Ga naar content

Noord-Jutland

Mooiste plekken in Denemarken - Als je op zoek bent naar een bestemming niet al te ver weg, waar je zowel de rust als het avontuur kunt opzoeken dan is Noord-Jutland wat voor jou. Wandelen over enorme zandduinen in de woestijn van Denemarken, elanden en zeehonden spotten in wildparken of toch liever surfen bij Cold Hawaii? Laat je verrassen door Noord-Jutland.

Natuur Noord-Jutland

Noord-Jutland is de regio van zand. Je vindt er zandduinen, zandstranden en hele gebouwen die worden opgeslokt door stuifzand. Maar er is meer dan dat. Tijdens een rondreis door het noorden van Jutland rij je het ene moment over landweggetjes en het andere moment langs een ruige kust, duinlandschap met heide of een dicht bos. De natuur in Noord-Jutland is waanzinnig. Door de verrassende landschappen waan je je soms niet in Denemarken maar in een oord ver weg. Ook de dierenwereld is indrukwekkend. Vogels spotten kan perfect aan de kust en op specifieke plekken is het mogelijk zeehonden, otters en elanden te zien.

Mooiste plekken Noord-Jutland

Wat zijn mooie plekjes in Noord-Jutland? Onderstaande plekken vonden wij ontzettend indrukwekkend. Wanneer je de bezienswaardigheden bezoekt in onderstaande volgorde vormen ze samen een logische reisroute. De totale reisduur van nummer 1 tot 8 is nog geen zes uur.

1. Lille Vildmose

Als je voor wildlife naar Denemarken komt, mag je dit veengebied echt niet overslaan. Het is de enige plek in Denemarken waar een aantal elanden leven. Ze zijn er een aantal jaar geleden geherintroduceerd en wandelen sindsdien rond op de vlaktes. Andere dieren die je hier kunt zien zijn otters, lepelaars, edelherten, arenden en zwijnen. Je kunt hier zelfs op safari.

Lille Vildmose
© Naturescanner Manou
Deel op Pinterest

Je rijdt namelijk met de auto van het ene naar het andere uitkijkpunt over hobbelige weggetjes en tussendoor speur je naar dieren. Zo zagen wij langs de weg een groep lepelaars en een steenarend in een boom. Tijdens je bezoek aan het park is het aan te raden eerst langs te rijden bij het Lille Vildmose Centrum. Hier krijg je een uitgebreide kaart met alle hotspots. Zo weet je waar je alle kijkhutten kunt vinden, waar de wandelroutes lopen en waar welke diersoort leeft. Tip: bezoek het park in augustus wanneer de heidevelden in bloei staan. 

2. Grenen in Skagen

In het allernoordelijkste puntje van Jutland vind je een uniek natuurfenomeen. Hier botsen twee zeeën op elkaar. Vanaf een kleine strook zand kijk je toe hoe de golven van Skagerrak en Kattegat tegen elkaar beuken. Doordat het water niet met elkaar mengt krijg je een spectaculair uitzicht. Met geluk kun je hier ook zeehonden spotten. Toen wij er waren lagen ze in een grote groep op het uiterste puntje van Grenen, net voor de botsende zeeën, bijzonder!

Grenen
© Naturescanner Manou
Deel op Pinterest

3. Den Tilsandede Kirke

Moet je voorstellen: je wil op zondag naar de kerk, maar elke keer als je er komt is de ingang bedolven onder een laag stuifzand. Je moet je weg naar binnen graven om de dienst bij te wonen. Dit was het geval bij 'De ondergestoven kerk' in de duinen bij Skagen. De kerkgangers hebben eeuwenlang moeten vechten tegen het krachtige stuifzand. In de 18e eeuw werd besloten om de kerk af te breken. Het enige wat je nu nog van de kerk ziet is de toren. De kerktoren is wit geschilderd zodat hij nu kan dienen als landmarkering voor schepen. Een bezoekje aan Den Tilsandede Kirke is goed te combineren met Grenen, het ligt op zo'n 15 minuten rijden.

4. Rabjerg Mile

Ze lijken uit het niets op te doemen, de enorme zandduinen bij Rabjerg Mile. Door stuifzand zijn duinen van tientallen meters hoog ontstaan. Wanneer je de voetsporen in het zand volgt en de enorme duinen boven je uit ziet torenen waan je je even in de Sahara. Deze plek mag je daarom zeker niet overslaan tijdens een roadtrip door Noord Jutland. In de 'woestijn van Denemarken' kun je heerlijk wandelen en eindeloos foto's maken.

