Ga naar content

Wandelen in 't Gooi

't Gooi - De Gooi en Vechtstreek is een prachtig gebied om in te wandelen. De heidevelden, zandverstuivingen, bossen en landgoederen verken je het beste te voet! Van kort rondje tot aan dagtocht of zelfs een meerdaagse hike, in deze regio kan het allemaal. We hebben de mooiste routes om te wandelen in 't Gooi voor je op een rij gezet. 

Mooiste wandelroutes in 't Gooi

Er zijn volop uitgezette wandelpaden in 't Gooi te vinden. Kies je route, volg de pijlen en genieten maar! Maar ook het zelf uitstippelen van je route is eenvoudig, dankzij de knooppunten van het Wandelnetwerk Gooi & Vecht. En wil je nog meer inspiratie opdoen, dan zijn er ook wandelgidsen beschikbaar. Of maak gebruik van een handige wandelkaart.

Wil jij een uurtje de benen strekken of een paar uur heerlijk te voet 't Gooi verkennen? Of ga je voor een meerdaagse wandeltocht? We hebben de mooiste wandelroutes van de Gooi en Vechtstreek voor je op een rij gezet.

1. Wandelen op de Gooise heide

Denk je aan 't Gooi, dan denk je aan de heide! In augustus en september kleuren de heidevelden prachtig paars. Maar ook tijdens de rest van het jaar is het de moeite waard om er te wandelen. Welke heidewandelingen raden wij aan?

  • De Wester- en Bussumerheide is het grootste aaneengesloten heidegebied van 't Gooi. Volg hier de route van 8 kilometer, die begint bij de dagcamping aan de Hilversumseweg in Laren. Wist je dat dit gebied van grote historische waarde is? Zo liggen hier grafheuvels en urnenvelden uit de IJzertijd. Ook lopen hier Schotse Hooglanders rond, die ervoor zorgen dat de heidevelden een open karakter houden. En in april/mei bloeien de krentenboompjes volop op de Westerheide.
Westerheide met Schotse Hooglanders
Schotse Hooglanders op de Westerheide
Deel op Pinterest
  • De Zuiderheide bereik je vanaf de parkeerplaats bij het Geologisch Museum in Laren. Hier starten twee wandelroutes, van 4 kilometer (volg de gele pijlen) en 7 kilometer (met rode pijlen). Dit heidegebied is prachtig glooiend en hierdoor heb je fantastische vergezichten. Ook vind je hier de grootste zandverstuiving van 't Gooi.
  • Op de Tafelberg- en Blarciummerheide wandel je door het Gooise landschap dat schilder Anton Mauve geïnspireerd heeft. Parkeer bij het restaurant aan de Lage Laarderweg in Blaricum en wandel een mooie ronde van 8 kilometer langs de schaapskooi. Vergeet niet de 39,2 meter hoge Tafelberg te beklimmen en te genieten van het prachtige uitzicht!
  • De Hoorneboegse heide ligt ten zuiden van Hilversum. De wandelroute van 7 kilometer start bij de Zwarte Berg. Je loopt eerst door het bos, vervolgens om het landgoed Hoorneboeg heen en je komt uit op het open heideveld. In het voorjaar geniet je hier van de knalgele bremstruiken.

Wandelen langs bloeiende krentenboompjes
© Janneke Kaim
Deel op Pinterest
  • De Franse Kampheide is een klein stuk heide aan de zuidkant van Bussum. Highlight hier zijn de bloeiende krentenboompjes in april/mei. Een wandeling langs deze 'suikerspinnen' is zeker de moeite waard.

2. Wandelen over de Gooise landgoederen

In 't Gooi vind je maar liefst acht landgoederen op een rij. De 's Gravelandse Buitenplaatsen stammen uit de Gouden Eeuw. Hier vind je veel cultuurhistorie én prachtige natuur! De moeite waard om hier te wandelen. Vanaf Bezoekerscentrum Gooi en Vechtstreek start een lange rondwandeling (17 km) over alle lusthoven. Vind je dit te lang, kies dan een of enkele landgoederen uit. Ze hebben elk hun eigen karakter en zijn stuk voor stuk de moeite waard.

  • Vanaf het Bezoekerscentrum begin je de rondwandeling (5 km) over landgoederen Boekesteyn, Schaep en Burgh en Bantam. Op de eerste twee buitenplaatsen vind je nog de gelijknamige landhuizen met rondom tuinen in Franse en Engelse landschapsstijl. Ook de moestuin, slangenmuur, ijskelder en theehuis Het Capitool herinneren aan vroegere tijden. Op landgoed Bantam is het landhuis verdwenen, maar vind je wel het prachtige Klein Zwitserland; een verrassend gebiedje met een slingerende beek, bruggetjes en heuvels. Is het rustig in deze landgoederen? Dan heb je grote kans om opeens oog in oog te staan met enkele reeën.
  • Op landgoederen Hilverbeek en Spanderswoud vind je prachtige parklandschappen. De uitgezette wandelroute is ongeveer 3 kilometer, maar wedden dat je er toch lang over doet? Je staat namelijk steeds stil om te genieten van de waterpartijen, slingerende paden en uitzichten over de velden, waar je ook makkelijk een ree spot. En in de herfst raak je al helemaal niet meer uitgekeken dankzij alle kleuren om je heen.
Hilverbeek in de herfst
Landgoed Hilverbeek in de herfst
Deel op Pinterest
  • Het landgoed Jagtlust is klein, maar fijn! Loop hier het Rondje van Six (1 km) langs exotische heesters en bomen, zoals de tulpenboom en moerascipres. In het voorjaar vind je een veld vol bloeiende krokussen voor het statige landhuis. En vergeet niet om een kijkje te nemen in de moestuin, waar nog altijd veel gewassen worden gekweekt. 
  • Tenslotte is ook landgoed Gooilust het noemen waard. Volg je de uitgezette wandelroute van 4 kilometer, dan loop je eerst over de driedubbele beukenlanen, via het landhuis met voormalige dierenweides (waar vroeger gnoes en zebra's liepen) naar de exotische bomenverzameling. En via de ommuurde siertuin kom je uit in de fantastische rododendronvallei. Wat een kleurenpracht in het voorjaar! 

