Ga naar content

Wijnwandelen

Wandelen in een wijngebied is heerlijk rustgevend en tegelijkertijd interessant. Breng een bezoek aan wijnboerderijen, proef de verschillende wijnen en geniet tijdens een wandeling van de schitterende kleuren van de ranken op het glooiende landschap.

Wijnwandelvakanties

Tijdens een wijnwandelvakantie trek je van proeverij naar proeverij. Op je eigen ritme, zonder haast en genietend van de natuur. Overnachtingen zijn meestal bij kleinschalige accommodaties, of nog leuker, bij de wijnboer zelf.

1. Wijnwandelen in Nederland

Wist je dat Nederland meer dan 100 wijnboeren heeft? Nee? Wij ook niet. Tot we een presentatie bijwoonden over wijnwandelen in Nederland. Niet alle Nederlandse wijnproducenten hebben proeverijen, maar een aantal heeft dit wel. Wanda Catsman van Wanda Wandelt heeft een gids opgesteld met daarin 10 rondwandelingen langs Nederlandse wijngaarden.

Zo omschrijft zij in haar boek een tocht in Groesbeek, dat zichzelf tot wijndorp van Nederland heeft benoemd. Of een wandeling door het Reestdal, door wetlanden waar ooievaars hun thuishaven hebben. Een andere route voert langs 3 wijngaarden in Twente. Verken de Betuwe in het voorjaar, waarbij je wandelt onder de mooie bloesems. In Zeeland wandel je over de Zeeuwse polders en door Oranjezon.

2. Wijnwandelen in Frankrijk

Het land bij uitstek voor een wijnwandeling is natuurlijk Frankrijk. Op steeds meer plekken worden wandelroutes langs wijngaarden uitgezet, waarbij je een bezoek brengt aan een lokale wijnboer om te proeven en, waarom niet, te kopen. Een van de regio's die hierin vooroploopt is de Zuidelijke Ardèche, waar je loopt langs zwarte rotsen. Een bekende tocht begint in het middeleeuwse plaatsje Aubignas. Lees meer over wijnreizen in Frankrijk.

Afbeelding van Cindy Theunissen
Geschreven door
Cindy Theunissen
Onontdekte plekjes en leuke aanbiedingen voor overnachtingen en vakanties in de natuur!