Ga naar content

Oost-Slovenië

Slovenië - Het oosten van Slovenië is minder bekend en populair dan het westen met het Triglav Nationaal Park en het Meer van Bled. Het landschap is vlakker en bestaat vooral uit groene hellingen. Het is een wijnbouwgebied, er zijn pittoreske dorpjes en stadjes, prachtige bossen en veel gelegenheid tot ontspanning in de spa's en thermen.

Enkele mooie plekken in het oosten van Slovenië

Hou je van rust, authentieke natuur en cultuur, dan zit je goed in Oost-Slovenië. Als wandelaar of actieve reiziger kun je hier zeker je hart ophalen. Je vindt hier zelfs een van de grootste populaties bruine beren ter wereld! Onze reporter Ellen bezocht de regio en geeft je de beste tips.

1. Nationaal Park Kozjanski

De dorpen Podčetrtek en Olimje maken deel uit van Kozjanski, een van de oudste en meest beschermde gebieden van het land. Het Nationaal Park valt al sinds 2010 onder bescherming van het UNESCO Werelderfgoed dankzij de hoge biodiversiteit.

Het pittoreske dorpje Olimje moet je gewoon bezocht hebben. Het ligt aan de rivier de Sotla en heeft een aantal bezienswaardigheden die zeker de moeite waard zijn. Zoals het kasteel uit de zestiende eeuw, dat tegenwoordig dienst doet als Franciscaans klooster met een bijzondere kruidenapotheek. Hier worden homeopathische geneesmiddelen verkocht, die gemaakt worden door de monniken die in het klooster wonen.

Olimje
© Naturescanner Ellen
Deel op Pinterest

Wie verder doorloopt bij het kasteel, komt terecht bij een klein chocoladefabriekje. Hier maakt men nog op ambachtelijke wijze chocolade die in het naastliggende winkeltje wordt verkocht.

2. Jelenov Greben ranch

De Jelenov Greben ranch is de perfecte stop! Op het landgoed leven meer dan 300 herten. Hier kan men wandelen tussen de hertjes, is er een leuke speeltuin voor kinderen en een winkeltje met streekproducten. 

Wie wil kennismaken met de echte Sloveense keuken is hier aan het juiste adres. Het uitzicht vanaf Jelenov Greben over het dal is fantastisch. Buiten dit alles kan je er ook overnachten en gebruik maken van de wellness.

3. Thermen Olimia

Slovenië is een land van gezond water en kuuroorden en Terme Olimia is de ideale plaats om dit te ervaren. Dit resort, gelegen tussen heuvels en wijngaarden, is het grootste wellness resort van Slovenië en bestaat uit drie delen. Het waterpark Aqualuna voor kinderen, Thermalia voor gezinnen met kinderen en het luxe Orhidelia (enkel voor volwassenen). 

Thermen Oost-Slovenië
© Naturescanner Ellen
Deel op Pinterest

Naast wellness biedt het resort ook een scala aan overnachtingsmogelijkheden. Zo zijn er verschillende hotels, wellness hotel Sotelia, hotel Breza, aparthotel Rosa, Village Lipa, Glamping Olimia Adria Village en tot slot Camp natura.

4. Klevevška Toplica

Klevevška Toplica is te vinden tussen de wijnranken van Grič. Het water van deze natuurrijke spa is heerlijk warm: tussen de 21 en 25 graden. Buiten de natuurlijke spa is er een waterval, vind je hier overblijfselen van een kasteel en zijn er grotten. 

In de prachtige omgeving van de Klevevska Toplica zijn er verschillende wandelpaden om uitgebreid de regio te ontdekken. 

Wijnregio Oost-Slovenië
© Naturescanner Ellen
Deel op Pinterest

5. Novo Mesto

Novo Mesto is gelegen in het zuidoosten van Slovenië op de grens met Kroatië en maakt deel uit van de regio Dolenjska. Dit stadje wordt grotendeels omringd door de rivier Krka en is de belangrijkste culturele stad van de regio. Met zijn archeologisch erfgoed is de stad een interessante bezienswaardigheid voor cultuursnuivers. 

