Ga naar content

Bollenstreek

De Bollenstreek, een icoon van Nederland en trekpleister voor mensen over de hele wereld. Want hoe bijzonder en vrolijk zijn die eindeloze rijen met bloemen in alle kleuren van de regenboog? We laten je de hoogtepunten van de streek zien en bieden je ook graag wat alternatieve tips, zodat je niet tussen de hordes mensen staat maar in klein gezelschap geniet van de kleuren en geuren van de Bollenstreek!

Waar is de Bollenstreek?

Laten we eerst eens kijken welke plaatsen allemaal vallen onder de streek voordat we de mooiste plekjes op een rij zetten. Zo kan je je beter oriënteren in het gebied. De Bollenstreek wordt ook wel Duin- en Bollenstreek genoemd en ligt aan de kust in Zuid-Holland. De mooiste bloemenvelden vind je in de plaatsen Hillegom, Lisse, Noordwijk, Noordwijkerhout, De Zilk, Sassenheim, Voorhout en Warmond.

Leuk overnachten?

Wanneer Bollenstreek in bloei?

De bloei van de bloemen komt in fases en is erg afhankelijk van het weer. Wanneer het lang koud blijft, kan de bloei later komen dan je verwacht en als het voorjaar vroeg komt is de bloei juist eerder. Grofweg ziet de bloeiperiode er zo uit:

 • Half maart tot half april - narcissen en hyacinten
 • Begin april tot begin mei - tulpen
 • Eind maart tot half mei - bloemenpark Keukenhof (in 2024 van 21 maart t/m 12 mei)
 • Half augustus tot half oktober - zomerbloemen zoals dahlia's, canna's en calla's

Super handig is dit kaartje van de Bollenstreek waarop je precies kan zien of de bollenvelden al in bloei staan. Ook staan hier de highlights van de streek op: bollenvelden, bloemenattracties, bezienswaardigheden, maar ook parkeerplaatsen, verhuurbedrijven en hotels.

Mooiste plekken Bollenstreek

Waar wil je echt geweest zijn? Uiteraard benoemen we de Keukenhof, maar er is nog veel meer te zien dus zonde om enkel deze bekende plek te bezoeken. Ontdek de (alternatieve) highlights met ons.

1. Keukenhof

Dit is de plek waar alle toeristen voor komen. Een prachtig bloemenpark vol met mooie tulpen, krokussen, narcissen en hyacinten. Dit wil je uiteraard een keer gezien hebben. Zodra ze weer beschikbaar zijn boek je hier jouw tickets. Wil je de Keukenhof bezoeken, ga dan bij voorkeur vroeg in de ochtend of net voor sluitingstijd om de grootste massa te ontlopen. Wist je dat de opbrengsten van de tickets worden gestoken in onderhoud aan het landgoed Keukenhof en zijn monumenten? Die miljoen toeristen per jaar zijn dus echt belangrijk voor het behoud van het landgoed.

Keukenhof
© Naturescanner
Deel op Pinterest

Toch is het ook leuk eens in een ander seizoen bij de Keukenhof op bezoek te gaan. Tip: plan je bezoek eens in augustus, september of begin oktober. In de kasteeltuin staan dan de zomerbloemen, waaronder dahlia’s, in bloei. Ook een waar kleurenspektakel en veel minder druk dan tijdens het tulpenseizoen.

2. Bollenvelden

Daar kom je natuurlijk voor. Die uitgestrekte velden vol gekleurde bloemen. Naast de spectaculaire bloementuinen bij de Keukenhof liggen in de regio nog veel meer velden. De allermooiste bollenvelden liggen bij de dorpen Lisse, Noordwijkerhout, Voorhout en Hillegom. Het is ontzettend leuk om hier een mooie wandeling, fietstocht of roadtrip langs te maken.

Bollenvelden Nederland
Deel op Pinterest

Als je in de lente komt, ben je overal omringd door kleurrijke narcissen, hyacinten en tulpen. Vanaf augustus tot half oktober kan je ook bloemenvelden bewonderen. Er zijn dan niet zo veel bloemen als in het voorjaar, maar in de zomer heb je wel meer variatie in bloemensoorten wat het ook een interessante periode maakt voor een bezoek.

