Ga naar content

Fietsen in Denemarken

Denemarken is een fietsland bij uitstek: de vele vlakke routes, de glooiende akkers, de prachtige kust en mooie natuur zorgen voor de perfecte omgeving tijdens een fietsvakantie. Fiets langs oude dorpjes, hunebedden en windmolens.

Mooiste plekken om te fietsen in Denemarken

Wat zijn de mooiste fietsgebieden in Denemarken? Het land beschikt over meer dan 12.000 km aan fietsroutes, waarvan ca. een derde deel uit maakt van een nationale fietsroute. Voor gedetailleerde informatie is een fietsgids en fietskaart niet te missen. Een goed aanbod vind je o.a. bij Reisboekhandel De Zwerver. Een overzicht van mooie fietsgebieden in Denemarken:

1. Fietsen in Jutland

Fietsen langs oude vikingstadjes en mooie bossen. Het grootste gebied van Denemarken wordt onderverdeeld in Noord-Jutland (bekijk zeker de tips van collega Manou!), West-Jutland, Oost-Jutland en Zuid-Jutland. Met haar toegankelijkheid, afwisselende landschap en vele natuurgebieden, vinden de meeste georganiseerde fietsvakanties in Denemarken plaats in Jutland.

2. Fietsen in Kopenhagen

De Deense hoofdstad is een van de beste steden ter wereld om te fietsen. Er zijn vele brede fietspaden, waardoor ook de lokale bevolking zich voornamelijk op de fiets verplaatst. Daarnaast is Kopenhagen een verrassend mooie stad, met vele bezienswaardigheden.

Fietsen in Kopenhagen
Kopenhagen is een echte fietsstad
Deel op Pinterest

De Kleine Zeemeermin en de kleurrijke koopmanskade ken je zeker van foto's, maar ken je ook deze bijzondere gebouwen al? En wist je dat het Tivoli pretpark in de stad het oudste attractiepark ter wereld is? Op diverse plaatsen vind je fietsverhuurders en je kan zelfs een gratis stadsfiets gebruiken. Ook rond de stad liggen vele mooie fietsroutes in bossen, parken en duinen.

3. Fietsen in Funen

Funen is het tweede grootste eiland van Denemarken. Dit is voor velen een van de mooiste gebieden om te fietsen in Denemarken, en dat is vooral te danken aan de vele mooie tuinen, boomgaarden en prachtige vakwerk huisjes met rieten daken. Het is idyllisch om te fietsen door de pittoreske dorpjes.

Fietsen op Funen
Fietsen door Odense
Deel op Pinterest

Laat je betoveren door het sprookjesachtige kasteel Egeskov, duik in het verleden in Den Gamle Gaard of bezoek op een regenachtige dag het Danish Railway Museum.

Naast het hoofdeiland zijn er nog vele kleinere eilandjes, zoals het eiland Samso, mooie baaien en inhammen. Het ligt bovendien aan beide zijden beschut door de Grote Belt en de Kleine Belt, waardoor het minder waait bij de kust. 

4. Fietsen in Seeland

Seeland is het grootste eiland van Denemarken. Voor een goede combinatie van cultuur en natuur moet je op Seeland wezen. Het gebied wordt onderverdeeld in Noord-Seeland, West-Seeland en Zuid-Seeland. Noord-Seeland is voor de lokale toeristen de favoriete bestemming om te fietsen in Denemarken, vanwege de ligging nabij Kopenhagen en het mooie landschap. 

Fietsvakantie Denemarken

Een georganiseerde fietsreis ontneemt je een hoop geregel en belemmeringen. Diverse reisorganisaties bieden een fietsvakantie waarbij bagagevervoer al dan niet is inbegrepen. Heb je zin in een actieve vakantie op de fiets, vergelijk dan de fietsreizen bij de verschillende organisaties onder onze reistips.

TIP: via Bol.com is de Routiq fietsatlas te koop, waarin 180 fietsroutes in Denemarken gebundeld zijn. Het is de eerste fietsgids die alle Deense regio's bestrijkt, van de Deense Waddenkust tot de Oostzee en alles daar tussenin. In de gids vind je handige informatie voor jouw fietstocht zoals afstand, hoogtemeters en duur per route. Scan vanuit de fietsatlas de QR-code van een route en de GPX-coördinaten verschijnen. De routes zijn ook te vinden in de app van Routiq, waar je ze tegen meerprijs kan downloaden voor offline gebruik.

Ook handig is de nieuwe website van het Deens Verkeersbureau, Ruter.dk, met een overzicht van alle uitgezette fietspaden.

Heb jij zin om te fietsen in Denemarken?

Veelgestelde vragen

Onontdekte plekjes en leuke aanbiedingen voor overnachtingen en vakanties in de natuur!