Duinen bij Rabjerg Mile
© Naturescanner Manou
Deel op Pinterest

Wanneer je met kinderen op reis bent is dit een leuke plek om te spelen. Het bijzondere aan de duinen is dat ze nog altijd in beweging zijn; ze verplaatsen zo'n 15 meter per jaar naar het noordoosten. Verwacht wordt dat de duinen binnen twee eeuwen de weg naar het noordelijk gelegen dorp Skagen helemaal opslokken.

5. Rubjerg Knude

Als je deze plek wil bezoeken, moet je niet te lang wachten. Deze bezienswaardigheid is namelijk langzaam aan het verdwijnen. De oude vuurtoren staat bovenop de zandduinen aan een kust die elk jaar twee meter afbrokkelt. Ooit stond hij zo'n tweehonderd meter van de afgrond. In 2019 was dit nog slechts zes meter. De toren is toen met een rails in zijn geheel tachtig meter landinwaarts verplaatst. Voorlopig is hij dus veilig maar met een afbrokkeling van twee meter per jaar komt het einde van de toren toch in zicht. Het is een bijzondere plek om te bezoeken, vooral omdat je het natuurgeweld echt kunt voelen wanneer je op de rand van de kliffen staat en de woeste zee onder je ziet.

Vuurtoren Rubjerg Knude
© Naturescanner Manou
Deel op Pinterest

6. Bulbjerg

Tip voor de vogelaars. Aan de kust in het westen van noord-Jutland ligt de vogelrots Bulbjerg die een geliefde broedplek is voor meeuwen. In het gebied eromheen staan vele bunkers waar zwaluwen hun nesten bouwen. De omgeving is sprookjesachtig mooi. Neem de trap door het groene landschap naar beneden naar de zee en wandel over het strand naar de rots. Wanneer het eb is kun je de meeuwen (op gepaste afstand!) zien broeden. Ook wanneer je de trappen niet afwandelt is het uitzicht adembenemend.

7. Surfen in 'Cold Hawaii'

Surfen in Denemarken? Daar denk je misschien niet meteen aan. Toch is het de moeite waard om je surfboard mee te nemen tijdens jouw vakantie in Jutland. Hier ligt namelijk een bijzonder goede surfspot die niet voor niks Cold Hawaii wordt genoemd. Het kustgebied tussen Agger en Hanstholm in Thy National Park heeft wel 31 geweldige surfspots. De naam Cold Hawaii dankt het gebied aan de gunstige windomstandigheden vergelijkbaar met die in Hawaii. Niet alleen golfsurfen maar ook kitesurfen, windsurfen en suppen kan hier goed. Gevorderden kunnen zelf aan de gang, beginners kunnen terecht voor een les of surfkamp bij de surfschool. Rijd naar het plaatsje Klitmøller en de surf vibe komt je direct tegemoet.

Klitmøller
© Naturescanner Manou
Deel op Pinterest

8. Thy National Park

Het oudste nationale park van Denemarken en de laatste wildernis van het land. Verwacht een mix van strand, duinlandschap, bossen, heide en meren. Diersoorten die hier voorkomen zijn zeehonden, otters, edelherten, vossen, arenden, kraanvogels en nog veel meer. Een goede plek om dieren te spotten is bij het uitkijkpunt van het Hanstholm Wildreservaat. Wij spotten hier een groep van tientallen herten. 

Thy Nationaal Park kun je net als Lille Vildmose verkennen door met de auto van de ene naar de andere parkeerplaats te rijden. Vervolgens verken je de wildernis te voet. Voor extra avontuur boek je geen slaapplek buiten het park maar ga je op zoek naar een van de gratis schuilhutten in het park waar je gratis mag overnachten. Neem zeker je slaapzak mee en overnacht midden in de natuur. Gegarandeerd dat je hier wordt getrakteerd op een fonkelende sterrenhemel.

9. Palmenstrand in Frederikshavn

Frederikshavn is een havenstad in het oosten van Noord-Jutland. Hiervandaan kan je een veerboot nemen naar diverse plaatsen in Zweden en Noorwegen.
Ieder jaar in de zomer wordt hier een palmenstrand aangelegd. Vanaf half mei worden 125 palmbomen uit hun stalling gehaald en op het strand van Frederikshavn geplaatst. Palmestranden is een ideaal strand voor gezinnen met kinderen, omdat het zand geleidelijk in zee loopt.

Veelgestelde vragen

Onontdekte plekjes en leuke aanbiedingen voor overnachtingen en vakanties in de natuur!