Ga naar content

Kamperen in Denemarken

Denemarken is een ideale bestemming voor een kampeervakantie. Ten eerste ligt het land relatief dichtbij, op zo’n 600 kilometer van Amsterdam. Daarnaast zijn de campings in Denemarken over het algemeen erg netjes en beschikken ze over ruime staanplaatsen. Ten slotte liggen veel Deense campings op een prachtige locatie midden in de natuur. Hieronder lees je alles wat je moet weten over kamperen in Denemarken.

Campings in Denemarken

Zoals gezegd, staan de Deense campings bekend om hun ruimte en de grote staanplaatsen. Een ander typisch Deens verschijnsel is dat op vrijwel iedere camping een gemeenschappelijke keuken te vinden is, waarvan je als campinggast gebruik kunt maken. Ook als je met kinderen reist, is Denemarken een prettige kampeerbestemming. Over het algemeen zijn de Denen goed ingesteld op kamperen met kinderen en is er op elke camping wel een speelplekje te vinden.

Kamperen in de Deense natuur

Wat betreft energie, is Denemarken koploper op het gebied van duurzame energie. De Deense regering is zelfs van plan om negen eilanden te bouwen die duurzame energie opwekken. Dat de Denen zo begaan zijn met duurzaamheid en de natuur, zie je ook terug in de rustige sfeer op de campings. Je vindt er bijna geen schreeuwerige campings met een uitgebreid animatieprogramma. 

Kampeertips Denemarken
Deel op Pinterest

Kamperen in Denemarken doe je echt voor je rust en om te genieten van de verschillende natuurgebieden: stranden, heidevelden, bossen en meren, in Denemarken is het allemaal te vinden. Nog een interessant feitje: waar je ook bent in Denemarken, de zee is nooit op meer dan 55 km afstand. Er zijn dus genoeg campings te vinden aan het strand of bij een fjord. Denemarken is dus met recht een echte strandbestemming.

Eigen tent of kampeerhut

Je hoeft niet per se een eigen tent, camper of caravan te hebben om in Denemarken te gaan kamperen. Naast staanplaatsen bieden veel campings ook verschillende soorten huuraccommodaties aan, variërend van luxe stacaravans tot eenvoudige trekkershutten.

Kopenhagen, Aarhus, Odense en Legoland

Wie de natuurpracht wil afwisselen met een dagje winkelen of een cultureel uitstapje, is in Denemarken op de goede plek. Kopenhagen, Aarhus en Odense zijn de drie grootste steden van Denemarken. Nabij deze plaatsen zijn verschillende (stads)campings te vinden die een prima uitvalsbasis vormen om een bezoekje aan de stad te brengen. 

Als je met kinderen gaat kamperen, is een bezoek aan Legoland een aanrader. Denemarken is niet voor niets de bakermat van de beroemde bouwblokjes. Legoland beschikt zelfs over een eigen camping (bekijk de mogelijkheden op TUI) en is dus prima geschikt om te combineren met een kampeertrip door de Deense natuur. 

Kampeerroutes in Denemarken

Wildkamperen is in Denemarken, in tegenstelling tot Zweden en Noorwegen, niet toegestaan. Toch kun je vanwege de vele kampeerplaatsen makkelijk een rondreis door het land maken. Speciaal voor kampeerders zijn er negentien themaroutes door heel Denemarken uitgezet die je op weg helpen bij het plannen van je trip. Er zijn routes uitgestippeld met verschillende thema's, zoals natuurgebieden, musea, kastelen en landgoederen, Vikingen en tuinen en parken. Denemarken heeft elke kampeerliefhebber dus wel iets te bieden.

Misschien goed om te weten is dat je in Thy Nationaal Park wel kan ervaren hoe het is om in de wildernis te slapen. Hier staan namelijk schuilhutten waar je met je eigen slaapzak en kussen kan overnachten. Gratis en voor niks! Een andere leuke optie om te kamperen in Thy Park vonden we bij Campspace:

Bekijk ook onze andere tips voor unieke slaapplekken in Denemarken, voor als je een dag geen zin hebt om je tentje op te zetten.

Veelgestelde vragen

Onontdekte plekjes en leuke aanbiedingen voor overnachtingen en vakanties in de natuur!