Ga naar content

Wandelen in Denemarken

Denemarken kent prachtige natuurgebieden met bossen, ruig duingebied, kliffen en landelijke heuvels. Weinig hoogteverschillen en relatief dichtbij huis. Een heerlijk land voor een ontspannen wandelreis dus! Toch komt Denemarken vaak niet bij mensen op als ze een wandelbestemming zoeken. Wij geven je graag tips voor de mooiste gebieden, routes en reizen. Zo staat Denemarken volgende keer wél bovenaan je lijstje met wandelbestemmingen.

Wandelreizen

Wil je een wandelreis boeken naar Denemarken? Wij hebben tips om jouw reis soepel te laten verlopen. Wanneer je tijdens jouw wandelreis graag alle vrijheid wil hebben om te gaan en staan waar je wil, raden we je aan zelfstandig op pad te gaan. Lees de tips voor mooie routes en gebieden op onze pagina en neem zeker een goede wandelgids mee, onmisbaar! Mocht je de zekerheid van een reisorganisatie fijn vinden en geen zin hebben om zelf routes uit te stippelen, kijk dan bij de wandelreizen van reisorganisaties.

Mooiste wandelgebieden van Denemarken

In welke natuurgebieden kan je goed hiken? Onderstaand een overzicht van de mooiste plekken om te wandelen in Denemarken.

1. Wandelen bij Møns Klint

De kliffen op het eiland Møn behoren tot de hoogtepunten van Denemarken. Als je ze optimaal wil ervaren is een rondwandeling langs de krijtrotsen een uitstekend idee! De mooiste wandelroutes zijn de noordelijke en zuidelijke rondwandelingen waarbij je zowel boven als onderlangs loopt. De northern circular walk is 2,7 km lang en de southern circular walk 2,3 km. Ze starten beiden bij het GeoCenter.

Wij volgden zelf route 5 (southern). Eerst wandel je een stuk door de bossen die bovenop de kliffen groeien. Soms steil omhoog en over trappetjes. Met af en toe tussen de bomen door alvast een sneak peek van de steile rotskliffen. Op een gegeven moment daal je af via een heel lange houten trap om vervolgens uit te komen op het rotsachtige strand onderaan de kliffen. Omringd door zee aan je rechterhand en door de indrukwekkende witte kliffen aan je linkerhand. 

Wandelgebieden Denemarken
Wandelen bij Mons Klint
Deel op Pinterest

Je volgt vanaf hier het strand totdat je weer met een trap omhoog kan de kliffen op, terug naar het GeoCenter en de parkeerplaats. De wandeling over het strand vonden wij het gaafst. Je ziet de krijtwanden met verschillende lagen van dichtbij én je hebt goede kans op het vinden van een fossiel. Dus neem je tijd om lekker stenen te rapen en wie weet breng jij een ultiem souvenir mee! Laat je hike trouwens niet bederven door regen. Wij liepen in de stromende regen, maar daardoor was het fossiel dat wij vonden super goed zichtbaar! De steen was extra donker gekleurd waardoor het fossiel extra opviel.

Camønoen

Mocht je meer willen doen dan een paar kilometers rond de kliffen, waag je dan aan (een deel van) de 175 kilometer lange Camønoen. Je wandelt over de eilanden Møn, Bogø and Nyord en geniet van enkele van de meest spectaculaire landschappen van Denemarken, waaronder dus Møns Klint. Deze LAW wordt gezien als een van de vriendelijkste routes van Denemarken. De makers hebben namelijk rekening gehouden met heel veel type hikers. Er zijn familievriendelijke, hondvriendelijke en rolstoelvriendelijke paden te vinden. Loop hem op eigen houtje of boek een deel van de route via SNP.

2. Wandelen in Thy NP

Het oudste nationaal park van het land heeft de wandelaar genoeg te bieden voor dagen wandelplezier. Stevige duinbeklimmingen maar ook wandelingen door het bos met onderweg kans op ontmoetingen met edelherten, zeehonden en vogels. Door het hele park zijn mooie rondwandelingen te maken. Je kan met de auto of de fiets parkeren bij een van de vele parkeerplaatsen en vanuit daar starten met een mooie trail. Aanrader is om van tevoren langs te gaan bij het bezoekerscentrum van Thy om een uitgebreide wandelkaart op te halen. Hier zijn alle routes en parkeerplaatsen duidelijk aangegeven.

Wandelen Thy National Park
Wandelpad bij Bulbjerg
Deel op Pinterest

Tof aan Thy NP is dat je je echt voor een paar dagen in de wildernis kan begeven. Midden in het park staan namelijk shelters waar je gratis mag slapen. Super avontuurlijk! Neem je slaapzak en kussen mee en dompel je onder in de wildernis. Echt even één met de natuur.

Dwars door het Nationaal Park loopt een langeafstandspad: de Redningsvejen. Start bij Agger Tange in het zuiden van Thy en eindig in Bulbjerg in het noorden (+/- 60 km). Deze route leidt je dicht langs de kust, door de betoverende landschappen en langs kleine vissersplaatjes. Zo leer je Thy te voet écht kennen. Fun fact: de Redningsvejen is onderdeel van de veel langere North Sea Trail van bijna 5000 kilometer die de kusten van Schotland, Engeland, Noorwegen, Zweden, Denemarken, Duitsland en Nederland aandoet.