Het is dus alsnog leuk om de Bollenstreek buiten het hoogseizoen te bezoeken, wanneer je je erop instelt dat er minder bloemenzeeën zijn dan je op de foto's ziet. Leuk alternatief als je de drukte wil ontlopen. Let op dat er in juni en juli en van november tot en met begin maart vrijwel niks bloeit.

Zomerbloemen Bollenstreek
© Naturescanner
Deel op Pinterest

3. Stranden

Een bezoek aan de Bollenstreek combineer je makkelijk met de mooie Noordzeekust. Het heet niet voor niks DUIN- en Bollenstreek. De zee is altijd in de buurt. Je bevindt je midden in natuurpark Hollandse Duinen waar je je vergaapt aan ruige duingebieden, lange zandstranden en wilde dieren. In de buurt van de bollenvelden ligt bijvoorbeeld Langevelderslag bij Noordwijk.

Een relatief rustig strand dat fijn is voor alle leeftijden. Wil je genieten van ruige natuur, wandel of fiets dan wat naar het noorden, naar Strandreservaat Noordvoort. Hier heeft de natuur vrij spel en kan je vogels en zeehonden spotten vanaf de buitenste duinenrij, uniek in Nederland! Lees meer over Hollandse Duinen op onze pagina over Zuid-Holland.

Overnachten tussen de bollenvelden

4. Bollenschuren

In de streek kom je veel oude bollenschuren tegen, zeker rond De Zilk, Lisse en Hillegom. In deze gebouwen werden vroeger de bollen gedroogd, gepeld, gesorteerd en verpakt. Vroeger werden de schuren van hout gebouwd, maar later is overgegaan op bakstenen schuren. De meeste schuren die je vandaag de dag ziet zijn dan ook van steen.

De bollenschuren zijn hun oorspronkelijke functie verloren, maar voor sommige is inmiddels een nieuwe bestemming gevonden als bijvoorbeeld B&B, kantoorpand of woning. Hierbij worden de oude kenmerken van de schuur behouden. Wij hebben bijvoorbeeld overnacht in B&B De Groene Bollenschuur, een van de laatste houten bollenschuren in de regio.

Bollenschuren
© Naturescanner
Houten bollenschuur
Deel op Pinterest

Eigenaars Marieke en Kees hebben de schuur herbouwd zodat het als gemeentelijk monument kon blijven bestaan. Het is in elk seizoen een heerlijke plek om te slapen dankzij de sfeervolle kamers. In het voorjaar ontbijt je hier met uitzicht op de bloeiende hyacinten, narcissen en tulpen. 

Het is een duurzame plek om te overnachten, want de schuur is gebouwd met veelal hergebruikte materialen en hij draait op een warmtepomp en zonne-energie. Leuk is dat je bij de B&B een kano kan huren en zo de omgeving al peddelend kan verkennen. Mochten er geen kamers meer boekbaar zijn via Booking.com, kijk dan op de website van de B&B en neem direct contact met hen op. Vaak zijn er nog wel kamers vrij.

Meer weten over de bollenschuren en het erfgoed van de bloembollencultuur? Bekijk dan ook de website over Bollenerfgoed.

5. Reuzen tulpenbollen

Dit is voor veel mensen nog onbekend. In 2018 is een groep kunstenaars begonnen met het Giant Tulip Bulbs project. Kunstenaars uit de regio beschilderen enorme tulpenbollen die vervolgens geadopteerd worden door bedrijven, stichtingen etc. en door de hele streek geplaatst worden. Elke bol vertelt een eigen verhaal over de streek. Het doel is om er 80 te plaatsen van Haarlem tot Leiden, momenteel staan er 11.

Reuzen tulpenbollen in de Bollenstreek
© Naturescanner
Deel op Pinterest

Als je ze allemaal wil zien is het ontzettend leuk om net als wij mee te gaan met de Reuzen Tulpenbollen dagtour per e-bike van Baja Bikes. Je laat je door een gids meenemen naar de reuzenbollen en je hoort alle verhalen over de streek. Het was een ontzettend leuke ervaring om eens in eigen land op pad te gaan met een gids en we gingen met een heel andere kijk op de streek weer naar huis. Meer over deze fietstocht lees je verderop op deze pagina.

