkele dagen in Kaapstad? Bezoek dan de Constatiavallei, die vooral bekend staat om haar heerlijke dessertwijn. De wijngaarden die je hier kan bezoeken tijdens een wijnreis liggen tegen de voet van de Constatiaberg. 

Constantia
Deel op Pinterest

2. Darling wijngebied

In de omgeving van Kaapstad (op ca. 1 uur rijden) is ook Darling een ideaal gebied om te verkennen. Het gebied heeft een eigen wijnroute en andere mooie bezienswaardigheden, zoals de Groenekloof, waardoor steeds meer toeristen hun weg lijken te vinden naar de regio. Zeer goede Sauvignon Blanc.

3. Durbanville wijngebied

Durbanville ligt ten noorden van Kaapstad. Vier wijn Estates produceren hoogstaande rode wijn.

4. Elim ward

Ten zuidoosten van Kaapstad, nabij het zuidelijkste punt van Zuid-Afrika, ligt de plaats Elim. Een klein wijngebied, maar zeer geliefd bij de liefhebbers.

5. Klein Karoo wijngebied

Dit Zuid-Afrikaanse wijngebied ligt wat verder weg van Kaapstad, en strekt zich uit van Montagu tot Oudtshoorn. De meeste wijngaarden bevinden zich in valleien, omdat daar een betere irrigatie is tijdens de hete zomermaanden. 

Deel op Pinterest

6. Noord-Kaap wijngebied

De Noord-Kaap is een prachtige wijngebied om te bezoeken als je een combinatiereis Zuid-Afrika en Namibië maakt. Het is het noordelijkste wijngebied, maar ook een van de grootste en warmste gebieden van Zuid-Afrika. De wijnteelt omvat vooral witte druiven, maar men verbouwd ook steeds meer blauwe druiven.

7. Olifantsrivier wijngebied

Er zijn verschillende Olifantsrivieren in Zuid-Afrika. Ten noorden van Kaapstad ligt een wijngebied met zeer goede prijs-kwaliteitverhouding in de vallei van deze Olifantsrivier. Wards als Vredendal, Spruitdrift, Koekenaap en Lutzville Valley kunnen er bezocht worden.

8. Overberg wijngebied

In het zuiden bevindt zich het Overberg District, met het zuidelijkste puntje L'Algulhas en walvis hotspot Hermanus. Elgin en Walker Bay zijn nieuwe wijnregio's.

9. Paarl wijngebied

Wie een wijnreis in Zuid-Afrika maakt kan niet om Paarl heen. An sich is Paarl al een prachtige stad om te bezoeken, maar er is meer. Hier vind je de prestigieuze KWV en Nederburg. De KWV South Africa (Pty) LTD is een van de vooraanstaande wijnproducenten van Zuid-Afrika. Nederburg is het grootste en bekendste wijnlandgoed in Zuid-Afrika, met een productie van 650.000 wijnflessen. Ieder jaar in april wordt de Nederburg Veiling gehouden, een wereldberoemde veiling voor professionele kopers. De wijnproeverijen hier zijn zeer de moeite waard. Paarl bevindt zich op ca. 50 km van Cape Town.

10. Franschhoek wijnen

De vallei rond Franschhoek ligt tenmidden van hoge bergen, ten oosten van Stellenbosch en zuidelijk van Paarl. Het zijn de Franse Hugenoten die zich hier vestigden en de plaats haar naam gaven. De wijnboerderijen hier produceren goede kwaliteit wijn. Neem zeker de wijntram langs diverse wijnestates en -boerderijen, een bijzonder leuke ervaring!

11. Robertson wijngebied

Dankzij een dam geniet dit gebied van goedkope watertoevoer. Tal van estates en coöperaties zijn snel gegroeid en produceren kwalitatieve wijnen. Vroeger stond de regio bekend om haar dessertwijn, vandaag de dag komen hier enkele van de beste Shiraz en Chardonnays vandaan.

12. Stellenbosch wijngebied

We kunnen het niet hebben over een wijnreis in Zuid-Afrika als we dé wijnbestemming Stellenbosch niet vermelden. Met 32 wijnproducenten en 34 estates, waaronder een aantal zeer bekende wijnhuizen, verbouwt het gebied excellente wijnen van bijna alle druivenrassen. Zelfs de universiteit heeft hier een opleiding in wijnbouw, waar vele bekende Zuid-Afrikaanse wijnproducenten hebben gestudeerd. Naast wijnboerderijen kan je hier diverse musea en onderzoeksinstituten bezoeken.

13. Swartland wijngebied

Noordelijk van Piketberg vind je Swartland, wat vooral bekend staat om goedkope, lichte wijnen voor de exporthandel.

14. Tulbagh

Tussen de Winterhoek bergen liggen 5 estates en 2 coöperaties die wijn verbouwen. Men weet hier het bergachtige gebied met zijn vele klimaten goed te benutten.

15. Worcester wijngebied

Dit gebied omvat een groot stuk van de Breede Rivier vallei. In het wijngebied van Worcester wordt ongeveer een vierde van de totale jaarproductie van Zuid-Afrika verbouwd. Daarnaast staat de regio bekend om haar brandy.

Een rondreis Zuid-Afrika kan je boeken bij diverse aanbieders. Bekijk nog meer van onze tips over de mooiste plekken in Zuid-Afrika voor een safari of rondreizen langs meerdere hoogtepunten.

Het "Kaapse Wynland" - het vroegere Boland - is een officieel wijngebied. Hier bevinden zich ruim 400 estates en wijnboerderijen ten midden van historische stadjes, die in de 17de eeuw werden gesticht door de Franse Hugenoten (die omwille van hun geloof naar Zuid-Afrika zijn gevlucht) en Nederlandse kolonisten. Breedevallei, Drakenstein, Langeberg, Stellenbosch en Witzenberg behoren tot het Kaapse Wynland.

Afbeelding van Cindy Theunissen
Geschreven door
Cindy Theunissen
Onontdekte plekjes en leuke aanbiedingen voor overnachtingen en vakanties in de natuur!