3. Wandelen in Lille Vildmose

Wandelen in een minder bekend natuurpark? Reis dan naar veen- en moerasgebied Lille Vildmose. Dit is geen plek voor stevige hikes, maar meer voor een ontspannen dagje in de natuur, goed toegankelijk voor families en rolstoelgebruikers. Je combineert hier wandelen met dieren spotten. Net als in Thy Nationaal Park rijd of fiets je van de ene parkeerplaats naar de andere, waar mooie korte wandelroutes en uitkijkposten voor je klaar staan.

Leuk aan hiken in Lille Vildmose is dat je vaak over houten paden loopt, dwars door de veengebieden en moerassen heen. Erg mooi zijn de routes door de heide, zeker in de nazomer. 

Wandelen Lille Vildmose
Wandelen Lille Vildmose
Deel op Pinterest

Houd je verrekijker bij de hand want er leven heel wat bijzondere dieren in het park: van arenden tot lepelaars en van elanden tot wisenten. Voor een goed overzicht van de wandelroutes haal je een kaart op bij het bezoekerscentrum. Op die kaart staan ook hotspots waar bepaalde dieren vaak gezien worden. Handig!

4. Struinen bij Rabjerg Mile

Een heel ander type wandeling maak je bij de enorme wandelende zandduinen van Rabjerg Mile. Er zijn geen vaste wandelpaden, ga gewoon struinen door het zand en geniet van de uitgestrekte vlakte en waanzinnige uitzichten.

Wandelgebieden Denemarken
Door het zand bij Rabjerg Mile
Deel op Pinterest

Het is zeker ook voor gezinnen heerlijk om hier uit te razen. Via een mooi zandpad het duin op en dan lekker springen en rollen door het zand. Picknick mand mee en je bent hier zo een paar uurtjes zoet.

5. Hiken bij Rebild Bakker

Nationaal Park Rebild Bakker is een prachtig natuurgebied zo'n 30 kilometer ten zuiden van Aalborg. Het is een groen en weelderig gebied met heuvels vol heide, dichte bossen en mooie beken. De 10,8 km lange Rebild Bakker Hiking Trail geeft je een goede indruk van het gebied. Je wandelt door het trollenbos, langs de kraakheldere bron Ravnkilden en over uitgestrekte heidegebieden.

De trail is in elk seizoen een aanrader. In het voorjaar kleurt alles prachtig groen, in de nazomer steelt de heide de show en in de herfstmaanden zijn de gekleurde bladeren de voornaamste attractie.

6. Wandelen in Mols Bjerge NP

Leuke combinatie met een bezoek aan Aarhus. Dit nationaal park ligt ten noordoosten van de stad. Het park is schitterend gelegen aan zee waardoor je tijdens een wandeltocht telkens oog in oog staat met de klotsende golven. 

Hikes in Denemarken
Deel op Pinterest

Bovendien heeft het landschap een bijzonder karakter. Het is gevormd tijdens de ijstijd toen grote ijstongen het landschap omhoog stuwden. Het ijs is gesmolten maar de 'bergen' van Denemarken liggen er nog. Geweldig hiken dus heuvel op en af met telkens mooie vergezichten over de zee en het groene ijstijdlandschap. Als je het volledige park wil verkennen is de Mols Bjerge-stien van 60 kilometer een aanrader. Je wandelt hem in 3 etappes van 20 kilometer, maar rustiger aan doen kan natuurlijk ook.

7. Wandelen op eiland Endelave

Dan nog een leuke laatste tip: wandelen op het eiland Endelave. Dit staat bekend als het konijneneiland, vanwege de vele wilde konijnen die hier leven. De dieren huppen vrolijk rond terwijl je hun leefgebied te voet doorkruist. De Kanino is een 21 km lang wandelpad waarbij je het eiland leert kennen. 

LAW in Denemarken

Zoals je misschien al gemerkt hebt in bovenstaande tips, zijn de Denen gek op langeafstandspaden. Ze voeren door nationale parken, langs de kust of over eilanden. Bij een LAW draait het echt om slow travel en genieten van alles wat aan je voorbij trekt. Een greep uit de mooiste langeafstandspaden in Denemarken:

  • Øhavsstien / Archipelpad (220 km). Een van de langste trails van Denemarken die je meeneemt over de eilanden van Zuid-Funen. Het is grotendeels een kustpad maar je komt onderweg ook door kneuterige dorpjes, langs kastelen, door bossen en uitgestrekte velden.
  • Bornholm Coastal Trail (120 km) - Het eiland Bornholm ligt in de Oostzee tussen Denemarken, Duitsland, Zweden en Polen in. Het wordt door velen als een van de mooiste eilanden van Denemarken gezien. Tijdens deze 4- tot 5-daagse trail leer je het eiland door en door kennen. Ontdek de kliffen, fijne stranden en lieflijke vissersdorpen.
Langeafstandspad Denemarken
Deel op Pinterest
  • Hærvejen (500 km) - Jutland van Zuid naar Noord. Zie hoe het landschap langzaam verandert van glooiende heuvels en bossen tot ruig duingebied en heidevlaktes. De ultieme hike voor iedereen die Jutland op een intense manier wil beleven. Uiteraard hoef je niet in één vakantie 500 kilometer te hiken. Je kan ook kiezen om delen te lopen.
  • Coast to Coast trail (130 km) - Wie Jutland liever van west naar oost doorkruist kan deze trail hiken. Deze route neemt je mee door landschappen die in de ijstijd gevormd zijn. Door prachtige groene valleien en langs stromende beekjes.

Veelgestelde vragen

Afbeelding van Manou Kemna
Geschreven door
Manou Kemna
Onontdekte plekjes en leuke aanbiedingen voor overnachtingen en vakanties in de natuur!