Giant Tulip Bulbs
© Naturescanner
Deel op Pinterest

De enorme tulpenbollen maken een bezoek aan de Bollenstreek jaarrond interessant! Overweeg daarom ook eens in het najaar of de winter die kant op te gaan en combineer het met lekker uitwaaien aan zee. Erg leuk is om ook eens binnen te lopen bij Galerie de Zwarte Tulp in Lisse. Hier worden de bollen beschilderd en kan je ook kleine versies van de tulpenbollen bekijken en kopen. De galerie is geopend op donderdag en vrijdag (13:00-16:30) en op zaterdag (10:30-16:30). Op andere dagen kan je op afspraak terecht.

6. De Tulperij

De naam doet vermoeden dat hier alleen tulpen worden gekweekt, maar niets is minder waar. In het voorjaar staat het inderdaad vol met kleurrijke tulpen, maar van augustus tot oktober staan de velden vol met zomerbloemen. De medewerkers van de Tulperij geven je graag een rondleiding door hun bedrijf en over hun velden om in geuren en kleuren te vertellen over het groeiproces van hun bloemen.

Het is ook mogelijk een leuke workshop te boeken zoals bloemschikken of houten tulpen beschilderen. Ook hebben ze een prachtige showtuin en een pluktuin waar je de bloemen van het seizoen kan bewonderen én voor een klein bedrag mee naar huis mag nemen. Doordat er zo veel te doen is, is de Tulperij een leuke tip voor een bezoek aan de Bollenstreek met kinderen.

7. Molen de Adriaan

Wij hebben onze fietstocht door de Bollenstreek gecombineerd met een bezoek aan Molen de Adriaan in Haarlem, een van de iconen van de stad. Van buiten al ontzettend fotogeniek, want hij is gelegen aan de rivier 't Spaarne en steekt pontificaal overal bovenuit. Maar zodra je binnenstapt gaat er een wereld voor je open. De wereld van de molen! Tijdens een 45 minuten durende rondleiding door een enthousiaste vrijwilliger kom je alles te weten over de bouw en werking van molens.

Molen De Adriaan
© Naturescanner
Deel op Pinterest

Bekijk hoe een molen ronddraait, hoe meel gemalen wordt en wat er door de jaren heen allemaal gebeurd is in de molen. Ook heb je vanaf boven een prachtig panoramisch uitzicht over Haarlem. De Adriaan heeft een bewogen geschiedenis, want hij heeft veel verschillende functies gehad en in 1932 is hij zelfs afgebrand. Het heeft maar liefst 70 jaar geduurd voordat er voldoende geld was om de molen opnieuw op te bouwen, maar sinds 2002 pronkt hij weer in Haarlem. Volledig vernieuwd maar wel werkzaam met technieken zoals eeuwen geleden én er wordt af en toe zelfs nog echt meel gemalen. In het Molenmuseum hoor je het volledige verhaal in geuren en kleuren.

8. Amsterdamse Waterleidingduinen

De Bollenstreek en de Amsterdamse Waterleiding Duinen is een gouden combinatie! Het is zo dichtbij dat het zonde is om hier niet naartoe te gaan. Op slechts een half uur fietsen van de Keukenhof ligt ingang Pannenland van de Amsterdamse Waterleidingduinen. Een echte aanrader voor de natuurliefhebber. Maar liefst 3000 damherten en een grote populatie vossen en diverse soorten vogels laten zich hier maar al te goed fotograferen! In een prachtig groen en waterrijk gebied. Let op: alleen toegankelijk voor wandelaars. Plan je bezoek aan de AWD.

Amsterdamse Waterleiding Duinen
© Naturescanner
Deel op Pinterest

Vakantie Bollenstreek

Als je de streek echt wil leren kennen, is het leuk om een weekendje of weekje in de streek te verblijven. Wat doen en waar leuk overnachten in de Bollenstreek? Dompel je onder in de kleurenpracht en boek een leuke slaapplek, soms midden in de bollenvelden! Hieronder onze doe-tips en overnachtingstips.