3. Wandelen door Gooise bossen

De bossen in 't Gooi maken, net als de heide en zandverstuivingen, deel uit van het typische Gooise landschap. Veel bossen zijn ooit aangeplant als productiebos, nu worden ze beschermd en speelt biodiversiteit een belangrijke rol. Heb je zin in een heerlijke boswandeling? We hebben de mooiste bossen van 't Gooi voor je verzameld.

  • Het Spanderswoud, tussen Bussum en Hilversum, is het bekendste voorbeeld van het omvormen van productiebos naar natuurbos. Omgevallen bomen blijven er liggen en bieden een schuilplaats aan kleine dieren én de kans op veel paddenstoelen in de herfst. Er zijn twee bewegwijzerde wandelroutes te vinden. Start op camping de Franse Kamp, volg de rode pijlen en geniet 5 kilometer lang van alles wat dit gevarieerde bos te bieden heeft. Of loop de route (gele pijlen, 4 km) langs het zuidelijke deel met heuveltjes en waterpartijen. Ook zijn beide routes met elkaar te combineren. 
Spanderswoud
© Janneke Kaim
Deel op Pinterest
  • De wandelroute over het IJzeren veld, Bikbergen en Crailo combineert bossen met slingerpaadjes door oude landgoederen. Je kijkt je ogen uit met al die oude beuken, holle paden en open plekken met akkers. Deze pittige route van 7 kilometer start op dagrecreatieterrein De Steen, gelegen aan de Crailoseweg te Huizen.
  • Het Corversbos in Hilversum biedt de variatie van donkere bossen en lichtgekleurde graanvelden. Het naaldbos wordt door Natuurmonumenten langzaam omgevormd naar een loofbos. Vanaf de begraafplaats aan de Beresteinseweg kun je een heerlijke wandeling maken, waarin je het Corversbos combineert met het naastgelegen landgoed Gooilust. 

4. Wandelen rondom het Naardermeer

Het Naardermeer is een beschermd natuurgebied met zeldzame dieren als de otter en purperreiger. Rondom het Naardermeer kun je verschillende wandelroutes volgen: het rondje Naardermeer (18 km), het Laarzenpad en de wandeling naar uitkijkpunt de Muggenbult.

Naardermeer wandelen
© Janneke Kaim
Deel op Pinterest

5. Lange afstandswandelingen door 't Gooi

Heb jij zin om een lange hike te maken van een of meerdere dagen door de Gooi en Vechtstreek? Ga dan voor een lange afstandswandeling. Kies uit:

  • Het Voetstappenpadeen route van 25 kilometer rondom Hilversum. Deze LAW stamt al uit 1940 en is nog steeds goed bewegwijzerd: volg de betonnen paaltjes met het witte voetje. Begin je wandeling bij een van de vele opstappunten en geniet van de heidevelden en bossen van het Goois Natuurreservaat.
Voetstappenpad
© Janneke Kaim
Deel op Pinterest
  • Het Waterliniepad (LAW 17) volgt de gehele Hollandse waterlinie, van Volendam tot aan Dordrecht. De route loopt langs vele forten, bunkers en sluizen en is doordrenkt met historie. Maar onderweg geniet je ook volop van de natuur. Twee etappes komen door de Gooi en Vechtstreek. Etappe 9 loopt vanaf Weesp langs de Vecht naar het Muiderslot en vervolgens via het prachtige Naardermeer naar vestingstadje Naarden. De tiende etappe gaat via de zuidkant van het Naardermeer tussen de Ankeveense Plassen en de Spiegelplas door naar Nederhorst den Berg.
  • Het Trekvogelpad (LAW 2) is ontstaan ter gelegenheid van het 100-jarig jubileum van de Vogelbescherming en de route komt door allerlei vogelgebieden, zoals het Naardermeer en Gooise loof- en naaldbossen waar je vele broedvogels kunt vinden. 
  • Tijdens het lopen van het Zuidezeepad maak je een rondje rondom het IJsselmeer. Vanaf Muiderberg loop je via Naarden Vesting over de Tafelbergheide naar Blaricum tijdens de achtste etappe. Etappe 9 gaat via Eemnes door de Eempolder naar Bunschoten-Spakenburg. In deze polder kun je als vogelliefhebber je hart ophalen.
  • Ook op het Floris V-Pad kom je door 't Gooi! Geniet van het Naardermeer, de Ankeveensche Plassen, de Loosdrechtse Plassen en de 's Gravelandse Buitenplaatsen. 
  • De Heuvelrughike start aan het Gooimeer en loopt over de gehele Heuvelrug tot aan de Grebbeberg. De eerste etappe staat geheel in het teken van 't Gooi. Je loopt van voormalig vissersdorp Huizen naar Hilversum en geniet onderweg van heidevelden, bossen en zandverstuivingen.

Veelgestelde vragen

Afbeelding van Janneke Kaim
Geschreven door
Janneke Kaim
Onontdekte plekjes en leuke aanbiedingen voor overnachtingen en vakanties in de natuur!