6. Kajak Green adventure

Wie op zoek is naar een bijzondere manier om een prachtig stukje Slovenië te ontdekken, is bij Green Adventure aan het juiste adres. Wanneer je de rivier Temenica, een zijrivier van de Krka, afvaart in het gezelschap van een ervaren gids, waan je jezelf even in het Amazonewoud. Met een beetje geluk spot je vanuit je kajak buiten de talloze beverwoningen werkelijk een bever bij het vallen van de avond.

7. Stand up paddle 

Het oudste dorpje van het land, Kostanjevica na Krki, wordt door velen ook wel het Venetië van Slovenië genoemd, omdat het gelegen is op een eilandje op de rivier de Krka. Geen leukere manier om kennis te maken met dit idyllische dorpje dan op de sup. Zelfs voor de meest onervaren sportbeoefenaar is dit de perfecte plaats om kennis te maken met stand up paddle. Door de lichte stroming op het water vaar je in korte tijd het dorpje rond op de Krka.

Suppen Oost-Slovenië
© Naturescanner Ellen
Deel op Pinterest

8. Kočevsko

Kočevsko, ook wel de Secret Forest genaamd, is gelegen in het zuidoosten van het land en bestaat voor maar liefst 91% uit bossen, waaronder enkele oude oerbossen. Dit gebied behoort tot de best bewaarde natuurlijke geheimen van Slovenië en Midden-Europa. 

Niet alleen rivier de Kolpar, ook Rudniško Jezero, ofwel Kočevjemeer, is een bezoekje waard. Het meer, eigenlijk een restant van voormalige mijnen, is één van de schoonste van het land en biedt plaats voor tal van activiteiten zoals zwemmen, surfen, duiken, varen, vissen en zelfs schaatsen in de winter.

Met het grootste MTB Trail Center van Slovenië en wel bijna 20 km aan uitgezette paden door het Stojna-gebergte, is deze regio een echt walhalla voor mountainbikers

Mountainbiken Oost-Slovenië
© Naturescanner Ellen
Deel op Pinterest

9. Bruine beren

Iedereen die wel eens oog in oog heeft willen staan met de de koning van de eeuwenoude bossen van Kočevje, namelijk de bruine beer, is hier aan het juiste adres. Naar schatting leven er zo’n 900 tot 1000 beren in Slovenië, waarvan 500 tot 700 in de bossen van Kočevje. Daarmee heeft Slovenië een van de grootste populaties bruine beren ter wereld. De bossen van Kočevsko worden dan wel het koninkrijk van de beer genoemd, maar ook wolven, lynxen, herten, reeën, vossen en everzwijnen zijn hier talrijk aanwezig.

10. Slovenia Green

Slovenia Green wordt ook wel het groene plan van het Sloveense toerisme genoemd. Met dit plan zet men in op de ontwikkeling van duurzaam toerisme. Slovenië Green brengt Sloveense bestemmingen en toeristische dienstverleners samen, die zich inzetten voor de ontwikkeling van duurzaam toerisme. Afhankelijk van hoe goed bestemmingen aan bepaalde criteria voldoen, krijgen ze het Brons, Zilveren, Gouden of Platina symbool. 

Dit programma is sinds 2015 in gebruik en omvat meer dan 130 bestemmingen, accommodaties, natuurparken, reisbureaus, toeristische bezienswaardigheden, restaurants en stranden.

Reizen naar het (zuid)oosten van Slovenië

Onze reis naar dit onbekende deel van Slovenië werd mede mogelijk gemaakt door USP Marketing en het Verkeersbureau van Slovenië. Dank voor deze prachtige trip. We zullen zeker zelf nogmaals de regio gaan verkennen en hopen jou te inspireren om ook dit gebied weg van de gebaande paden te ontdekken!

Afbeelding van Ellen Bertels
Geschreven door
Ellen Bertels
Onontdekte plekjes en leuke aanbiedingen voor overnachtingen en vakanties in de natuur!