Fietsen in de Bollenstreek

Fietsen door de Bollenstreek is een groot genot! Het ene moment trap je langs kleurrijke velden, dan weer door de duinen of langs de eeuwenoude trekvaart of een mooi dorpje. Diverse mooie fietsroutes nemen je mee door de streek. Wij zijn zelf met Helma van Bollenstreek wordt Bloemenstreek op pad geweest op de Reuzen Tulpenbollen e-biketocht van 65 kilometer (te boeken via Baja Bikes). Het was ontzettend leuk om met een lokale gids op pad te gaan. Helma liet ons het totaalplaatje van de streek zien. De bloemen ja, maar ook de historie, de duinen, de knusse plaatsjes, de natuur en natuurlijk de reuzenbollen. Als je de Bollenstreek eens op een andere manier wil ervaren dan is dit dé route die je wil fietsen! 

Reuzenbollen fietstocht
© Naturescanner
Deel op Pinterest

We werden 's ochtends door Helma opgepikt bij de Groene Bollenschuur om vervolgens naar onze eerste reuzenbol te fietsen. Daarna nam ze ons mee langs dahliakwekers en velden vol canna's, calla's en tijgerbloemen. Door oude dorpjes met de meest bijzondere verhalen. Natuurlijk konden we ook een stop bij de Keukenhof niet overslaan. We sloten af met een prachtig stuk door de Noordwijkse duinen, heerlijk in de natuur! Ze vertelde honderduit over de gebouwen, de bloementeelt en de mooiste plekjes in de streek. En ze leidde ons uiteraard langs alle 11 bijzondere reuzenbollen. Alvast een goede indruk krijgen van de route? Bekijk dan de video die Helma maakte van onze tocht.

Fietsroutes Bollenstreek
© Naturescanner
Deel op Pinterest

Aangezien de Bollenstreek aan zee ligt, waait het er vaak hard. Daarom is het erg fijn dat deze tocht op de e-bike gereden wordt. Je hebt totaal geen last van de wind. Zo fijn en relaxt om op deze manier op pad te gaan!

Andere fietsroutes in de Bollenstreek

Natuurlijk zijn er nog veel meer mooie routes te volgen. Dankzij het knooppunten netwerk fiets je zo van de ene naar de andere mooie plek. Denk eens aan een van de volgende fietsroutes of bestel een fietsgids bij De Zwerver.

 • Bloemenroute (35 km)
 • Keukenhof fietsroute (5 - 25 km)
 • Hollandse Kust & Duin fietsroute (34,5 km)
 • Pontjesroute (25 km)

Wandelen in de Bollenstreek

Je kan ook wandelen door de Bollenstreek, maar dan is het handig om je te focussen op één gebied. Je kan kiezen uit maar liefst 100 kilometer aan wandelpaden. Je vindt je weg aan de hand van knooppunten. Enkele leuke wandeltips:

 • Wandelroute Lisse (8 km). Een voorjaarswandeling langs de mooie tulpenvelden.
 • Wandelroute Atlantikwall (3,6 km). Mooie combinatie tussen het duinlandschap van Noordwijk en geschiedenis. Je loopt langs de resten van de Atlantikwall die door de Duitsers in WOII is aangelegd om de kust te beschermen tegen de geallieerden.
 • Wandelroute De Zilk & Hillegom (11 km). Door het hart van de Bollenstreek, met een leuke oversteek met de trekpont.
 • Wandelroute Keukenhof (20 km). Je ziet de mooiste bollenvelden van de streek en komt langs Landgoed Keukenhof.

Ook erg leuk zijn de wandelingen in kleine groep van Bollenstreek wordt Bloemenstreek. Je gaat met een lokale gids op pad langs de mooiste plekjes en krijgt de leukste verhalen en interessante informatie te horen over de Bollenstreek. Leuke combinatie van natuur, cultuur en historie tijdens een wandeling van 10 tot 20 kilometer.

Dahlia Festival

Van half augustus tot halverwege oktober staat de Bollenstreek in het teken van dahlia's. De prachtige zomerbloemen stelen de show. Op diverse plekken vind je in deze periode mooie showtuinen zoals bij de Tulperij, The Tulip Barn en bij Kasteel Keukenhof.

Dahlia Festival
© Naturescanner
Deel op Pinterest

Gedurende de hele bloeitijd zijn er ook leuke evenementen zoals de bloemenmozaïeken, bloemencorso, Open Tuinendag en markten.

Tip: meer zien tijdens een weekend weg? Check dan ook onze overige tips voor de mooiste plekjes in Zuid-Holland.

Veelgestelde vragen

Onontdekte plekjes en leuke aanbiedingen voor overnachtingen en vakanties in de natuur!